Web Analytics

„Cartierul Tudor Vladimirescu va fi al doilea centru al Piteştiului”

de | 22.11.2018 13:02 | Actualitate, Economie

# Spune Cornel Ionică despre investiţia la viitorul mall # În cifre, dezvoltatorul promite 1.400 locuri de muncă pe perioada operării și 900 pe perioada construcției

Abia așteptat de unii, contestat deja de alții, proiectul care prevede realizarea unui mall în cartierul piteștean Tudor Vladimirescu este de departe cea mai incitantă temă de dezbatere în urbea noastră. Cu atât mai mult cu cât investiția de circa 80 de milioane de euro este una privată, însă de mare interes și utilitate publică. Dacă majoritatea piteștenilor, în frunte cu reprezentanții administrației locale, au convingerea că un astfel de proiect urban ar scoate la lumină o zonă cenușie a orașului cum este acum Tudor Vladimirescu, sunt și voci care contestă un astfel de demers, motivând că traficul și aglomerația care s-ar crea în acea parte de oraș ar fi factori de stres și poluare pentru cei care locuiesc în cel mai oropsit cartier al orașului. Lăsând însă gura lumii în pace, să trecem în revistă câteva din avantajele pe care un astfel de obiectiv le-ar aduce nu doar cartierului unde va fi realizat, ci întregului oraș.

Pasaj rutier suspendat între Tudor Vladimirescu și bulevardul Republicii

La începutul acestui an, un consorțiu sud-african care are deja investiții similare și de anvergură în România și-a anunțat intenția de a prelua un teren de 8 hectare din zona Lânăriei – Tudor Vladimirescu de la oamenii de afaceri Gheorghe Badea și Constantin Pănescu pentru construirea unui pol urban care va avea drept nucleu un mall de mari dimensiuni, investiție care s-ar ridica la 80 de milioane de euro. De asemenea, investitorii și-au anunțat și disponibilitatea de a construi și un pasaj rutier și pietonal suspendat care să lege cartierul de axul central al orașului, pasaj care, imediat după finalizare, ar urma să fie predat cu titlu gratuit orașului. Astfel, prin construcția pasajului se va crea un acces facil între un cartier reprezentativ, dar văduvit de o astfel de facilitate și restul orașului. Dată fiind finanțarea exclusiv privată a acestui obiectiv, această investiție nu va avea niciun impact asupra bugetului local.

Se reabilitează o zonă degradată de circa 15 hectare

Printr-o astfel de investiție va avea loc o regenerare urbană a unei zone industriale, poluante, care se află în stadiu avansat de degradare, zona fostei Textila-Gară și parțial Metabet. Astfel, prin acest demers se va reda orașului o zonă de aproximativ 15 hectare, atractivă social și urbanistic, care include proiectul propriu-zis, dar și zonele limitrofe acestuia. Practic, un proiect dezvoltat pe 8 hectare va conduce la reabilitarea și redarea în circuitul urban a unei zone cu o suprafață de aproape două ori mai mare. Nu în ultimul rând, prin ridicarea noului mall se va crea un pol social de atracție, modern, cu o suprafață închiriabilă de aproximativ 55.000 metri pătrați , cu aproximativ 130 spații comerciale, în care vor fi prezenți toți marii retaileri. Va exista, de asemenea, o zonă de entertainment, cu un cinema modern cu 8 săli, spațiu de joacă pentru copii, spațiu de activități recreative pentru adolescenți, dar și un hypermarket, cel mai probabil din rețeaua Carrefour. În concluzie, va avea loc o dezvoltare integrată armonios cu mediul înconjurător, ce va pune în valoare zona lacului Lânăriei, o zonă aflată în prezent în paragină, o zonă care, în lipsa unor investiții de această natură, va continua să se degradeze. De asemenea, dezvoltatorii promit înființarea a aproximativ 1400 locuri de muncă pe perioada operării și aproximativ 900 locuri de muncă pe perioada construcției. La fel, promit și faptul că activitatea industrială din zonă va fi relocată cu păstrarea locurilor existente de muncă.

Investitorul promite că va realiza pasajul Lânăriei pe banii lui: costă 25 milioane euro

„Tudor Vladimirescu este un cartier care merită mult mai mult, un cartier care a apărut în anii ’80, până atunci fiind doar câteva străzi cu case… Această zonă se dezvoltă pe o fostă zonă industrială, dezafectată, care nu îşi mai are locul printre blocuri, este vorba de fosta Textila de la gară, pe locaţia aceasta se dezvoltă proiectul, cât şi pe o parte din IPMPB (n.r., actual Metabet). Se realizează acolo un mall, ca peste tot în lume, şi noi suntem cei care spunem dacă poate fi construit acolo sau nu. Eu, personal, girez acest proiect cu maximă forţă şi putere. Dar nu trebuie să vorbim doar de construcţia unui mall, ci şi de contrucţia de locuinţe şi de peste 400 de locuri de parcare. Una peste alta, asta înseamnă şi crearea unui număr mare de noi locuri de muncă. Ca să înţeleagă toată lumea, mall-ul acesta va avea şi zone de producţie. Mai mult decât atât, investitorul propune şi realizarea unui pasaj pe care noi nu suntem în stare să-l facem. Practic, pasajul din zona Lânăriei ar consta în jur de 25 de milioane de euro. Noi nu avem aceşti bani, deşi am făcut toate diligenţele din 1998 – 1999 până în prezent. Noi nu am reuşit să rezolvăm nici măcar problema barierei! (…) Este extraordinar! Ce să vrei mai mult de atât? Dar, repet, vor fi realizate şi imobile noi acolo, care, evident, nu vor pleca din Piteşti. Dar, pe măsură ce proiectul avansează, vom face publice toate datele, pentru că este în interesul oamenilor. Imaginaţi-vă că, dacă se realizează o astfel de investiţie pe zona aceea, Tudor Vladimirescu va fi al doilea centru al Piteştiului!”, a declarat Cornel Ionică despre megaproiectul urban din cartierul piteștean Tudor Vladimirescu.

Florin Silvestru

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii