Web Analytics

120 de ani de la naşterea preotului cărturar Ioan Răuţescu

de | 10.10.2012 20:23 | Cultură

# Evenimentul a fost marcat prin reeditarea a două volume: „Câmpulung – Monografie Istorică” și  „Mănăstirea Aninoasa din Județul Muscel”. La finele săptămânii trecute, în prezenţa unui numeros public, la Galeria „Arta” din Câmpulung, s-au marcat 120 de ani de la naşterea preotului Ioan Răuţescu. Evenimentul a fost completat de lansarea unei ediţii anastatice a volumului „Mănăstirea Aninoasa din judeţul Muscel”, editat în 1933 și care reprezintă teza de licenţă a preotului Răuţescu.  Gazda, directorul editurii Ars Docendi, Ioan Crăciun, ne-a declarat că: „Evenimentul a fost organizat de fiica preotului, doamna Elena Răuţescu Petroşanu, ajutată de rudele ei şi de editura care a încercat să fie prezentă cu volumul „Mănăstirea Aninoasa”, dar şi cu celălalt volum care-l reprezintă cel mai bine pe preotul Ioan Răuţescu, volumul „Câmpulung Muscel – Monografie Istorică”. Printre participanţi s-au numărat nu numai personalităţi ale vieţii culturale a Câmpulungului, dar şi rudele preotului profund marcate de importanţa dată evenimentului de participanţi.
În ceea ce privește volumul „Câmpulung Muscel – Monografie Istorică”, acesta a văzut lumina tiparului în anul 1933 pentru ca, în 1944, unul dintre exemplare să-i fie dăruit lui Gică Dumitrescu, urmaş al treti logofătului Nicolae Ştefănescu, fost judeţ al Câmpulungului în anul 1829. Volumul, de o valoare culturală inestimabilă, a ajuns să fie achiziţionat anul trecut  de către un câmpulungean, pe o sumă de „doi lei”, din târgul săptămânal al municipiului. Volumul care poartă şi amprenta autorului, cea a preotului Ioan Răuţescu, prin mesajul transmis ca dedicaţie, a ajuns în proprietatea lui Mihai Dumitrovici, în vârstă de 67 ani, din Câmpulung Muscel, fost inginer la ARO. Acesta din urmă a participat de altfel la evenimentul dedicat preotului Răuţescu, aducând cu el şi volumul „Câmpulung Muscel – Monografie Istorică”. După îndelungi stăruinţe, Dumitrovici ne-a dezvăluit cum a reuşit să aibă în propria-i bibliotecă o carte extrem de valoroasă din punct de vedere cultural şi spiritual.

„Am cumpărat cartea din târgul de vechituri”

„Pare banal şi o să rămâneţi surprinsă. Am cumpărat-o acum un an, printr-o întâmplare. Am găsit-o la târgul de vechituri de sâmbăta, de la Olga Bancic (n.red. Parcul Kretzulescu), unde se aduc fel şi fel de lucruri, printre care şi cărţi. Treceam pe acolo şi m-am uitat la cărţi. Am văzut-o undeva jos, printre mai multe cărţi, la un tânăr. M-a atras ca denumire – Monografia Câmpulungului, deoarece sunt născut şi crescut în Câmpulung. Era şi dedicaţia scrisă în original, chiar de către preotul Ioan Răuţescu. Mă mir că această carte, care ar fi trebuit să stea undeva într-un muzeu, la un colecţionar sau la un anticariat, a ajuns într-un banal târg de vechituri! Eu nu prea colecţionez cărţi, însă nu voi renunţa la acest volum. Pentru mine are o valoare simbol, nu una financiară. Când am cumpărat cartea, am luat-o la o valoare modică. Nu mai reţin exact cu ce sumă, dar a fost un preţ destul de mic”, ne-a declarat Mihai Dumitrovici.

Trei premii ale Academiei Române pentru preotul Răuțescu

De subliniat că istoricul şi cărturarul preot Ioan Răuţescu a primit trei premii de la Academia Română, pentru trei dintre lucrările sale, printre care s-a numărat şi lucrarea  „Câmpulung Muscel – Monografie Istorică”. „Nu este un lucru infim ca Secţia de Istorie a Academiei Române să acorde de trei ori o distincţie pentru lucrările unui autor. Importanţa lor depăşeşte cu mult spaţiul muscelean. Monografia Câmpulungului este o piesă foarte valoroasă pentru orice istoric, pentru orice iubitor de carte. Este considerată deja o carte foarte rară, care intră la concurenţă cu volume valoroase ale spaţiului editorial naţional.”, a mai precizat directorul editurii Ars Docendi, Ioan Crăciun.
Ioana Ştefan

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii