Web Analytics

Caracalul de la Câmpulung

de | 12.09.2019 14:05 | Dezvăluiri

# „Într-un an şi şapte luni, unii mi-au răpit, drogat, traficat copilul şi nu s-a făcut nimic!” # Dezvăluiri dramatice ale celor doi părinţi în cazul minorei drogate şi ţinute captivă de proxeneţii din Câmpulung

Cazul Caracal a îngrozit România, iar efectele în valuri produse de acesta evidenţiază şi alte situaţii asemănătoare esenţei acestuia: racolarea de minore. Astfel s-a auzit şi vocea unei mame din Câmpulung care şi-a prezentat propriul coşmar: fata sa a picat în mrejele şi mâinile unor persoane care o droghează, o bat şi profită de ea. Între timp s-au întâmplat două lucruri. Fetiţa a fost internată într-un centru al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Argeş, iar cei de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti, sub coordonarea procurorilor de la DIICOT, au efectuat descinderi săptămâna trecută, pe 5 septembrie, la domiciliile a opt musceleni bănuiţi de săvârşirea infracţiunilor de trafic de minori şi trafic de droguri de risc. Zeci de persoane au fost audiate, trei au fost reţinute, ulterior intervenind arestarea preventivă. Şi există confirmarea că acestea au legătură cu cazul minorei din Câmpulung.

„Să fie pedepsiți toți cei care mi-au nenorocit copilul! Și cei care nu și-au făcut datoria!

Părinţii fetei îşi doresc ca acest calvar să se sfârşească, lucrurile să revină pe cât posibil la normal. Tatăl arată cu degetul către poliţişti. „Să se ia măsuri! Domnule, ia spune ce probe ai avut la dosar, de ce nu ţi-ai făcut treaba, aşa să fie traşi la răspundere. Că, dacă era un caz rezolvat al nostru, poate mai salvam vreo sută de cazuri”, susţine acesta. Iar mama fetei este radicală: „Vreau să fie pedepsiţi toţi cei care mi-au nenorocit copilul. Toţi! Şi să plătească şi cei care nu şi-au făcut datoria”. Şi, mai adaugă ea, „vreau ca fata mea să fie consiliată şi tratată corespunzător pentru problemele pe care le are”.
De când a început coşmarul, de acum aproape doi ani, au riscat să-şi piardă fata, capul familiei, care se ocupa cu transport extern, a trebuit să-şi suspende activitatea, iar viaţa lor s-a axat pe salvarea minorei din tentaculele întinse de cei care au batjocorit-o. „Acum aproape doi ani, fiica noastră a fost racolată prin metoda lover-boy, pe când era la şcoală. Cu vrăjeală, hai cu noi, hai cu maşina – că au ei vrăjelile lor, că s-au specializat pe spălat creierul – i-au dat droguri, iar drogurile au făcut-o să se ascundă de noi, ulterior aceştia profitând de ea. În sensul că îi spălau psihicul, ulterior o batjocoreau şi o băteau. Şi iar, şi iar, şi iar… Vă daţi seama ce putea să fie în capul unui copil la 13 ani să păţească aşa ceva”, povesteşte tatăl fetei. În timp, minora s-a depărtat de familie, deşi înainte de racolare avea o relaţie foarte bună cu părinţii. De şapte ori a dispărut, ultima dată a fost găsită luna trecută, atunci când a fost internată la DGASPC Argeş. „I-au băgat aceşti nenorociţi în cap tot felul de prostii care au creat depărtarea fiicei noastre faţă de noi, noi să fim duşmanii ei, iar ei, cei care îi dau droguri, bani şi care o plimbă cu maşina, să fie cei buni. Normal că, văzând situaţia şi nefiind de acord cu un asemenea stil de viaţă, ca părinte intervii şi stopezi şi atunci, automat, te vede ca duşman. Ei formează lucrul acesta. Vă daţi seama cum reacţionează copilul când e drogat, cum percepe vrăjelile lor!”, ne spune tatăl fetei.

„În cele mai multe cazuri, noi, părinții, am găsit-o, nu poliția!”

Minora a fost „tratată” de racolatori cu droguri legale şi canabis. „Au drogat-o, au prostituat-o, au făcut orice… În cele mai multe cazuri, noi am găsit-o, nu Poliţia. Umblam seara pe stradă, dimineaţa, cu maşina, să aflăm informaţii. Şi mergeam la Poliţie şi spuneam că a fost văzută acolo, cu cine a fost văzută, după cum ni se spunea. Ne sunau persoane şi ne spuneau… cei care o vedeau. A fost plecată odată 8 zile, 12 zile, 8 zile… 28 de zile dispărută şi tu, ca Poliţie, nu eşti în stare să o găseşti… Ciudat este, culmea este, şi asta mă deranjează maxim că în cele 12 zile nici măcar nu a fost dată în urmărire. Să ne dea dovezi că a fost aşa, că pe site-ul Poliţiei Române nu a apărut. Din cele 12 zile, în a opta zi m-a căutat un poliţist acasă şi mi-a spus că a văzut-o pe Daria. Am zis, cum, unde? Un poliţist de la Ordine Publică. Şi mi-a spus: colegul meu i-a făcut poze. Cum ai dat-o tu în urmărire, dacă cei de la OP nu au habar de aşa ceva?!”, se revoltă mama minorei în timp ce povesteşte prin ce a trecut.

„Niciodată nu s-au prelevat probe, nimeni nu a fost luat la întrebări”

Chinuiţi de o nenorocire ca asta, cei doi tineri părinţi care trebuie să aibă grijă şi de sora mai mică a copilei racolate spun că nu înţeleg modul în care a reacţionat Poliţia în acest caz. „Prima descindere am făcut-o noi, ca părinţi, când fiica noastră a fost plecată prima dată drogată… Soţia mea a făcut un flagrant cu ajutorul unei alte persoane, să îi cheme pe ăia care o au pe fiica noastră să ne vândă droguri. Şi s-a întâlnit cineva cu ei, la statuie, şi atunci am găsit-o pe fiica noastră în portbagajul maşinii… Era ruptă, ruptă de droguri… Le-am rupt oglinda de la maşină, că vroiau să fugă, să dea peste noi… Am scos-o din portbagaj, i-a rămas geaca acolo, putea să se ia o probă… Nimic nu s-a luat. Şi atunci ce dovezi aduce Poliţia Câmpulung, cum vrea să prindă sau să stopeze lucrurile astea?”, se întreabă ei. Şi povestesc că odată au indicat şi blocul în care se află şi că se ştiau numele celor în cauză, nume oferite chiar de fată, la întoarceri. „Bun, rezolvi cazul de dispariţie, dar de ce nu întrebi cu cine a fost copilul, ce au făcut cu el… Odată a fost găsită într-o maşină cu trei indivizi, într-un BMW negru… De ce nu i-au luat la interogatoriu?”, revine aceeaşi întrebare acuzatoare a părinţilor.
Iar ca lucrurile să fie şi mai greu de suportat, tatăl fetei s-a ales cu dosar penal pentru violenţă domestică. „Uitaţi ce face Poliţia Câmpulung… La a doua sau a treia dispariţie, când deja dădusem multe indicii poliţiştilor şi nu au mişcat, s-au autosesizat şi mi-au făcut mie dosar penal… I-am dat două palme, este adevărat, dar nu înţeleg: eu îţi dau totul pe tavă despre ăia, iar tu nu faci nimic în legătură cu asta, dar îmi faci mie doar”, se revoltă tatăl. Asta în condiţiile în care au existat şi situaţii în care fata revenea acasă ţipând, urlând… „Eu am ajuns acasă să iau şi încuietorile de la geamuri… Eu o duceam la şcoală, eu o aduceam, n-a fost un copil supravegheat, nu ieşea noaptea afară până să apară problema”, susţine mama ei.

„În România, deşi s-a dat drumul la droguri şi sunt pline şcolile şi liceele, nu există centre de detoxifiere pentru minori”

Conform spuselor celor doi părinți, e un dosar deschis la Poliţia Câmpulung, în anul 2018, dar şi la Piteşti. Lucrurile au început să fie accelerate după cele întâmplate la Caracal. „Acum câteva zile ne-au citat să mergem la Piteşti, dar nu ştim în care dosar”, spun cei doi părinţi. Iar fata… „Pe 22 iulie am găsit-o ultima dată. Am dat-o la centru. Noi ţineam legătura cu DGASPC-ul, din 30 mai, de când a dispărut… A mai fost odată trei zile, cu psiholog, psihiatru, de-aia şi acum vrem să mai încercăm o dată să facem ceva, că nu e un copil prost, e un copil inteligent… Nu pot să spun că locaţia unde este nu e OK, dar copilul are nevoie de tratament, de consiliere în primul rând… Are nevoie de cei de la Antidrog, dar nu o dată pe lună, că de două ori au fost în două luni… Asta mă deranjează la culme, că ştiu situaţia, ştiu de ce are nevoie copilul. Psihologul e în concediu, Antidrogul nu poate să vină… Ea are nevoie de terapie”, susţine mama fetei. „În România, deşi s-a dat drumul la droguri şi sunt pline şcolile şi liceele, nu există centre de detoxifiere pentru minori. Doar din cele particulare şi costă imens”, spune tatăl. „De unde să luăm bani, că firma e în stand-by, soţul nu mai poate să plece, ce să facem, că trebuie să ne ocupăm de problemele acestea. În ce stadiu am ajuns din cauza Poliţiei Câmpulung!? Nu ne vom putea permite niciodată să ne ţinem copilul într-un centru privat”, îl completează soţia.
Fata e bine, e mai bine, e relativ bine, după cum spune tatăl. „Din păcate, are tendinţa să îşi facă rău, vă daţi seama prin ce haos a trecut…!”.
Iată ce spune mama fetei legat de cazul de la Caracal: „Alexandra e un erou şi va rămâne un erou!”
Tatăl fetei ne-a spus: „Într-un an şi şapte luni, unii mi-au răpit, drogat, traficat copilul, cu nume şi prenume date la Poliţia Câmpulung şi nu s-a făcut nimic. Dacă nu exista nebunia de la Caracal şi nu exista domnul Cumpănaşu, nu se întâmpla nimic nici în cazul copilului nostru… Alexandra, indiferent unde ar fi, e încă vie printre noi că îşi face treaba. A început Poliţia să se autosesizeze, să mai mişte ceva…”

Încă două dosare la Câmpulung

Potrivit celor de la Inspectoratul de Poliţiei al Judeţului Argeş, în acest caz au fost şapte lucrări de dispariţie, iar de fiecare dată fata a fost restituită familiei. Plecările au fost voluntare… Iar legat de celelalte acuzaţii, se pune probleme competenţei, în sensul că pentru trafic de droguri şi de persoane nu are atribuţii Poliţia Câmpulung. Pe caz, în iunie 2018 a fost iniţiată prima lucrare la Crimă Organizată, apoi încă una, ulterior ajungându-se la descinderile de săptămâna trecută. După cum ne-a declarat şeful Poliţiei Câmpulung, comisarul-şef Gheorghe Ciolan (foto), „mai sunt în lucru două dosare penale având ca obiect, printre altele, violul, actul sexual cu un minor, lovirea şi alte violenţe. Sunt în curs de cercetare”.

Primarul Ţâroiu a promis sprijin

Cei doi părinți spun că au avut o discuţie şi cu primarul Câmpulungului, Liviu Ţâroiu, dar ulterior nimeni nu s-a mai interesat de mersul lucrurilor. „Am avut o discuţie cu şeful Poliţiei şi cu cei doi părinţi, înainte de descinderi, şi aşa am aflat că, practic, cazul este coordonat de la Piteşti. Am convenit să vedem ce se întâmplă, apoi să vedem ce putem face pentru a-i ajuta cumva. Am discutat şi la DGASPC Argeş, la centrul unde este fata, să fie totul în regulă acolo”, ne-a declarat primarul Ţâroiu.

La nivel naţional, Câmpulungul e cunoscut drept „oraşul-acvariu”

Din păcate, o ştire precum cea recentă cum că la Câmpulung s-au tăiat unii cu săbiile sau că a mai fost reţinut un suspect de proxenetism nu reprezintă ceva senzaţional, ci se duce către „normalitatea” din municipiul muscelean, instaurată în primii ani de după Revoluţie. Au trecut puţin peste două decenii de când s-a înregistrat primul incident cu săbii, la fostul bar FSN, şi de când poliţiştii au dat iama în proxeneţii găsiţi la „Grotă”. De atunci, sub impresia civică a muşamalizării faptelor penale, s-au efectuat zeci de razii, cea mai amplă descindere fiind cea de acum trei ani, atunci când s-au operat douăzeci şi trei de arestări într-un caz cu treizeci şi unu de acuzaţi de proxenetism.
La nivel naţional, Câmpulungul este cunoscut drept „oraşul-acvariu”. Adică e plin de peşti…
Material realizat de Cătălin Ion Butoiu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

1 Comentariu

  1. „La nivel naţional, Câmpulungul este cunoscut drept „oraşul-acvariu”. Adică e plin de peşti…”
    Se pare nu sunt orice pesti, sunt pesti-pirania, pesti rai.
    Daca se vrea scaparea de ei, sa se dea liber la pescuit pe tot timpul anului ……… cu legea !
    Dar cum este cu legea, ce se-ntampla cu ea ?
    …. Cu ceva timp in urma, in Parlament, o babeta il miruia pe Sova / sa scape de raspundere.
    O jurnalista o interpeleaza : „Dar, Constitutia ……”, la care babeta i-o reteaza : ” Ce Constitutie, draga, noi facem legile ! „