Căpăţănă a fost despăgubit cu 1,75 miliarde lei vechi, în baza unei reţete medicale că suferă de diabet zaharat

de | 26.03.2015 14:22 | Dezvăluiri

# Dosarul prin care fostul sef al CCI Argeş a fost considerat de ANRP „caz excepţional”, în atenţia DNA # „Rețeta medicală servește la prescrierea medicamentelor și nu pentru a stabili diagnostice”, conform unei concluzii din raportul Curții de Conturi

Guvernul a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie, după ce Corpul de control al Premierului a constatat nereguli în activitatea de restituire a proprietăţilor. Conform raportului, în perioada 2008-2011 la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor numărul dosarelor de despăgubire soluţionate prioritar, prin invocarea cazurilor excepţionale, a fost mult mai mare faţă de numărul celor soluţionate în ordinea înregistrării acestor dosare. Un caz ”excepțional” a fost considerat și cel al fostului director al CCI Argeș – Ion Căpățână. În 2008, Ion Câpățână  a primit o despăgubire de 1,75 miliarde lei vechi pentru un imobil din Mioveni pentru că a depus la dosar, printre alte acte, și o…  rețetă medicală din care reieșea că suferă de diabet zaharat de tip II.

Valoarea despăgubirii a fost umflată de 5 ori

Mai precis, conform raportului de control, pe 10.11.2008, pentru Ion Căpățînă a fost emisă decizia pentru suma de 175.589,38 lei, iar cererea de opțiune a fost depusă pe 22.12.2008, în urma căreia a fost emis titlul de plată 716/17.06.2009 pentru suma de 175.589,38 lei. „Imobilul pentru care au fost solicitate despăgubiri în baza Legii 10/2001 este situat în orașul Mioveni, str. Nenciulești nr. 275, jud. Argeș și a constat în teren în suprafață de 250 mp și o construcție de 108,04 mp. Achitarea contravalorii titlului de plată s-a făcut în data de 18.06.2009 prin dispoziția dată de Direcția pentru acordarea despăgubirilor în numerar.”
Toate bune și frumoase, numai că despăgubirea are „bube”. O primă problemă: așa cum reiese din raportul de control al Curții de Conturi, „din analiza și compararea informațiilor puse la dispoziția echipei de control s-au constatat diferențe semnificative între valorile de piață stabilite în raportul de evaluare care a stat la baza stabilirii cuantumului despăgubirii și valorile stabilite conform cerințelor art. 77 din Codul fiscal”. Mai precis, în cazul lui Ion Căpățînă, conform raportului de evaluare din 18.09.2008, prețul per metru pătrat a fost stabilit de evaluator la 121 euro. Asta deși în 2008 prețul euro/mp stabilit potrivit ghidului privind valorile orientative ale proprietăților imobiliare utilizate de Uniunea Națională a Notarilor Publici era de doar 22 euro. Altfel spus, prețul a fost umflat de nu mai puțin de cinci ori! Tot cei de la Curtea de Conturi concluzionează, în ceea ce privește prețul evaluat artificial că în majoritatea cazurilor, inclusiv în dosarul lui Ion Căpățînă, „evaluatorii nu au solicitat informații despre tranzacții imobiliare vreunei societăți de evaluare, bancă, notar public, birou de carte funciară etc.”

Curtea de Conturi: „Dosarul în cauză nu ar fi trebuit tratat ca și caz excepţional”

Surpriza se referă însă la documentele foarte subțirele depuse la dosar de către Ion Căpățînă și pe baza cărora acesta  a obținut despăgubirea de aproape două miliarde: o adeverință medicală, o legitimație de război și… o rețetă medicală. Ar fi hilar dacă nu ar fi vorba de o despăgubire prin care s-au acordat bani grei de la buget.
Iată – negru pe alb – ce au constatat cei de la Curtea de Conturi: „Din analiza documentelor justificative care au stat la baza analizării și achitării cu prioritate a dosarului de despăgubire, acesta fiind considerat, conform datelor puse la dispoziție de reprezentanții entității, caz excepțional, s-a constatat că solicitantul Căpățînă Ion a depus la dosar adeverință medicală și legitimație de război eliberate pe numele mamei sale, iar pentru urgentarea plății a depus în data de 10.06.2009 o cerere la care a anexat o rețetă medicală a sa pentru un diabet zaharat de tip II. Având în vedere prevederile legale, conform cărora «… în cazuri excepționale, temeinic motivate (cazuri medicale, cazuri sociale etc., dovedite prin înscrisuri)» precum și faptul că rețeta medicală servește la prescrierea medicamentelor și nu pentru a stabili diagnostice, echipa de control a Curții de Conturi consideră că dosarul în cauză nu ar fi trebuit să fie tratat ca și caz excepțional, plata făcându-se cronologic, în ordinea depunerii cererilor de opțiune”.
Denis Grigorescu

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii