Web Analytics
scris joi, 07.11.2019

Când va fi înmormântat maestrul Dorin Oancea

Maestrul Dorin Oancea, cunoscutul coregraf de dansuri populare, va fi înmormântat astăzi, 7 noiembrie, de la ora 14, în Cimitirul Sf. Gheorghe din Pitești. Până atunci, trupul neînsuflețit al artistului rămâne la capela mortuară din incinta cimitirului, unde apropiații pot aduce un omagiu. La vârsta de 76 de ani, coregraful argeşean a încetat din viaţă luni dimineaţă, 4 noiembrie, la ora 4 – 5 . Fiul regretatului maestru, Cătălin Oancea, a spus că tatăl său a murit în somn. Coregraf al ansamblului Dorul, al ansamblului Doina Argeșului și, în ultimii ani, al ansamblului Doina Bascovului, maestrul a trecut în nefiinţă răpus de o boală incurabilă. 

Dorin Oancea s-a născut pe 20 septembrie 1943, în Cerbureni-Valea Iaşului. A învăţat la Curtea de Argeş la Şcoala Nr. 1, apoi la cunoscutul Liceu „Vlaicu-Vodă” și a absolvit Şcoala Tehnică Sanitară. Din 1960, a urmat ore de canto şi coregrafie la Şcoala Populară de Artă, iar în anul 1985 a absolvit studiile pentru maeştri coregrafi.

Când va fi înmormântat maestrul Dorin Oancea

Dorin Oancea a fost coregraf, dansator, publicist. A înfiinţat şi a condus formaţii  premiate la întrecerile regionale, judeţene, interjudeţene sau chiar de peste hotare: „Doina”, „Dorul”, „Doruleţul”, „Chindia” „Dacia”, „Plaiuri argeşene”, „Textila” (din Piteşti), „Carpaţi”, „Muscelul” (Câmpulung), „Brâuşorul”, „Brâuleţul” (Curtea de Argeş), „Murguleţul” – Costeşti, Ansamblul din Oarja, „Doina Bascovului” al Casei de Cultură din Bascov etc. 

UNICEF i-a acordat medalia sa de argint în domeniul jocului popular pentru tineret.  A obţinut numeroase premii la concursuri în ţară şi în străinătate. Lucrările sale de referinţă sunt „Hăţăi-şa! Căluşul argeşean”, „Tipologia dansurilor populare din Argeş-Muscel” (apărute în 2005), şi „Doina de Dor sau Dorul de Doină”.

Mai multe informații găsiți aici!

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

dan-andronic-editorial-2

Nesimțirea s-a născut la Stat!

Dan Andronic 29 iunie 2025 Lucian Blaga spunea, într-un mod admirabil, că „veșnicia s-a născut la sat. Aici orice gând e mai încet, și inima-ți...

Din ediția tipărită