Când va fi înmormântat maestrul Dorin Oancea

de | 7.11.2019 10:25 | Actualitate

Maestrul Dorin Oancea, cunoscutul coregraf de dansuri populare, va fi înmormântat astăzi, 7 noiembrie, de la ora 14, în Cimitirul Sf. Gheorghe din Pitești. Până atunci, trupul neînsuflețit al artistului rămâne la capela mortuară din incinta cimitirului, unde apropiații pot aduce un omagiu. La vârsta de 76 de ani, coregraful argeşean a încetat din viaţă luni dimineaţă, 4 noiembrie, la ora 4 – 5 . Fiul regretatului maestru, Cătălin Oancea, a spus că tatăl său a murit în somn. Coregraf al ansamblului Dorul, al ansamblului Doina Argeșului și, în ultimii ani, al ansamblului Doina Bascovului, maestrul a trecut în nefiinţă răpus de o boală incurabilă. 

Dorin Oancea s-a născut pe 20 septembrie 1943, în Cerbureni-Valea Iaşului. A învăţat la Curtea de Argeş la Şcoala Nr. 1, apoi la cunoscutul Liceu „Vlaicu-Vodă” și a absolvit Şcoala Tehnică Sanitară. Din 1960, a urmat ore de canto şi coregrafie la Şcoala Populară de Artă, iar în anul 1985 a absolvit studiile pentru maeştri coregrafi.

Dorin Oancea a fost coregraf, dansator, publicist. A înfiinţat şi a condus formaţii  premiate la întrecerile regionale, judeţene, interjudeţene sau chiar de peste hotare: „Doina”, „Dorul”, „Doruleţul”, „Chindia” „Dacia”, „Plaiuri argeşene”, „Textila” (din Piteşti), „Carpaţi”, „Muscelul” (Câmpulung), „Brâuşorul”, „Brâuleţul” (Curtea de Argeş), „Murguleţul” – Costeşti, Ansamblul din Oarja, „Doina Bascovului” al Casei de Cultură din Bascov etc. 

UNICEF i-a acordat medalia sa de argint în domeniul jocului popular pentru tineret.  A obţinut numeroase premii la concursuri în ţară şi în străinătate. Lucrările sale de referinţă sunt „Hăţăi-şa! Căluşul argeşean”, „Tipologia dansurilor populare din Argeş-Muscel” (apărute în 2005), şi „Doina de Dor sau Dorul de Doină”.

Mai multe informații găsiți aici!

Acest articol este despre: dorin oancea,inmormantare

Distribuie!

Articol scris de Mari Tudor

Redactor la Jurnalul de Argeș. Absolventă a specializării Jurnalism și a programului Comunicare Organizațională de la Universitatea din Pitești.

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Ziua Unirii Principatelor, marcată la Mioveni
Ziua Unirii Principatelor, marcată la Mioveni

În fiecare an, la 24 ianuarie, românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române din anul 1859, realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, un act de voință politică al liderilor din cele două principate românești (Moldova și Țara Românească) și prima...