La Hârsești „Venim în sprijinul educației!”, a decis primarul Ionel Moloiu, care a propus Consiliului Local achiziționarea de tablete și conexiune la internet pentru absolut toți școlarii din localitate, din ciclul primar şi gimnazial. Cum inițiativa edilului a fost aprobată imediat, atât de consilierii de la putere, cât și de către cei din opoziție, de la vorbă la faptă nu a mai fost decât un pas, așa că Operațiunea „Tableta” a și fost pusă în aplicare.
Banii de căluș au fost redirecționaţi către tablete
Așa se face că, în ultima săptămână a lunii mai, copiilor le-au fost distribuite dispozitivele electronice atât de necesare învățării online, „o modă” tristă adaptată acestor vremuri „coronavirusate”.
„Nu, nu suntem o comună cu buget mare, dimpotrivă, ne chinuim să folosim eficient ce strângem în «pusculița» noastră de localitate de rangul 3, însă educația prin școală o punem întotdeauna pe primul loc. Cu ce bani am cumpărat tabletele…? Păi, cu banii de… căluş, am putea glumi, fiindcă anul acesta ne-am gândit că nu ar mai fi deloc potrivit să organizăm ziua localității, care se desfășoară din anul 2012 sub semnul evenimentului nostru cultural-tradițional «Sărbatoarea Rusaliilor – Călușul la Hârsești», în duminica Moșilor de Vară. Cum ar fi căzut pe 7 iunie și este încă o perioadă critică, încercăm și noi să evităm orice risc de contaminare, căci la sărbatoarea satului s-ar fi adunat o mie de oameni, ca de obicei. În plus, parcă nici nu ne arde încă de așa mare petrecere, o să ne ținem tradiția călușului jucat în sat, pe uliță și în bătătură, ca odinioară, în curțile gospodarilor, și nu o să mai urcăm pe scenă, iar lumea va înţelege, cu speranța că ne vom întoarce cu „Ziua comunei” de la anul dacă ne vor lăsa vremurile. Și uite-așa, cu «Hălăișa!», cultura ajută învățătura, fie ea și online, am putea spune, fiindcă tocmai cu banii alocați inițial organizării acestui eveniment de tradiție am achiziționat acum aceste tablete”, declară primarul Moloiu. Tabletele au fost deja împărțite celor aproape 150 de copii de către învățătoare și diriginții claselor primare și gimnaziale.
Tabletele devin proprietatea școlii, iar elevii le primesc în custodie
Dascăl de profesie, tată și el a doi școlari, acesta a conștientizat lipsa posibilităților financiare ale părinților de la țară și nevoia implicării administrației publice locale, astfel încât, împreună cu conducerea școlii și cu reprezentanți ai furnizorilor de servicii de telecomunicații, s-a găsit cea mai bună soluţie pentru elevi şi cea mai avantajoasă din punct de vedere financiar pentru bugetul local, astfel încât să li se ofere gratuit nu numai dispozitivele în sine, dar şi soluţia de conectare necesară pentru a putea participa la cursurile online. Aceste tablete devin proprietatea unităţii de învăţământ, iar şcoala le-a dat în custodie elevilor, care le vor folosi până la sfârșitul clasei a VIII-a.
„Ne-am gândit că dotarea cu device-uri de calitate, performante, pentru participarea la învăţarea online nu este o acţiune doar pentru acest an şcolar, pot exista şi în viitor situaţii în care se vor suspenda cursurile, nu poate garanta nimeni că nu va exista un al doilea val de epidemie. Atunci vom avea nevoie, cu siguranţă, de aceste instrumente de lucru digitale”, este de părere primul gospodar al satului „cu doruri de câmpie”, care face eforturi ca și copiii lui de la țară, oricât de necăjiți și plini de lipsuri ar fi mulți dintre ei, să țină pasul cu cei de la oraș, având acces gratuit la educație prin școala virtuală. „Deși – oftează primarul – mă tot întreb, temându-mă pentru viitorul celor mici: învățământul… încotro…?”
Cristina Simion
0 Comentarii