Web Analytics

Când Cultura şi Poliţia îşi dau mâna să muşamalizeze

de | 18.06.2020 13:36 | Dezvăluiri

# Cazul blocului de 10 etaje din centrul Piteştiului. Simulacru de cercetare privitor la demolarea a două clădiri de pe Situl urban Brătianu din Piteşti # Direcția de Cultură a făcut o notă de constatare, nu sesizare penală, cum o obliga legea, iar IPJ Argeș a făcut o ”lucrare cu caracter general”, fără înregistrarea unui dosar penal # Și uite așa au fost demolate de către dezvoltatorul imobiliar SC Titidan SRL două clădiri de patrimoniu, înregistrate astfel și azi pe site-ul Ministerului Culturii, fără ca instituțiile statului să apere legea și să se sesizeze că e vorba de o infracțiune
În martie a.c, pe adresa ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, a ajuns o sesizare semnată de Tiberiu Gabriel și Victoria Irimia, plus SC Dr. Irimia SRL, prin Cabinetul de Avocatură Ghergulescu. În sesizare se semnala încălcarea Legii monumentelor istorice de către societatea Titidan din Pitești, în condițiile în care a fost emisă o autorizație de construire pentru blocul de zece etaje din b-dul I.C. Brătianu nr. 54, cu locuințe colective (64 de apartamente), spații comerciale, parcări, sistematizare teren și organizare de șantier, fără a exista avizul Ministerului Culturii și Identității Naționale. Împotriva autorizației de construire există deja o acțiune în anulare, cererea de chemare în judecată făcând obiectul unui dosar din 2018, aflat acum pe rolul Tribunalului Vâlcea.
După cum se știe, regimul juridic al acestui teren este unul special, fiind situat în zonă protejată, în Situl urban b-dul Republicii, înscris în Lista Monumentelor Istorice. Iar imobilele care se aflau pe acest teren (e vorba de două corpuri de clădiri ale fostei Petrom, demolate de către dezvoltatorul imobiliar) își mențin și în prezent regimul de monument istoric, aflându-se postate chiar și la această oră pe site-ul Ministerului Culturii. Unde scrie clar că imobilele din b-dul I.C. Brătianu nr. 54 (dărâmate, repetăm, fără aviz de la Cultură, de către firma Titidan) fac parte din Situl urban B-dul Republicii. Foarte interesant, răspunsul primit de la minister scoate la iveală faptul că, în 2015, adică mult înainte de a se fi ridicat mastodontul de oțel de 10 etaje, ajuns acum la faza de acoperiș, poliția, împreună cu un reprezentant al Direcției de Cultură Argeș, a făcut un simulacru de cercetare/constatare. Și asta mai mult ca să se acopere, în caz că întreabă cineva privitor la demolarea celor două corpuri de clădire de pe Situl urban I.C. Brătianu, de la numerele 54 și 56. Corpuri de clădire, subliniem, rase de către dezvoltator în baza unei autorizații de demolare eliberate de Primăria Pitești, dar în absența avizului obligatoriu de la Direcția Județeană de Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural.

Ce i s-a adus la cunoștință ministrului Culturii

“Având în vedere caracterul vădit ilegal al operațiunilor desfășurate atât de societatea Titidan SRL, cât și de Primăria Municipiului Pitești, în condițiile în care la acest moment (n.red. – respectiv 3 martie 2020, dată la care s-a înregistrat sesizarea, pentru că acum blocul s-a ridicat până la nivelul acoperișului) se desfășoară în continuare lucrări de construcție, aflate într-un stadiu avansat, fiind afectat gradul de însorire de care trebuie să beneficieze și monumentul istoric Casa Bobancu, fără a exista avizul Ministerului Culturii și Identității Naționale, vă solicităm să dați curs atribuțiilor prevăzute în mod expres de dispozițiile art. 24, al. 3, din Legea 422/2001 și să dispuneți întreruperea lucrărilor până la intrarea în legalitate”, se solicită în mod expres în sesizarea de pe masa ministrului Bogdan Gheorghiu. Semnatarii au cerut dispunerea măsurilor necesare prin introducerea unei acțiuni pe rolul instanțelor de judecată pentru constatarea nulității absolute a acestui act translativ de proprietate.

Iese la iveală o cercetare finalizată prin… recomandare

Iată și răspunsul de la minister: “Având în vedere petiția dumneavoastră depusă la Ministerul Culturii și înregistrată cu nr. 194/BB.C.D.S 03.032020, vă comunicăm că în data de 3 februarie 2015 s-a înregistrat la IPJ Argeș și la Direcția Județeană de Cultură Argeș o notă de constatare privind demolarea imobilelor C1 și C2 aflate în proprietatea SC Titidan SRL Pitești, imobile situate pe b-dul I.C. Brătianu nr. 54, prin care se recomanda continuarea cercetărilor la Primăria Municipiului Pitești, precum și sesizarea Inspectoratului de Stat în Construcții”.
Curioși să vedem ce au constatat polițiștii cu privire la demolarea celor două clădiri de patrimoniu, am făcut o solicitare la IPJ Argeș pe Legea 544. Am aflat astfel că, la începutul anului 2015, la nivelul Serviciului de Investigații Criminale au fost efectuate verificări împreună cu reprezentanți ai Direcției Județene pentru Cultură Argeș, într-o lucrare “cu caracter general” privind nerespectarea prevederilor Legii 422/2001 în cazul imobilului situat în Pitești, b-dul I.C. Brătianu nr. 54, aspecte care constituie contravenție. „Astfel că la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Argeș nu a fost înregistrat dosar penal care să aibă ca obiect aspectele la care faceți referire”, a venit răspunsul celor de la Poliție.

Direcția de Cultură aruncă pisica în curtea Poliției. ”Trebuia făcut dosar penal, nu informări”, subliniază dr. Tiberiu Irimia

„Nu era o petiție, era o sesizare în care, practic, eu aduc la cunoștința ministrului ce s-a întâmplat la adresa din b-dul I.C. Brătianu și rog să ia măsurile care se impun în urma operațiunilor ilegale desfășurate, adică demolările fără avizul lor și tot ce este acolo. … Erau două clădiri pe terenul lor (n.red. – al celor de la Titidan). Era sediul unde aveau birourile cei ce la Petrom pe timpuri. Și fostul notariat de stat tot acolo își avea sediul. Practic, a fost dărâmat monumentul, așa că se sesizează organul de urmărire penală că s-a întâmplat o infracțiune. În loc de asta, ei, practic, se acoperă. Cocea de la Cultură face o înștiințare. El spune că a anunțat Poliția, dar dacă Poliția nu a făcut nimic… A făcut doar o informare, ca să poată fi toți acoperiți. S-a dărâmat monumentul, se face dosar, nu facem informări, că așa spune legea! Acum s-a aruncat, practic, mortăciunea în curtea Poliției. Dar Poliția nu face nimic! E bine gândită și coordonată adresa în cauză, au făcut-o special ca să închidă problema”, consideră doctorul Tiberiu Irimia. „Este ireal ce se întâmplă! Procesul ăsta nu pot să cred că există în România, în 2020, într-o țară din Uniunea Europeană. La data emiterii autorizației erau monumente valide la Ministerul Culturii. Culmea este că cele două clădiri dărâmate de cei de la Titidan sunt și acum pe site-ul Ministerului Culturii ca monumente active. Am proces cu cei de la Titidan, pe fond, la Vâlcea, care este în faza de desfășurare, mai exact în faza expertizelor arhitecturale în ceea ce privește regimul de înălțime și studiile de însorire. Ei, momentan, nu au câștigat procesul, așa cum susțin, au doar două sentințe date la Vâlcea și Curtea de Apel Pitești în care magistrații au fost de părere că nu se justifică suspendarea construcției blocului până nu se finalizează procesul dintre ei și mine pe fond. Așadar, procesul continuă pe fond”, ne-a mai spus dr. Tiberiu Irimia.

Cocea recunoaşte: „S-a constatat că ar fi avut nevoie şi de aviz de la Direcţie, pentru că este în zona de protecţie a Casei Bobancu”

Ne-am interesat și la Direcția Județeană de Cultură Argeș să înțelegem de ce reprezentanții ei nu au apărat cu dinții cele două clădiri de patrimoniu demolate de către dezvoltatorul imobiliar Titidan SRL. “În momentul respectiv au existat sesizări. Un reprezentant al Direcției de Cultură a colaborat cu Poliția de patrimoniu și s-a făcut un proces-verbal de constatare, urmând ca Poliția să prezinte concluziile către Primărie. Deci s-a făcut un proces-verbal de constatare. Totuși, pentru că în discuție era dacă respectivul imobil face parte sau nu din respectivul sit urban, ceea ce s-a luat în calcul a fost vecinătatea cu Casa Bobancu. S-a constatat că ar fi avut nevoie și de aviz de la Direcție, pentru că este în zona de protecție a Casei Bobancu. Asta a fost concluzia acelei investigații, dar concluzia mai clară o are Poliția. Eu am doar un proces-verbal care s-a încheiat atunci”, ne-a spus directorul Cristian Cocea.

Am aflat şi cine de la Cultură s-a ocupat de ”constatare”: Ştefan Dănăilă, consilier ”Patrimoniu Imobil şi Arheologie”

Întrebat cine a participat la așa-zisa investigație, directorul Cristian Cocea ne-a spus că este vorba despre… Ștefan Dănăilă, consilier ”Patrimoniu Imobil și Arheologie” din cadrul Direcției pentru Cultură Argeș. După ce a refuzat să se prezinte, acesta ne-a răspuns pe un ton tăios: “Sunt un angajat al Direcției, dar nu vreau să fiu menționat, dar doar vă spun: direcțiile pentru cultură se ocupă cu orice altceva în afară de infracțiuni. Infracțiunea nu o stabilim noi, infracțiunea o stabilesc Poliția Judiciară și Parchetul. Deci nu trebuie să îmi trezească mie suspiciunea că este sau nu infracțiune. Noi, ca funcționari publici, doar respectăm o lege și nu ne pronunțăm asupra faptului dacă este infracțiune sau nu este infracțiune. Acesta este apanajul organului de cercetare. Asta e bine de știut”, a precizat acesta.

Fapta funcţionarului public care ia cunoştinţă de o infracţiune şi omite sesizarea organelor e… abuz în serviciu

O fi! Este bine de știut însă și o prevedere clară a Codului Penal, anume aceea că fapta funcționarului public care, luând cunoștință de săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală în legătură cu serviciul în cadrul căruia își îndeplinește sarcinile, omite sesizarea de îndată a organelor de urmărire penală se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă. Iar demolarea unui imobil de patrimoniu e chiar faptă penală. Ce ziceți de asta, domnule cosnilier Dănăilă și domnule director Cocea?
 

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii