Web Analytics

„Când am acceptat numirea, primul om de care m-am interesat a fost directorul financiar”

de | 28.09.2017 12:54 | Actualitate

6 AdrianaMolfea# Declară Adriana Molfea, noul manager al Spitalului Judeţean

# Ce probleme ați identificat la preluarea funcției?
– Avem mai multe posturi scoase la concurs, tocmai ce le-am aprobat. Deficiența de personal este problema majoră. Oricâtă bunăvoință ar avea actualul personal, sunt suprasolicitați și noi încercăm să rezolvăm această problemă prin acoperirea deficitului. Sunt în derulare o mulțime de proceduri tehnice. Avem în intenție să reabilităm spitalul vizavi de rezistența la seism, să extindem Unitatea de Primiri Urgențe pentru că a devenit insuficient spațiul, intenționăm să achiziționăm din nou aparatură medicală care să vină tocmai în îmbunătățirea actului medical, să construim un RMN. Cam astea ar fi prioritățile. Acum, mai sunt și probleme care vin din urmă și dl Aurelian Gheorghe le-a constatat, a întreprins demersurile legale necesare, asta vizavi de acea fraudă a fostei contabile. Noi ne-am îndeplinit ca și instituție toate atribuțiile, avem și o comisie constituită în acest sens, însă doamna Amalia Dumitrașcu s-a eschivat în diverse moduri și nu s-a prezentat la această comisie. Și pentru că m-a deranjat lipsa asta de disponibilitate a doamnei, chiar joi, înainte să apară știrea cu perchezițiile, am trimis prin curier rechemarea din concediu și convocarea la acea comisie în vederea adoptării măsurilor necesare, legale, care se impun pentru fapta pe care a comis-o. Numai că acum, dacă a fost reținută, pe această perioadă demersurile noastre administrative se suspendă. Vă dați seama că nu este o situație care să creeze o stare funcțională ușoară la nivelul instituției. Este o stare tensionată totuși, dar activitatea pe partea medicală se desfășoară în condiții normale, personalul medical nu e afectat.
# Credeți că va reuși spitalul să recupereze prejudiciul ținând cont că doamna Dumitrașcu mai are de returnat și Băncii Comerciale Române circa 18 miliarde lei vechi?
– Procesul nu se va termina așa curând. Normal că noi ne dorim să recuperăm prejudiciul, acesta este interesul nostru și vom întreprinde toate demersurile în acest sens. Vă garantez lucrul ăsta, dar nu știu ce deține doamna. Chiar și aplicarea confiscării extinse nu știu în ce măsură mă va ajuta să acopăr prejudiciul spitalului. Este un prejudiciu foarte mare. N-avem decât să îi mulțumim dnei director financiar Isabela Din că l-a oprit măcar aici, că putea să se perpetueze… Chiar este meritul dumneaei, iar eu când am acceptat această numire primul om de care m-am interesat a fost directorul financiar pentru că este esențial să poți avea încredere în responsabilul financiar.
# Cum contracarați teza potrivit căreia Spitalul Județean trebuie condus de un medic?
– Cei care susțin că spitalul trebuie condus de un medic nu cunosc foarte bine legea. În lege nu este o condiție să fie doar medic, se spune absolvent de studii juridice, financiare, cu master în mai multe domenii, și medicale, dar și administrație. Întâmplător, eu am terminat o facultate de Drept și am un master în Administrație Publică. Deci, legal îndeplinesc condițiile. Și oricum este vorba de un mandat interimar, nu am candidat, nu am obținut postul prin concurs.
# Dar care ar fi plusurile și minusurile unui om din sistemul sanitar?
– Plusurile ar fi că este mai familiarizat cu fluxurile medicale, numai că activitatea de manager nu este una strict medicală. Activitatea de manager este una administrativă, practic ăsta este rolul managerului. De-asta nu este o condiție absolut esențială și exclusivă să fie medic. Au fost invitați medicii să-și depună dosarele și să ocupe această funcție. Nu își dorește cam nimeni. Să știți că nu este o funcție ușoară. Este o provocare.
# Ce v-a determinat să acceptați această provocare?
– Îmi plac provocările. Am vrut să îmi dovedesc mie că pot să fac și lucrul ăsta. O parte din activitatea pe care am exercitat-o se regăsește în atribuțiile de manager pe parte legală, în schimb sunt o mulțime de alte atribuții cu care nu am avut contact. Și despre asta este provocarea, să văd în ce măsură pot să corelez cunoștințele mele cu necesitățile de la spital. Necesitățile spitalului sunt complexe. E adevărat că toate au un suport legal, că practic de la temeiul legal se pleacă în rezolvarea lor și cam asta ar fi legătura cu juristul. Asta eu zic că e un atu pentru mine, pentru că îmi este mai ușor să interpretez și să aplic dispozițiile legale.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii