Web Analytics

Câmpulungul şi-a ales prima femeie primar din istorie / „Venetica” Elena Lăsconi l-a trimis la pensie pe indolentul Ţâroiu

de | 30.09.2020 16:53 | Politica si Administratie

Municipiul Câmpulung a schimbat din nou macazul! Și, ca de obicei, a fost ”roșu” doar un singur mandat. USR-PLUS este alianța care a dat noul primar, iar acesta este Elena Lăsconi, prima femeie primar din istoria Câmpulungului. În vârstă de 48 de ani, cu 20 de ani vechime în presă, la Pro TV, primărița a fost capabilă să tragă de sub picioarele seniorului Liviu Țâroiu un preș ajuns deja pe nisipuri mișcătoare. Iar ceea ce părea imposibil în urmă cu un an s-a produs, fiindcă actualul viitor fost primar s-a complăcut în situația de automulțumire creată de persistența impresiei că veșnicia în funcție s-a născut în interiorul PSD.

Deviza care l-a dus pe Țâroiu la pieire: „Eu sunt cel mai bun, altul nu are partidul!”

Liviu Țâroiu și-a început promovarea pentru alegeri în stilul bătrânicios al PSD-ului, evidențiind realizările de peste mandat, deși acestea pot fi numărate pe degetele de la o mână. În fapt, cei patru ani de domnie au fost marcați de o autosuficiență care ar fi trebuit să le dea de gândit celor din partid, o autosuficiență bazată pe ideea păguboasă că nu există contracandidat care să răstoarne situația. Țâroiu a dovedit această atitudine și când s-a pus problema candidaturii sale pentru un nou mandat, el afirmând: ”Eu sunt cel mai bun, altul nu are partidul!”. Un adevăr de combătut, dar numai în condițiile în care PSD ar fi fost preocupat să promoveze competiția internă, nu să se mulțumească doar cu ideea că municipiul Câmpulung este propriul domeniu.Doar că situația din 2020 nu a fost deloc asemănătoare celei de la anterioarele campanii electorale pentru alegerile locale. PNL a ieșit în față cu ceva nou, din toate punctele de vedere. Un candidat cunoscut anterior ca nefiind atașat unui partid politic, o persoană cu statut profesional și social curate și performante, un individ cu rațiune, viziune și determinare. Profesorul Nicolae Zaharia, director de liceu, a fost și el una dintre sperietorile lui Liviu Țâroiu, ajuns deodată în postura de candidat uimit că nu se luptă cu ceea ce era obișnuit.De cealaltă parte, USR PLUS era o asociere necunoscută la Câmpulung prin prisma membrilor de partid, dar USR venea după un rezultat bun obținut în municipiu la alegerile europarlamentare. Insuficient, însă, pentru alegerile locale, în care politicul lasă loc individului. Iar individul a apărut și a fost o ”individă”: Elena Lăsconi, recunoscută și în Muscel cu numele de vedetă TV, Lasconi. Și încă odată Țâroiu a rămas blocat, fără idei în afară de cele obișnuite dintr-o campanie electorală anostă, ca în vremurile anterioare.

Totul a pornit de la apă

”N-am apă pe strada mea. Poate mă gândesc să candidez la Primărie, vecinii mi-au spus deja că mă votează”, declara Elena Lăsconi în urmă cu mai mult de doi ani, după ce a povestit cum se ocupă ea de casa cumpărată în Câmpulung pe strada Valea Bărbușii, cum joacă table cu vecinii și oferă dulciuri copiilor. Dacă la început totul a părut o glumă creată de revolta că într-un municipiu nu ai apă curentă, în timp s-a ajuns la lucruri serioase. „Mă gândesc foarte serios la treaba asta. E adevărat că totul a pornit de la faptul că nu aveam apă pe stradă, nici canalizare, asfalt şi aşa mai departe, de la faptul că trec prin centru şi văd cât de dărăpănate sunt clădirile, de la faptul că încă sunt deşeuri periculoase în Câmpulung Muscel şi nu se face nimic în această privinţă! Văd o grămadă de lucruri care nu-mi plac şi eu iubesc foarte tare oraşul ăsta! Mă mai gândesc! Iau în considerare ideea… nu sunt hotărâtă sută la sută. Am primit şi propuneri de la trei partide”, astfel își anunța intențiile Elena Lăsconi anul trecut.
Liviu Țâroiu și PSD au ignorat amenințarea, semn că nu concepeau că pot pierde alegerile. Deși scorurile PSD la alegerile din 2019 nu au fost prea bune, încă un semn că ceva se poate întâmpla.
Elena Lăsconi și-a consolidat campania electorală pe trei direcții: atragerea de fonduri europene, atragerea de investitori și dezvoltarea turismului. Planuri mari, nu ca la Țâroiu, cel care, pe ultima sută de metri a campaniei electorale, a fluturat o așa-zisă scrisoare de mulțumire de la un cetățean la al cărui bloc Primăria a efectuat izolarea termică exterioară. În asemenea situație, și așteptările sunt mari. Este evident că o mare parte a voturilor obținute de Lăsconi a venit nu din partea simpatizanților USR PLUS sau a celor fermecați de modul de a fi al jurnalistei, ci s-a adunat de la cei nemulțumiți de starea actuală a Câmpulungului. Nemulțumiți care vor avea o răbdare limitată în timp, orizontul de așteptare urmând să fie atins repede. Iar la capătul acestuia se află Elena Lăsconi!

De ce a pierdut Țâroiu, de ce a câștigat Lăsconi, unde a ajuns Zaharia

Bani destui, realizări puține.Liviu Țâroiu a câștigat alegerile din 2016 și s-a trezit că beneficiază de un buget local impresionant, datorită rezervei adunate în timp de către fostul primar Călin Andrei. Peste douăzeci de milioane de lei era surplusul care putea fi utilizat de primar pentru a-și clădi susținerea pentru alegerile din 2020, însă, în timp, rezerva s-a dus, iar realizările nu au fost pe măsura valorii acesteia. Mulți bani au fost utilizați pentru SF-uri și PT-uri, documentații tehnice și financiare menite a iniția lucrări de investiții care nici măcar nu au fost demarate. Reabilitare clădiri Băi Kretzulescu, reabilitare Bulevard, reamenajare Piață Grui, amenajare Râul Târgului, reabilitare pod Tabaci, construire hală Piața Centrală sunt doar câteva dintre obiectivele care au beneficiat de documentații de avizare a lucrărilor de intervenții, de studii de fezabilitate și proiecte tehnice și care nu s-au concretizat. Deși au figurat, sub o formă sau alta, pe listele de investiții anexate bugetelor locale încă din anul 2017. Exemplificând în continuare, a fost finalizată lucrarea de amenajare urbanistică pe o parte a străzilor Negru Vodă și Republicii, dar nu s-a continuat pe Bulevardul Pardon, deși contractul de execuție a fost încheiat încă din primăvara lui 2019. Aici a intervenit din nou suficiența, când Liviu Țâroiu a acceptat ca executanții lucrărilor să amâne finalizarea acestora la calendele grecești, motivând că rezilierea contractelor ar fi provocat întârzieri. Întârzieri care oricum au fost, așa cum s-a întâmplat la amenajarea Pieței Primăriei, cu un final programat în ianuarie 2019 și petrecut la sfârșitul campaniei electorale din această lună. Și nici măcar nu s-a realizat tăierea de panglică, tăieri inaugurale fiind făcute de primarul Țâroiu la patiserii și cofetării.

Fonduri europene pentru catering

Creșterea calității infrastructurii rutiere și dezvoltarea unui sistem de transport modern sunt doar două dintre proiectele finanțate cu bani europeni la Curtea de Argeș. La Pitești e reabilitarea urbană, sistem de iluminat public la Topoloveni… La Câmpulung au ajuns fonduri europene pentru dezvoltarea socială și economică a persoanelor defavorizate, un proiect pe Programul Operațional Capital Uman, nu pe Infrastructură Mare, spre exemplu, adică nimic de consolidat, doar organizare de tabere, cursuri și catering. Un singur proiect de pe urma căruia și primarul s-a ales cu un supliment de venituri la indemnizație.

”O să…”

Că Liviu Țâroiu nu era dispus să riște o dovedește și atitudinea manifestată de acesta aproape de fiecare dată când i se solicita rezolvarea unei probleme, clarificarea unei situații. În mod invariabil, răspunsul lui începea cu ”o să…”. ”O să mă ocup”, ”O să iau măsuri”, dar totul se oprea după încheierea răspunsului. Un caz minor este elocvent în această idee. În urmă cu doi ani s-a pus problema demolării unei construcții provizorii din centrul municipiului, sub pretextul că nu va cadra cu noua față a Pieței Primăriei. Au fost desființate astfel două puncte de lucru ale unor firme de comerț și servicii, dar demolarea nu a fost pusă în practică nici până acum. Deși Țâroiu a spus că ”o să”.

De ce a câştigat Elena Lăsconi?

Fiindcă a fost altceva! Dintr-o dată câmpulungenii au realizat faptul că există alternativă la ceea ce li s-a oferit până acum. Așteptau așa ceva, nu au primit în 2016, iar descătușarea s-a produs prin apariția Elenei Valerica Lăsconi. Altfel de atitudine, altfel de discurs, altfel de promisiuni… Un altfel care a fost adus și de candidatul PNL, Nicolae Zaharia, dar startul fusese furat deja de candidata USR PLUS. Elena Lăsconi a fost incisivă în campania electorală, l-a tocat pe Țâroiu, determinându-l pe acesta să-și scoată fidelii la atac, ajungându-se pe final la determinarea respingerii lui Lăsconi din cauza faptului că este o venetică, o străină de Câmpulung, venită de la Hațeg via București. Asta în condițiile în care municipiul muscelean este plin de ”veneticii” așezați aici de pe vremea când ARO și Grulen mergeau cu motoarele turate.
La fel ca și Nicolae Zaharia, Elena Lasconi a pus pe plan secund promisiunile eterne vizând locuri de joacă, asfaltări, parcări și pomul de Crăciun. În atenție au intrat promovarea orașului, proiectele cu finanțare europeană, smart city-ul, eliminarea birocrației, management administrativ cu suport pe city manager. Mai mult, Elena Lăsconi a creat în trepte o echipă pentru eventualitatea câștigării alegerilor, prezentându-i ca fiind viitori consilieri personali pe Andrei Aron, fostul manager interimar al Spitalului Municipal, pe Florin Isbășescu, expert în fonduri europene, și pe profesorul Andrei Săvoiu. Nu în ultimul rând a contat și faptul că lista de candidați USR PLUS pentru Consiliul Local a fost una eterogenă, conținând atât licențiați, cât și lucrători în comerț, o posibilitate pentru orice câmpulungean de a se regăsi în trupa lui Lăsconi.

„De astăzi, Primăria este a voastră. Loovee!”

În noaptea alegerilor, Liviu Țâroiu părea, încă odată, să nu înțeleagă ce s-a întâmplat. A fost rezervat, permițându-și doar să spună că așteaptă rezultatele oficiale. De cealaltă parte, Nicolae Zaharia a sunat-o pe câștigătoare și a felicitat-o imediat cum s-au aflat primele scoruri din secții. Candidatul liberal a demonstrat încă odată că și el este altceva față de ce a avut Câmpulungul până acum, mulțumind alegătorilor, indiferent de opțiune, și dorind succes noului primar.
În jur de o sută de oameni au sărbătorit în stradă victoria Elenei Lăsconi, amintind de efervescența cu care fusese întâmpinat și Călin Andrei în 2004. Iar câștigătoarea a lăsat modestia la o parte. ”În seara asta am făcut istorie”, a declarat aceasta, lansând apoi un nou mesaj electoral: ”De astăzi Primăria e a voastră. Loovee!”. De fapt, ”love” a fost laitmotivul ei în campanie!
Cătălin Ioan Butoiu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Corect și foarte bun articolul, felicitări!