Web Analytics

Câmpulungul a ajuns stână fără câini, după ce urşii au ieşit din cătarea autorităţilor

de | 4.10.2018 13:00 | Actualitate

Dâmbovicioara, Rucăr, Stoeneşti, Mioarele, Bughea de Jos – acestea sunt localităţile muscelene în care urşii au prăpădit bunuri şi animale în ultimul an şi jumătate. Şi, fără a avea pretenţia că enumerarea localităţilor este completă, pe listă trebuie trecut şi municipiul Câmpulung, vizitat de urşi de mai multe ori în trecutele două luni. Deşi pericolul prezentat de animale este extrem, aşa cum veţi putea constata citind amănuntele oferite în continuare, autorităţile sunt ineficiente în rezolvarea problemei, fie din cauza legislaţiei incoerente, fie din nepăsare.

Ultima prezenţă păguboasă a ursului într-o comună musceleană a fost constatată în urmă cu două săptămâni la Stoeneşti, în satul Coteneşti, acolo unde a omorât şapte oi şi a distrus mai mulţi stupi. Dar la Câmpulung nu s-a făcut duzina de zile de când animalul a ţinut în teamă şi îngrijorare oamenii de pe Valea Bărbuşii, o zonă liniştită şi plină de farmec a municipiului, dar situată aproape de păduri. Prima dată şi-a făcut simţită prezenţa în noaptea de 22 spre 23 septembrie, atunci când unii dintre localnici se aflau la o nuntă şi a trebuit să lase distracţia pentru paza gospodăriilor. „Atunci a trecut prin trei locuri, a mursecat mai multe oi şi a plecat”, ne-a povestit Valeriu Hiu, cel al cărui frate, Gabriel, a suportat paguba făcută de urs. Şi nu a fost o singură vizită şi nici la o singură casă. „S-a întors şi în a doua noapte şi s-a dus la leşurile oilor mursecate anterior, pe care fratele meu le lăsase în loc. Rupea din ele, se îndepărta, apoi revenea la oi. A sărit peste garduri fără probleme, a intrat în curte, de stătea fratele meu la un metru şi jumătate de el. Nu s-a dat la om, însă nici nu s-a speriat, deşi oamenii au dat gură şi au făcut zgomot puternic”, ne povesteşte Valeriu. În acea noapte, în care prezenţa ursului a fost dovedită şi prin filmarea spectaculoasă realizată de „Muscel TV”, cei de pe Valea Bărbuşii au sunat la 112, dar au făcut-o degeaba.

Incidentul a fost adus la cunoştinţa primarului Liviu Ţâroiu, apoi Valeriu Hiu s-a dus şi la Prefectură cu imaginile. Din ambele părţi s-au făcut promisiuni constând în anunţarea celor de la AJVPS Argeş pentru a captura sau lichida animalul. Nici până acum nu s-a rezolvat problema, fiindcă, după cum ne-a declarat Valeriu Hiu, autorităţile locale se confruntă cu necesitatea sesizării Ministerului Mediului. O procedură care ar putea să dureze. „În mod evident trebuie schimbată legislaţia, trebuie să fie prevăzută intervenţia rapidă a celor de la Asociaţia de Vânătoare, fie pentru a vâna animalul, fie pentru a-l captura, spre relocare. Altfel nu ştiu ce se poate întâmpla”, susţine Hiu. Şi are dreptate, în condiţiile în care a fost năucitoare reacţia ursului la încercările oamenilor de a-l goni. Pur şi simplu nu s-a temut deloc!

De la oraş, s-a mutat spre Măţău, dar teama nu a dispărut

Nu au intervenit autorităţile, dar a plecat ursul. Deocamdată! Şi nu s-a dus departe, ci doar la o aruncătură de băţ, pe Calea Măţăului, aproape de comuna Mioarele, acolo unde, la câteva zile de la vizitele prin Valea Bărbuşii, a dat atacul la o stână de oi, apoi a trecut la gospodăria unui crescător de capre. Între timp nu s-a mai auzit nimic de el, dar copiii de pe Valea Bărbuşii se întorc cu teamă de la şcoală. Vorba unui localnic: „Când ies în curte şi aud un foşnet, tresar, mi-e să nu fie ursul!”. Aşa că oamenii stau noaptea cu focuri aprinse în curţi.

Vizită diurnă în august, la liceu

Panica s-a declanşat la Câmpulung încă de la început de august, atunci când un pui de urs s-a plimbat prin curtea Colegiului Naţional Pedagogic „Carol I”. Atunci au venit jandarmii şi au constatat că… ursul nu mai era la faţa locului.

Cătălin Ion Butoiu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii