Web Analytics
scris miercuri, 18.10.2023

Câmpulungul a pierdut procesul pentru terenul de la Mausoleul Mateiaş

Un proces derulat timp de cinci ani, judecat și rejudecat de instanțele argeșene, s-a încheiat cu succesul celor care au cerut anularea unei hotărâri de consiliu prin care municipiul Câmpulung își certificase stăpânirea asupra terenului de la Mausoleul Mateiaș. În această lună s-a dat verdictul final.

Câmpulungul a pierdut procesul pentru terenul de la Mausoleul Mateiaş

Disputa asupra suprafeței de teren de 14.544 de metri pătrați de la Mausoleu a început chiar în Anul Centenarului Marii Uniri, atunci când comuna Valea Mare-Pravăț a solicitat instanței anularea hotărârii prin care Consiliul Local Câmpulung a acaparat proprietatea situată în extravilanul localității rurale. A fost un act adoptat sub rezerva unor neconformități de formă și fond, dar acceptat în condițiile în care situația terenului în cauză era neclară. Altfel spus, terenul de la Mateiaș s-a aflat de-a lungul timpului pe teritoriul comunei Stoenești, apoi la Valea Mare-Pravăț, dar nimeni nu a avut act de proprietate asupra acestuia. Iar Mausoleul Mateiaș a fost administrat de-a lungul anilor de municipalitatea câmpulungeană, direct sau prin intermediul Muzeului Municipal. Oricum, manevra de la oraș a iritat autoritățile comunale care nu au acceptat ca un teren aflat pe teritoriul lor să fie deținut cu acte de cei de la Câmpulung.
În proces au apărut alți patru reclamanți, în condițiile în care o parte din suprafața disputată era revendicată și de persoane fizice, sub pretextul obținerii acesteia în calitate de moștenitori ai foștilor proprietari.

Citește și Mausoleul Mateiaş intră în era digitală

Și totuși, al cui e terenul de la Mausoleul Mateiaș?

În primă fază, câștigător a fost Câmpulungul. Tribunalul Argeș, ca primă instanță, a respins cererile reclamanților și s-a ajuns în recurs, la Curtea de Apel, instanță care a decis rejudecarea procesului. Asta se întâmpla în anul 2022. În doar câteva luni, cauza a fost analizată din nou de Tribunal, ca primă instanță, iar verdictul a fost total diferit de cel anterior. Adică a pierdut Câmpulungul, au câștigat reclamanții. S-a mers din nou la Curte, însă nici acolo municipiul nu a mai câștigat. În aceste condiții, terenul de la Mausoleul Mateiaș rămâne în aer din punct de vedere al statutului proprietății. Cert este faptul că se află pe teritoriul comunei Valea Mare-Pravăț, nu va fi o oază deținută de oraș. Asta deși Câmpulungul ar fi avut la dispoziție calea certificării proprietății în baza unei acțiuni în justiție precum uzucapiunea, fapt evidențiat chiar în motivarea hotărârii prin care a pierdut procesul.

Edificat după Primul Război Mondial de constructori italieni, conform proiectului arhitectului Berechet, Mausoleul de la Mateiaș a fost reabilitat în urmă cu patru decenii. Statutul de complex monumental și obiectiv de interes turistic a făcut ca să nu apară problema proprietății acestuia și nici a terenului. În perioada comunistă în nici un caz nu se punea această discuție, ulterior situația a fost tolerată de comunele pe teritoriul cărora s-a aflat pământul, iar în 2018 a apărut actul de acaparare emis de autoritățile de la Câmpulung.
Cătălin Ioan Butoiu

Citește și Prima bătălie a războiului pentru Mausoleul Mateiaş a fost câştigată de Câmpulung

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită