Web Analytics
scris joi, 04.11.2021

CÂMPULUNG – „Capitala Scrisului Românesc 2021”

2021 a fost un an special pentru municipiul Câmpulung Muscel. A trecut o jumătate de mileniu de la apariția Scrisorii lui Neacșu din Câmpulung, cel mai vechi document păstrat scris în limba română, iar urbea a fost declarată și ”Capitala scrisului românesc”.

CÂMPULUNG – „Capitala Scrisului Românesc 2021”

CITEȘTE ȘI: Egolatria de Facebook şi autopupatul în fund al politicienilor

Cu acceastă ocazie Primăria Municipiului Câmpulung a organizat, în parteneriat cu Academia Română și Arhivele Naționale o serie de activități aniversare, sub identitatea ,,Câmpulung 500 – Capitala Scrisului Românesc.


„Anul acesta a fost unul special pentru municipiul Câmpulung și nu numai. Am aniversat 500 de ani de la atestarea documentară a celui mai vechi document păstrat, scris în limba română și descoperit în 1894 de Friederich Stenner în Arhivele Naționale ale județului Brașov, unde se păstrează și astăzi. Așa cum mulți dintre voi știu deja, în urmă cu 500 de ani Neacșu îl avertiza printr o scrisoare pe judele Brașovului de pericolul care putea schimba soarta lumii, soarta istoriei noastre.
Faimoasa scrisoare a lui Neacșu făcea referire la mișcările militare ale Otomanilor la Dunăre și trecerea lui Mohammed- Beg prin Țara Românească. Oamenii din Țara Românească și Transilvania au dat dovadă de solidaritate și s-au uni pentru a-și proteja țara, pământurile, bogățiile și nu în ultimul rând, familiile.Primăria Municipiului Câmpulung a organizat, în parteneriat cu Academia Română și Arhivele Naționale o serie de activități aniversare, sub identitatea ,,Câmpulung 500 – Capitala Scrisului Românesc.
Am sărbătorit împreună acest moment important și ne dorim să rămână la fel și peste alți 500 de ani. Pentru că iubirea pentru limba română și unitatea oamenilor din această țară se datorează în mare parte acestei scrisori, ce poartă cu sine generații întregi.”, transmit reprezentanții Primăriei Câmpulung Muscel.

Distribuie!

0 Comentarii