Web Analytics

Campania „Sănătate pentru sate” a ajuns la Boteni

de | 13.04.2022 08:52 | Actualitate

Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale au desfășurat astăzi o nouă acțiune în cadrul Campaniei „Sănătate pentru sate”. Evenimentul a avut loc la Centrul Medical din localitatea Boteni, județul Argeș. Peste 80 de persoane au fost consultate gratuit de medicii specialiști în diabet și boli de nutriție, cardiologie, gastroenterologie, oncologie, ORL, psihiatrie pediatrică și medicină generală.

Citește și:Judecătoarea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu rămâne exclusă din magistratură pentru abateri disciplinare

Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naționale, a menționat: „O echipă minunată de medici sufletiști care și-au dedicat timpul liber întrajutorării aproapelui. De data aceasta ne-am aflat în județul Argeș, localitatea Boteni, cu o echipă de medici numeroasă formată din 16 cadre medicale și voluntari. Aceștia au oferit sprijin din punct de vedere medical localnicilor. Au fost prezenți la investigațiile medicale mulți bătrâni, care prezentau afecțiuni cardiace, ORL, gastroenterologice, oncologice, dar și alte afecțiuni din sfera patologiei diabetice, majoritatea cronice. Mulți dintre aceștia nu mai ajunseseră la un medic specialist de foarte mult timp. Faptul că noi am ajuns astăzi aici, la Boteni, a fost un sprijin concret pentru  localnici având în vedere că accesul la un medic specialist este destul de anevoios în zilele noastre. Din păcate, și în orașele mai mari, dar mai ales în orașele mici unde persoanele din mediul rural se deplasează cu greu pentru investigații, de cele mai multe ori acestea se lovesc de lipsa medicilor specialiști. Totodată aparatura imagistică ultramodernă cum ar fi ecograful abdominal, ecocardiograful alături de aparatul EKG, i-a ajutat pe medici să descopere mult mai ușor problemele de sănătate cu care se confruntă localnicii prezenți la investigații ”.

Citește și:Direcția Județeană de Statistică și-a relocat activitatea

Campania „Sănătate pentru Sate” se desfășoară în baza unui protocol încheiat între Patriarhia Română și Ministerul Sănătății și are ca obiectiv organizarea unor acțiuni medicale cu caracter umanitar.

Părintele ANDREI DIACONESCU, consilier eparhial – Sectorul Social, a declarat: „Suntem bucuroși astăzi, în calitate de gazdă, pentru faptul că medicii voluntari, medici de renume, vin de la București și întind o mână spre ajutorul familiilor, oamenilor simpli de la țară care nu ar fi avut posibilitatea să ajungă la un centru de performanță. Iată că performanța a ajuns la ei în sat. Suntem încântați de faptul că acești oameni nu sunt uitați. Inițiativa aceasta este roditoare și de fiecare dată când am simțit nevoia am întins mâna și s-au întors aceste daruri către noi. Când zic daruri, mă refer la aceste echipamente medicale performante și la acești oameni de mare calitate care vin și pun mâna pentru a tămădui această suferință care din păcate la țară, la sate, este din ce în ce mai accentuată. Am dăruit în calitate de gazdă pentru fiecare medic un volum al Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, cu care aceștia să meargă la București și să-și amintească de întâlnirea de la Boteni”.

Citește și:Campanie națională de prevenire a traficului de persoane în colaborare cu BOR

Dr. CRISTINA ȘAPTEFRAȚI, medic primar ginecologie oncologică, a declarat : „O activitate foarte productivă, am văzut multe paciente. Acestea ne-au mulțumit și au fost foarte fericite că ne-am făcut timp să le facem aceste investigații. Am depistat două paciente cu tumori la sân.  Le-am recomandat să-și facă investigații mai amănunțite.”

Dr. VIRGILIU PRUNOIU, specialitatea chirurgie oncologică, a enumerat câteva dintre afecțiunile identificate la pacienții examinați:„O activitate intensă cu o prezență foarte bună la aceste investigații. Din păcate, am constatat că oamenii nu se prezintă la medic. Am identificat mai multe probleme de sănătate. Atât din punct de vedere cardiologic, unde am întâlnit tulburări de ritm cardiac, cât și alte afecțiuni care necesită o monitorizare atentă din punct de vedere gastroenterologic. Am întâlnit și persoane care prezentau patologie oncologică ce necesita intervenție chirurgicală. De asemenea, am întâlnit persoane care nu și-au făcut niciodată o ecografie sau mamografie.”, a spus VIRGILIU PRUNOIU.

„Astăzi a fost o zi importantă pentru persoanele din localitatea Boteni care se confruntă cu probleme de sănătate. Vreau să mulțumesc Patriarhiei Române și medicilor pentru acest sprijin. Localnicii au rămas surprinși că atât de mulți medici au venit în mod voluntar, la țară, pentru a se interesa de starea lor de sănătate. Biserica a fost întotdeauna alături de oameni. Din toate timpurile Biserica a fost cea care și din punct de vedere al sănătății a fost alături de oameni”, a spus VASILE LEAU, primarul comunei Boteni.

Până în prezent, în cadrul campaniei „Sănătate pentru sate” au fost organizate 75 acțiuni în judeţele Ilfov, Prahova, Maramureş, Argeş, Călăraşi și Giurgiu. Astfel că, de această campanie au beneficiat  peste 9200 de persoane.

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole