Un fenomen real care ia amploare în școli este bullyingul, fie el verbal, fizic sau online. Elevii pot fi intimidați, hărțuiți, amenințați cu bătaia, umiliți în public sau excluși din grup din cauza particularităților și, din păcate, deși subestimate, efectele sunt copleșitoare. Încă din toamnă, Jurnalul de Argeș a demarat o campanie de presă anti-bullying prin care aducem în lumină eforturile de prevenire a violenței școlare. Specialiștii de la ONG-ul Salvați Copiii România încearcă să prevină fenomenul de violență școlară și să le insufle valori esențiale copiilor, încă de la o vârstă fragedă, pentru ca aceștia să nu devină victime sau agresori mai târziu.
Programul „Să fim prieteni – fără bullying” are la bază cercetări științifice de ultimă oră și îi învață pe micuți să aibă respect și grijă față de colegi, toleranță față de nevoile celorlalți și curaj pentru a le lua apărarea. Salvați Copiii România a introdus programul în grădinițe încă din 2020, iar din anul școlar 2023 – 2024 a fost extins în 60 de grădinițe cu sprijinul Fundației OMV Petrom, contribuind la dezvoltarea psiho-emoțională a peste 8000 de copii cu vârste între 3 și 6 ani din 9 județe: Argeș, Buzău, București, Călărași, Dâmbovița, Ialomița, Ilfov, Prahova, Teleorman.
Programul include diverse activități, printre care se numără formarea specialiștilor de la clasă, discuțiile interactive, activitățile de grup, Valiza cu resurse care conține Ursulețul prietenos – mascota programului și un set de ursuleți mici (câte unul pentru fiecare copil din grupă), ghidul specialiștilor, cărți cu activități specifice programului, fișe și cartonașe de conversație, scrisori pentru părinți, afișe etc. Rezultatele făcute publice de ONG arată că preșcolarii au devenit mai curajoși în modul în care își apără prietenii și se joacă mai bine împreună.
După cum precizam, și Argeșul este parte a proiectului. Inspectoratul Școlar Județean Argeș ne-a transmis că s-au înscris nouă grădinițe cu program prelungit. Acestea sunt: „Dumbrava Minunată”, „Albă ca Zăpada”, „Micul Prinț” și „Aripi Deschise” din Pitești; „Sfântul Nicolae” și „Sfânta Marina” din Câmpulung; „Campionii” din Mioveni, „Academia Piticilor” din Curtea de Argeș și „Fantezia” din Costești.
0 Comentarii