Web Analytics

Calitatea apei în Argeș. Amenzi aplicate de Inspecția Sanitară de Stat în 3 comune

de | 15.06.2020 19:01 | Actualitate

Inspecția Sanitară de Stat, din cadrul Ministerului Sănătății, a controlat în ultimele trei săptămâni calitatea apei din sistemele publice de alimentare cu apă din Argeș. În urma verificărilor, Primăria Morărești a fost amendată cu 5000 lei, dezinfecția apei făcându-se cu un produs biocid cu termen de valabilitate depășit.
În comuna Coșești, la ambele sisteme de alimentare cu apă (Leicești-Corbu și Coșești) valoarea parametrului Mn (Mangan) a fost peste maximul admis. În plus, autorizațiile sanitare de funcționare nu au fost reavizate anual, deși au fost depuse la DSP, pentru că au existat depășiri ale parametrilor Fe și Mn.
Primăria Hârsești a fost amendată cu 10.000 lei, pentru că nu se realizează dezinfecția apei (nu au în dotare produse biocide), iar sistemul de alimentare cu apă nu are Autorizație Sanitară de Funcționare reavizată din 2014. Mai mult, sursa de apă necesită securizarea capacului, iar perimetrul de protecție al sursei și rezervoarelor nu este împrejmuit complet.
Primăria Ungheni a fost amendată cu 5000 lei, pentru că nu se efectuează monitorizarea operațională a calității apei, nu se efectuează dezinfecția apei (defecțiune la sistemul automat de clorinare, care e nefuncțional), iar sistemul de alimentare cu apă nu este autorizat sanitar.
#Izvoare din Pitești-probleme cu concentrația de amoniu
Din datele și analizele DSP Argeș (făcute cu ajutorul doctorului Mioara Bucur), a reieșit faptul că SC Apă Canal 2000 SA are probleme la valoarea parametrului duritate, care este sub limita stabilită de lege, deoarece sursa de apă este de suprafață. În plus, valorile clorului din apă variază, în funcție de calitatea apei, calitatea substanțelor dezinfectante și în funcție de rețeaua de distribuție. Societatea piteșteană s-a angajat să remedieze problemele.
Din verificările efectuate, la Pitești apa de la mai multe izvoare are concentrația de amoniu peste limitele legale. Este vorba despre forajele din: strada Carol Davila- Găvana III, strada Teilor- bloc PS6, bulevardul Petrochimiștilor- Piață, Nicolae Bălcescu- bloc S5, Calea București- bloc 31, Tudor Vladimirescu- bl P16, strada Paltinului- Găvana II, Eremia Grigorescu- bloc P9, bulevrdul Libertății- bl 21A Trivale. Ultimele probe de la izvoarele din Pitești au fost recoltate în octombrie 2019, Primăria informând Instituția Prefectului că, în perioada imediat următoare, acțiunea va fi repetată.
În județ, din datele colectate până în acest moment de la Primării și DSP, se înregistrează probleme minore la parametrul clor, care este sub limită, în comunele: Beleți Negrești, Bogați, Budeasa, Buzoești, Căldăraru, Cocu, Recea și Vlădești. În plus, parametrul Mn este peste limită în comunele Buzoești, Recea, Rociu și în satul Pârvu Roșu din orașul Costești (unde s-a trecut la aprovizionarea cu apă din alt sistem, deoarece soluția tehnică nu a redus valoarea parametrului respectiv).

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii