Web Analytics
scris vineri, 08.11.2024

Calitatea aerului în Pitești, îngrijorătoare. Particule de PM2.5, periculoase pentru persoanele cu afecțiuni respiratorii

Calitatea aerului în Pitești, îngrijorătoare. Particule de PM2.5, periculoase pentru persoanele cu afecțiuni respiratorii

Indicele calității aerului urban din Pitești este destul de crescut în ultimele zile, fiind descris de aplicațiile oficiale de măsurare drept „nesănătos”, cele mai crescute valori fiind cele ale particulelor de suspensie PM2.5.

Aplicația weather.com arată zilnic date despre calitatea aerului. Vineri, 8 noiembrie, la ora scrierii articolului, indicele calității aerului din Pitești era 123 (33.7 µg/m3), în creștere, descris ca „Nesănătos pentru grupele sensibile”. Asta înseamnă că membrii grupelor sensibile pot resimți efecte asupra sănătății, dar nu este probabil că va fi afectat și publicul general. Zilele trecute, indicele era și mai crescut, respectiv 199 (158.95 µg/m3).

Poluantul principal de astăzi este, potrivit aplicației, PM2.5 (Particule mai mici de 2,5 microni). Studiile internaționale arată că poluarea cu PM2.5 afectează preponderent sănătatea sistemului respirator, iar cei mai vulnerabili sunt persoanele cu afecțiuni preexistente, vârstnicii și copii. 

Particulele în suspensie PM2.5 (în engleză, particulate matter, cu prescurtarea PM) sunt extrem de mici și apar în urma emisiilor rezultate din arderea benzinei, uleiului, motorinei sau a lemnului etc.

„Expunerea pe termen lung la poluarea atmosferică cu particule în suspensie cu un diametru mai mic de 2.5 microni (PM2.5) reprezintă una dintre principalele cauze de deces prematur la nivel global. Anual, poluarea cu astfel de particule cauzează peste patru milioane de decese, mai bine de un milion dintre decese fiind înregistrate în China”, scrie romedic.ro.

Calitatea aerului din Pitești este indicată și de cantitatea celorlalți poluanți, adică NO2 (Dioxid de azot), PM10 (Particule mai mici de 10 microni), CO (Monoxid de carbon), O3 (Ozonul) și SO2 (Dioxid de sulf), care au concentrații bune la ora scrierii articolului. Datele pot fi verificate AICI.

De asemenea, și altă aplicație, www.accuweather.com, arată că indicele calității aerului în Pitești, vineri, este 140 (54 µg/m³).

„Particulele în suspensie fine sunt particule inhalabile de poluanţi cu un diametru mai mic de 2,5 micrometri care pot intra în plămâni şi în sânge provocând probleme de sănătate grave. Cel mai grav impact este asupra plămânilor şi a inimii. Expunerea poate duce la tuse sau dificultate respiratorie, astm agravat şi dezvoltarea bolilor respiratorii cronice”, arată aplicația.

Citește și Scandalul deşeurilor aduse de la Bucureşti şi incinerate la Oarja. „Nu intră în legislaţia de mediu partea de disconfort olfactiv”tt358199/

Efectele poluării cu PM2.5 asupra sănătății

Expunerea la PM2.5 a fost asociată cu agravarea bolilor respiratorii și alte efecte negative asupra sănătății. „În plus, dintre toți poluanții atmosferici obișnuiți, PM2.5 este asociat cu cea mai mare proporție de efecte adverse asupra sănătății legate de poluarea aerului, atât în ​​Statele Unite, cât și în întreaga lume, conform Organizației Mondiale a Sănătății”, explică stratos.ro.

„Raportul Organizației Mondiale a Sănătății din anul 2013 prezintă efectele asupra sănătății ale expunerii la PM 2.5, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. În principal, conform raportului, PM 2.5 poate contribui la agravarea astmului și a altor afecțiuni respiratorii și poate crește mortalitatea din cauza bolilor cardiovasculare sau respiratorii”, scriu și specialiștii de la romedic.ro.

Foto descriptiv

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Adrian Mutu a votat în Italia

Adi Mutu este unul dintre cei mai cunoscuți fotbaliști români. Fostul atacant nu s-a ferit să-și...

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită