Web Analytics

Caliopie nu s-a lepădat doar de satană, ci şi de sutană

de | 6.09.2012 12:42 | Dezvăluiri

# Întâmplări stranii la Arhiepiscopie, chiar de Sfânta Maria. Ucigă-l toaca a găsit, spurcatul, un nou orificiu prin care să-și vâre coada afurisită în relațiile duhovnicești de la Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului. Și, culmea vicleniei și nerușinării, a acționat în zi de mare însemnătate creștinească, pe 15 august, atunci când Arhiepiscopia a cinstit praznicul închinat Adormirii Maicii Domnului, alături de mii de credincioși, veniți chiar cu o seară înainte pentru a participa la sărbătoarea hramului și a se închina la moaștele Sfintei Filoteia. Ei bine, tocmai la ceas de mare sărbătoare, relațiile dintre arhiepiscopul Calinic și năbădăiosul său consilier Caliopie, statornicite în ani și ani de cumpătată armonie, s-au transformat în gâlceavă, dând apă la moară celor care spun că de câteva luni bune, cei doi sunt tot mai distanți unul de altul, pufăie când se văd, ca pisicile, ba chiar că, Doamne ferește, stau încordați, gata parcă să se gherăne. Nefericita dovadă în acest sens a venit chiar de Sfânta Maria, atunci când la Arhiepiscopie s-au petrecut lucruri din cele mai ciudate, spre satisfacția Încornoratului.
Că ceva n-a fost în regulă la Arhiepiscopie, de Sfânta Maria, o demonstrează chiar comunicatul lapidar publicat pe site-ul oficial al eparhiei, pe marginea evenimentelor. Fără pompa și detaliile numeroase oferite cu alte ocazii similare, de data aceasta se relatează, în cuvinte seci, următoarele: „În Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a fost cinstit astăzi praznicul închinat Adormirii Maicii Domnului. La catedrala arhiepiscopală din municipiul Curtea de Argeș mii de credincioși au venit încă de aseară pentru a participa la sărbătoarea hramului. Aceștia au avut ocazia de a se închina la moaștele Sfintei Filoteia care au fost scoase în fața paraclisului arhiepiscopal. Sfânta Liturghie a fost oficiată astăzi în ctitoria domnitorul Sfânt Neagoe Vodă Basarab, de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură Chiriarhul Eparhiei a evidențiat importanța acestui praznic bisericesc închinat Maicii Domnului”. Text sărăcăcios însoțit de câteva fotografii de la ceremoniile religioase, în care apare, printre alte ipostaze, și Calinic împreună cu soborul de preoți și diaconi cu care a oficiat slujba, dar nici urmă de Caliopie. Deși, după cum aveam să aflăm, acesta a fost totuși prezent la liturghie, timp în care s-a întâmplat necazul.

Racla Sfântuliței s-a lăsat atât de greu, încât n-a putut fi purtată în afară

Surse din interior spun că semne rele s-au arătat cu o seară înainte, când, așa cum este obiceiul, racla cu moaștele Sfintei Mucenițe Filoteia trebuia scoasă afară, pentru slujbă și pelerinajul credincioșilor. Numai că, așa ca niciodată, Sfântulița s-a lăsat atât de greu ca povară pentru cei care o purtau, încât n-a fost chip să fie dusă mai departe, în exterior. Așa încât a fost întoarsă la locul său, nu fără spaima că ceva neobișnuit se petrece. A fost un semn zguduitor pe care Sfântulița l-a dat, iar acesta nu poate fi interpretat nicicum de bine față de cele ce se petrec la Arhiepiscopie. Faptul seamănă izbitor cu cele întâmplate la moartea muceniței, ucisă chiar de tatăl său, cu un topor. Legenda spune că și atunci, trupul fetiței ucise s-a îngreunat ca o piatră și, oricâte strădanii s-au făcut, n-a putut fi urnită din loc decât atunci când s-a pomenit numele sfântului lăcaș din Curtea de Argeș, unde s-a lăsat adusă și se află și astăzi. Șocanta întâmplare din preziua Sfintei Marii i-a tulburat așadar pe toți cei prezenți, dar întâmplările stranii au continuat și a doua zi, chiar la sfânta liturghie. Atunci când, spre uimirea credincioșilor, Calinic și soborul său au oficiat slujba din interior, aceasta fiind auzită în afară doar prin stația de amplificare. Și chiar în timpul slujbei, la care participa și un înalt trimis patriarhal, în persoana consilierului Constantin Pârvu, fost vicar administrativ patriarhal, s-a petrecut un alt fapt de pomină. Certați probabil zdravăn înainte, Calinic i-a cerut lui Caliopie la un moment dat, așa cum cere ritualul, tricherul, un sfeșnic bisericesc cu trei lumânări folosit la sfânta liturghie. Ei bine, Caliopie n-a vrut să i-l dea, ba mai mult, i-a spus arhiepiscopului să vină să și-l ia singur! Stânjenitorul moment a continuat însă să se agraveze, atunci când călugărul, altă dată preferatul lui Calinic, și-a dat jos straiele strălucitoare și a plecat din slujbă, lăsându-i baltă pe ceilalți. Nimănui nu i-a venit să creadă ce se întâmplă, iar consilierul patriarhal Constantin Pârvu, om cu multă dăruire și experiență duhovnicească, a fost cel mai uluit, ca de ceva nemaivăzut în îndelungata sa carieră în lumea celor sfinte. Alte comentarii? Ar fi de prisos. Poate doar unul singur, acela că la Arhiepiscopie nu există doar obiceiul lepădatului de satana, ci și cel al lepădatului de sutană. Doamne iartă și păzește!
Mihai BĂDESCU

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii