Web Analytics

Calinic a scris o pastorală împotriva coronavirusului. Va fi citită credincioșilor, după liturghie

de | 29.02.2020 10:42 | Actualitate

Arhiepiscopul Calinic transmite o serie de sfaturi medicale și religioase, in scopul prevenirii îmbolnăvirii cu noul coronavirus:

Preacucernici și Preacuvioși Părinți,

Având în vedere apariția noului tip de Coronavirus, cunoscut sub denumirea medicală de Covid – 19, care și-a făcut simțită prezența în unele State ale lumii, precum și în România, ținând seama și de tulburarea și neliniștea cauzată de acest virus, dorim să aducem la cunoștința clerului din cuprinsul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, o serie de măsuri șîndemnuri de ordin medical și duhovnicesc, pentru a fi transmise mai departe bunilor creștini, încredințați spre păstorire, în scopul prevenirii îmbolnăvirii.

Așa cum ne învață Sfânta Biserică, în asemenea situații se impune intensificarea rugăciunii pentru pacea, liniștea și izbăvirea de primejdii, sporirea iubirii milostive și întărirea credinței.

Păstrarea nădejdii în puterea Domnului Dumnezeu, a calmului și atitudinii pozitive, trebuie să fie stări firești pentru fiecare credincios.

Din nefericire, în situații ca acestea de încercare, apar și persoane care promovează manipularea și confuzia, cu scopul evident de a profita din punct de vedere material.

În acest sens, pentru evitarea panicii și a fricii, se impune o informare corectă și eficientă asupra pericolelor care conduc la îmbolnăvire, dar mai ales asupra mijloacelor de prevenție.

O grijă aparte trebuie acordată persoanelor vârstnice și categoriilor cu risc maxim de îmbolnăvire, precum bolnavii de diabet, boli cardiovasculare, neoplazici, pacienții cu insuficiență cardiacă severă, boli hepatice, respiratorii, imunodeprimați, etc.

Să ne concentrăm pentru păstrarea unei stări de normalitate, dar în același timp și de precauție și să nu exagerăm în această perioadă pe care cu toții o parcurgem.

De asemenea, autoritățile și instițutiile abilitate în domeniul sănătății și al asigurării ordinii și liniștii publice, întreprind măsurile necesare și stau la dispoziția cetățenilor pentru oferirea informațiilor solicitate.

Cetățenii care doresc informații despre situațiile legate de virusul Covid – 19, pot apela gratuit numărul de telefon: 0800.800358.

Suntem rugați să apelăm numărul unic de urgență 112, doar pentru situații de urgență, iar pentru solicitarea de informații putem apela linia de TELVERDE menționată mai sus.

Programul de funcționare al liniei verde este zilnic, între orele 08.00 și 23.00, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică.

În cele ce urmează vom prezenta câteva sfaturi medicale utile, preluate din cadrul Ministerului Sănătății și al Institutului Național de Sănătate Publică și publicate de Societatea Națională de Medicină a Familiei:

-spălarea corectă și cât mai deasă a mâinilor cu apă și săpun și dezinfectarea folosind produse specifice;

-evitarea contactului cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;

-nu se ating ochii, nasul și gura cu mâinile nespălate sau nedezinfectate;

-acoperiți-vă gura și nasul dacă srănutați sau tușiți;

-nu se iau medicamente antivirale și nici antibiotice decât cu avizul medicului;

-curățați suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;

-utilizați masca de protecție doar în cazul în care sunteți suspectați că sunteți bolnavi sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;

-sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau din zonele de carantină din Europa de cel puțin 14 zile;

-dacă contactați infecții sau viroze respiratorii, încercați să vă autoizolați și să evitați contactul cu ceilalți membri ai familiei, prieteni sau rude, contactând cât mai repede telefonic medicul de familie, pentru stabilirea simptomelor;

-să nu aglomerăm secțiile de Urgențe ale spitalelor în mod nejustificat pentru orice impresie de simptomă asociată Coronavirusului, întrucât în acest mod se poate afecta buna funcționare a unităților spitalicești;

-persoanele care manifestă simptome de gripă de orice fel și simptomele asociate Coronavirusului sunt îndemnate să evite în acele zile locurile aglomerate pentru a nu expune și pe alți oameni la o posibilă îmbolnăvire.

Preacuvioșii și Preacucernicii Părinți din cadrul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului pot adăuga la Ectenia întreită cereri speciale, care se rostesc în perioadele de nevoi și primejdii, menționate în cartea numită Liturghier, cap. Adunare de cereri.

Recomandăm colaborarea cu autoritățile civile și respectarea cu strictețe a normelor, ordinelor și ordonanțelor emise de instituțiile centrale sau locale ale administrației publice sau sanitare, precum și toate recomandările de imediată necesitate pe planul igienei și al sănătății.

Din punct de vedere religios, îndemnăm pe toții clericii și credincioșii ca în fiecare zi:

– să se însemneze cu semnul Sfintei Cruci;

– să-și ungă fruntea și mâinile cu untelemn sfințit de la Taina Sfântului Maslu;

-să bea în fiecare dimineață Apa Sfințită – Agheasmă;

-să aibă încredințarea că împărtășirea cu Trupul și Sângele lui Iisus Hristos, o fac spre tămăduirea trupului și a sufletului;

-să rostească rugăciuni pentru pacea și liniștea în lume;

– să ne abținem de la comentarii și zvonuri pprovocatoare de panică.

Respectarea normelor igienico-sanitare și duhovnicești, menționate mai sus este nu doar o datorie civilă, dar și una morală și creștinească, impusă de binele comun, grija față de aproapele nostru și prețuirea darului sfânt al vieții.

Să ne rugăm Domnului Dumnezeu, să reverse sănătate întreagă peste toată creația, pace, ajutor și izbăvirea de primejdii și întristare!

 

                       Cu aleasă prețuire și doriri de tot binele,

                                            Vă întâmpină,

                                              † Calinic

                         Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului

***Această scrisoare se va citi la sfârșitul Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii și/sau a celorlalte slujbe religioase de către Preacuvioșii și Preacucernicii Părinți din cuprinsul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, în perioada ce urmează.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

1 Comentariu

  1. D’apoi, ca chiar este mare Gradina Domnului !

Ultimele articole