Web Analytics

Calinic a pus batista pe ţambalul senatorului Andrei

de | 30.03.2011 17:19 | Dezvăluiri

# Caliopie confirmă că şantajul de anul trecut s-a „prescris”  # Caliopie vorbeşte despre împăcare, fostul vicar Nicolae Brânzea acceptă spăşit, resemnându-se cu faptul că a fost sacrificat pe altarul politico-bisericesc. În semn de împăcare, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului l-a trimis pe consilierul Caliopie Ichim la chermeza PDL  de la Călineşti, ţinută după conferinţa judeţeană de alegeri, de sâmbătă. Acolo a dat ochii nu doar cu taraful de balaoacheşi ce-i cânta de zor „Stăpânului” Mircea Andrei, ci şi cu fostul vicar Nicolae Brânzea, devenit între timp o simplă piesă de colecţie în insectarul politic al PDL Argeş. Vă prezentăm în continuare două interviuri în oglindă, unul cu Caliopie, altul  cu fostul vicar Brânzea, despre cel mai controversat pact, de la Ribbentrop-Molotov încoace.    
„ Împăcarea a venit de la sine, că e Postul Paştelui…”
# Părinte Caliopie, prezenţa dumneavoastră la conferinţa de alegeri a PDL şi la cheful de după a surprins pe mulţi. Vorbim de o împăcare istorică între Arhiepiscopie şi senatorul Mircea Andrei?
– Consider că a fi aproape de semenii noştri e lucrul cel mai bun. Era mai rău dacă dânşii nu acceptau mâna întinsă.
# Păi, cine a făcut primul pas?
– Noi l-am făcut, Biserica. Am avut o discuţie mai înainte de evenimentul de sâmbătă.
# L-a sunat Înalt Prea Sfinţitul Calinic?
– Da.
# Şi ce i-a spus?
– Că-i urează toate cele bune. Ce-şi doreşte omul.
# Cum a luat decizia asta?
– A venit de la sine, mai ales că e şi Postul Paştelui, când te gândeşti să devii mai bun şi să te împaci cu toţi cei cu care ai avut oareşce divergenţe. Chiar e un lucru foarte bun.
# Senatorul Andrei cum a reacţionat?
– A fost cooperant, a acceptat cu cea mai mare deschidere orice fel de dialog cu noi, n-a avut niciun fel de reticenţă sau resentimente. S-a comportat omeneşte.
# Aţi simţit că Mircea Andrei e sincer sau a spus ce a spus doar aşa, din complezenţă?
– N-am putut să-mi dau seama, pentru că era foarte multă lume, era o atmosferă destinsă, nu era ocazia de a ne studia unul pe celălalt să ne dăm seama ce sentimente avem pe interior. Eu sper ca, în viitor, să urmeze şi alte întâlniri la care sper să participaţi şi dumneavoastră, dacă doriţi. Noi avem nişte deziderate comune, ştiţi bine, vrem să construim o catedrală în Piteşti, ideea Înalt Prea Sfinţitului nu a dispărut şi poate se găseşte vreo variantă.
# V-a promis preşedintele PDL că vă ajută?
– Ar putea s-o facă, deşi nu ştiu dacă dânsul a înţeles mesajul. Noi am vorbit aşa, în mare.
# I-aţi sugerat să vă ajute?
– Da. I-am spus că asta e marea neîmplinire a administraţiei de la Arhiepiscopie, de 20 de ani încoace.
# ÎPS de ce n-a venit sâmbătă, la întâlnirea de la Călineşti?
– Nu era locul dânsului acolo. Dar i-a dăruit senatorului Andrei o icoană cu Maica Domnului, să-i păzească toată activitatea.

„Am văzut că PDL-iştii sunt nişte oameni foarte veseli”

# La sindrofie cum a fost?
– Am văzut că PDL-iştii sunt nişte oameni foarte veseli. Foarte multă voie bună. M-am întâlnit cu foarte mulţi oameni pe care nu-i mai văzusem de multă vreme, chiar a fost un grup al personalităţilor din Curtea de Argeş.
# Nu i-aţi dojenit că nu ţin post?
– Important e să aibă inimă bună. În cele din urmă, degeaba ne ţinem de aceste formalităţi în a schimba meniul, în loc de ciorbă de pui mâncăm ciorbă de cartofi, dacă stăm cu ură împotriva aproapelui nostru.
# Ce melodie v-a plăcut din dedicaţiile pe care i le-au făcut pedeliştii lui Mircea Andrei?
– În mod firesc mi-a plăcut şi trebuia să-i sprijin şi eu pe cei care cântau „Mulţi ani trăiască!”. Era totuşi o sărbătoare acolo.
# Păi, cum, manele n-au fost?
– N-au fost manele acolo. Era o doamnă care cânta la acordeon, dar erau nişte lăutari buni.
# Aţi dat ochii la acest chef şi cu fostul vicar, părintele Brânzea. Cum a decurs întâlnirea?
– A fost o întâlnire foarte plăcută, dar fără niciun fel de resentimente, cel puţin făţişe. Acum, eu nu ştiu ce are fiecare în interior…
# Înalt Preasfinţitul Calinic a mai vorbit cu părintele Brânzea, după schimbarea acestuia din scaunul de vicar şi de la şefia Catedrei Facultăţii de Teologie?
– Din ce ştiu eu, nu. Poate au vorbit la telefon, dar eu nu ştiu.
# În contextul împăcării dintre arhiepiscop şi senatorul PDL, funcţia ar putea fi reînfiinţată şi Nicolae Brânzea să ajungă din nou vicar?
– Acum nu ştiu ce să vă spun, orice e posibil. Oamenii îşi mai schimbă convingerile.
# Îl va lăsa în pace arhiepiscopul pe Nicolae Brânzea, de acum încolo?
– Păi, nu i-a făcut nimic în mod direct, decât ce a fost cu postul de vicar. 
# Şi problema cu Facultatea de Teologie?
– Dânsul s-a referit la facultate în general. A venit o comisie care a verificat activitatea întregii facultăţi, nu activitatea unei persoane anume.

„ÎPS Calinic e mai stăpân ca Mircea Andrei”

# Cum comentaţi faptul că şi Înal Prea Sfinţitului Calinic, dar şi lui Mircea Andrei li se spune „Stăpâne”?
– (râde) Acum nu ştiu care e hoţul.
# Adică?
– Care a furat apelativul… Eu, personal, aşa îi spun Înalt Prea Sfinţitului, Stăpâne sau Stăpânu’. În permanenţă. Şi mai sunt colegi de-ai mei care i se adresează aşa. Chiar în formulă liturgică ne adresăm cu „Prea Sfinţite Stăpâne”. În concluzie, există o diferenţă. Dânsului i se spune „Înalt Prea Sfinţite Stăpâne” şi lui Mircea Andrei i se spune doar „Stăpâne”.
# Deci ÎPS Calinic e mai stăpân decât Mircea Andrei, e cu o treaptă mai sus.
– Da, în mod sigur.
# Au trecut aproape două luni de la conflictul dintre ÎPS şi Mircea Andrei…
– Pe faţă, dar de când au început controalele aici, la noi, la Arhiepiscopie, a trecut mai mult timp. Primul control trimis de PDL a fost pe data de 16 august, anul trecut.
# În perioada asta l-aţi simţit pe ÎPS că se teme?
– Chiar nu. A fost foarte destins, nu şi-a făcut griji, mai ales că, din punct de vedere legal, eram absolut în regulă. Doar s-a acreditat ideea că n-am funcţionat legal sau la limita legii, dar n-a fost aşa.
# Se speculează că, odată ce i-a întins mâna senatorului Andrei, ÎPS Calinic speră să fie lăsat în pace şi cu dosarele de la DNA?
– N-are niciun dosar la DNA. A fost doar chemat să justificăm nişte bani atribuiţi de Consiliul Judeţean într-o anumită perioadă. Dosarul nu e pe numele Arhiepiscopiei. Noi suntem parte în dosar şi ne-am dus cu nişte justificări pe care le-am depus de multă vreme, la Garda Financiară şi la DNA.

„ÎPS Calinic se roagă pentru sănătatea dlui Nicolescu”

# Ce afaceri vă mai merg?
– Brutăria s-a închis, balastiera n-a funcţionat pe perioada iernii, iar păstrăvăria a mers în continuare.
# V-au mai venit idei de afaceri?
– Nu, deocamdată e destul. După aceea, sărim calul.
# Dumneavoastră i-aţi făcut vreun cadou senatorului?
– Nu, pentru că n-am fost în nume propriu, ci în calitate de reprezentant al Arhiepiscopiei.
# ÎPS Calinic se roagă pentru sănătatea lui Constantin Nicolescu?
– Să ştiţi că domnul Nicolescu a fost şi este în continuare un mare sprijinitor al Bisericii din Argeş, un om chiar devotat Bisericii din Argeş şi având în vedere că ne-a ajutat foarte mult nu se poate vreodată ca dânsul să fie uitat vreodată de noi. El va fi pomenit în permanenţă ca şi ctitor, în primul rân
d pentru catedrala de la Mioveni, la care a iniţiat finanţarea şi apoi pentru alte multe lucruri pe care le-a făcut pentru Biserica din Argeş. Noi avem respect permanent pentru Constantin Nicolescu.

Fostul vicar Brânzea vorbeşte în premieră despre relaţia cu arhiepiscopul: „L-am sunat pe ÎPS Calinic, dar nu mi-a răspuns”

# Părinte profesor, faptul că la cheful organizat de PDL la Călineşti v-aţi întâlnit cu părintele Caliopie este sinonim cu împăcarea cu ÎPS Calinic? Sau relaţiile rămân în continuare reci?
– Între mine şi Înalt Prea Sfinţitul Calinic nu se pot răci relaţiile. Ierarhul rămâne ierarh. Noţiunea de care aţi amintit nu există într-o relaţie de subordonare.
# Totuşi, nu puteţi nega conflictul dintre dumneavoastră şi arhiepiscop.
– Eu spun că a fost vorba doar de un dialog mai intens.
# Aţi mai vorbit cu ÎPS Calinic în ultima vreme?
– Comunicarea este permanentă, după modelul relaţiei cu Dumnezeu. Mă rog în permanenţă pentru dânsul.
# Vă doriţi reînfiinţarea postului de vicar?
– Nu ştiu de ce ar trebui reînfiinţat. Nu-mi doresc asta şi nu aici a fost fondul problemei. Eu trăiesc într-o realitate existenţială.
# Cu Facultatea de Teologie s-au pus lucrurile la punct?
– Eu îmi văd de curs şi propovăduiesc un lucru foarte important: încrederea să fie în Dumnezeu şi apoi în oameni, pentru că oamenii te pot înşela.
# Credeţi că ÎPS Calinic mai este supărat pe dumneavoastră?
– Nu ştiu dacă a fost supărat vreodată. Ce s-ar întâmpla dacă Dumnezeu s-ar supăra pe noi?
# L-aţi mai sunat pe arhiepiscop?
– L-am sunat de câteva ori, i-am trimis şi nişte SMS-uri, dar mi-a răspuns doar la acestea din urmă.
# Cum a fost întâlnirea cu părintele Caliopie?
– Pe Caliopie îl cunosc de când era copil, din 1998. Trăim în aceeaşi eparhie şi tot timpul am avut pentru dânsul o simpatie. Iar relaţia dintre noi a fost una echilibrată.
# V-a surprins să-l vedeţi la cheful PDL de sâmbătă seara?
– M-am bucurat să-l văd şi să comunic cu dânsul. Ne-am pupat de câteva ori, a fost o comunicare frăţească, un microclimat de iubire.
(Neluţu Dinu)

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii