Web Analytics
scris joi, 27.07.2023

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX: Sfântul Mucenic Pantelimon, ocrotitorul medicilor

Sfântul Mucenic Pantelimon s-a născut în anul 284 în orașul Nicomidia. A trăit în timpul împaratului Maximian (286-305). La nastere a primit numele de Pantoleon, care înseamnă „cel în toate puternic ca un leu”, un nume păgân, căci tatăl său împărtășea credința în zei.

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX: Sfântul Mucenic Pantelimon, ocrotitorul medicilor

Însă Evula, mama sa, era creștină. Aceasta moare la puțini ani de la nașterea copilului Pantoleon. La îndemnul tatălui său termină Școala de Medicină din Nicomidia, iar ucenicia o va face cu renumitul medic Eufrosin.

Află însă de la preotul Ermolae că Hristos este singurul doctor adevărat. Dupa ce ridică din moarte un copil care fusese mușcat de o năpârcă, prin chemarea lui Hristos, cere să fie botezat.

După ce primeste botezul de la preotul Ermolae, numele său a devenit Pantelimon, care înseamnă „cel cu totul milostiv”.

Citește și:

Sfântul Pantelimon ajunge după puțină vreme la o cunoaștere desăvârșită a artei medicale, încât împăratul Maximian, care ii remarcase calitățile, intentiona să il ia la palat ca medic particular.

Dupa ce a vindecat un orb, împăratul i-a cerut lui Pantelimon sa renunte la credinta crestina. Pentru că a refuzat, sfântului Pantelimon i s-a tăiat capul., însă în loc de sânge a curs lapte din  trupul său.

Din anul 303, anul mortii sale, Sfântul Pantelimon este considerat ocrotitorul medicilor. Fiind un tămăduitor al bolnavilor, mai multe spitale și asezăminte poartă numele sau.

Sfântul Mucenic Pantelimon este chemat in rugăciuni de catre preotii Bisericii la Sfintirea Apei si la Taina Sfântului Maslu, împreună cu Sfântul Sfințit Mucenic Ermolae si cu ceilalti sfinti doctori fără de arginți și făcători de minuni.

Mentionam ca la Manastirea Rusicon din Muntele Athos, se află Capul Sfântului Pantelimon.

Moastele Sfantului Pantelimon sunt prezente si in Catedrala din Constanta, Catedrala Episcopala din Galati, Catedrala Mitropolitana din Iasi, Manastirea Oasa din Alba Iulia si in mai multe biserici din Bucuresti : Biserica Sfantul Stelian Lucaci (str. Logofat Udriste), Biserica Sfantul Dumitru Posta (in spatele Muzeului de Istorie a Romaniei), Manastirea Plumbuita (str. Plumbuita, nr. 58), Biserica Adormirea Maicii Domnului – Precupetii Noi, Biserica Sfantul Antonie cel Mare (Aleea Valea Boteni, str. Romancierilor), Biserica Stavropoleos, Biserica Sfantul Alexie (Calea Serban Voda, nr. 123), Biserica Sfantul Pantelimon (str. Iancu Capitan, nr. 24).

Cum putem sa ne asemănăm Sfântului Pantelimon?

La aceasta intrebare, Părintele Teofil Pârâian răspunde: “Nu suntem doctori, nu suntem tămăduitori, dar mângâietori putem fi, alinători de suferință, cu putere omeneasca, asta o putem face si noi.

Si daca facem cele potrivite la măsurile noastre, face și Dumnezeu, prin noi, ceea ce nu putem face noi numai prin puterea noastră. Și, atunci, iată că suntem și noi pe calea Sfântului Mare Mucenic Pantelimon…”

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită