Web Analytics

CALENDAR CRESTIN ORTODOX: Sfântul Domnitor al  Ţării Româneşti, Neagoe Basarab, ctitor al Mănăstirii Curtea de Argeş 

de | 26.09.2022 09:44 | Actualitate, Cultură, Home

Sfântul Neagoe Basarab este pomenit pe 26 septembrie. Canonizarea sa a fost hotărată în ședința de lucru a Sfântului Sfantului Sinod din 8-9 iulie 2008, alături de cea a Sfântului Ierarh Iachint de Vicina și a Sfântului Dionisie Exiguul.

Proclamarea solemnă a canonizării a avut loc la București, de praznicul Sfântului Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, pe 26 octombrie.

Citește și: Istoricii români avertizează: Doar studiul serios al istoriei în școală asigură păstrarea identității națiunii române

Sfântul Neagoe Basarab a fost domn al Țării Românești între anii 1512 si 1521. A fost înmormântat în gropnița domnească de la Curtea de Arges, ctitoria sa, iar  pe piatra de mormânt stă scris:

“A răposat robul lui Dumnezeu Io Neagoe Voievod și Domn a toată Țara Românească și a părților dunărene, în luna lui Septembrie 15 zile, anul 7029 (1521), crugul soarelui 26, crugul lunii 15, temelia 18. A domnit 9 ani și jumătate. Și rog pe cei ce Dumnezeu îi va îngădui să vie după noi, să păzească adăpostul acesta mic și lacasul oaselor mele, ca să fie nestricat“.

Conicarul Gavriil Protul, in “Viata Sfântului Nifon”, patriarhul Constantinopolului, spune despre Sfântul Neagoe Basarab:

“Ce vom spune despre lucrurile și mânăstirile pe care le-au miluit?… Și în toate laturile de la Răsărit până la Apus și de la Amiază-zi până la Amiază-noapte, toate sfintele biserici le hrănea și cu multă milă pretutindeni da.

Și nu numai creștinilor fu bun, ci și păgânilor, și fu tuturor tată milostiv, asemănându-se Domnului ceresc, care stralucește soarele Său și ploaia și peste cei buni, și peste cei răi, cum arată Sfânta Evanghelie”.

Tot din această lucrare, aflăm că Neagoe Basarab l-a avut profesor și duhovnic pe Sfântul Nifon: “Iar fericitul Nifon îl întărea în învățăturile sale”.

A făcut donații mânăstirilor ortodoxe din Muntele Athos, Muntele Sinai, Ierusalim și din Țara Romaneasca.

Citește și: Târg de științe în Piața Primăriei din Pitești. Tinerii au prezentat proiecte și experimente științifice  

A fost ctitor al multor biserici din țară și autorul uneia dintre cele mai vechi capodopere ale literaturii românești, “Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie”, lucrare cu un conținut moral-creștin. 

Tot în această zi facem pomenirea: 

– Sfantului Apostol si Evanghelist Ioan;
– Sfintei Mucenițe Hira și a dreptului Ghedeon.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *