26 de ani de domnie a regelui Carol I, sărbătoriți la Piteşti
La 10 mai 1907 se sărbătoreau 26 de ani de domnie a regelui Carol I. Cu această ocazie, la Catedrala „Sf. Gheorghe” din Piteşti a avut loc un Te-Deum la care a participat şi prefectul. În cinstea regelui, la Palatul administrativ a fost organizată o serbare la care s-au consumat 20 butelii de şampanie, în valoare de 120 de lei, şi s-au folosit „jocuri de artificii”. Două zile mai târziu după aniversarea regelui, pentru că era secetă în toată ţara, clerul, autorităţile şi locuitorii din Piteşti au făcut slujbe şi rugăciuni pentru ploaie pe malul râului Argeş.
În Piteşti este pusă în aplicare Legea drepturilor de autor
În anul 1908, în Piteşti este pusă în aplicare Legea drepturilor de autor. Astfel, la 7 aprilie 1908, directorul general al teatrelor a trimis o notă către primar în care preciza că „nicio piesă românească să nu se mai poată juca fără învoirea scrisă a autorului respectiv”.
Se înființează la Pitești Cinematograful pentru copii
În anul 1912, Isac Abramovici a înfiinţat la Piteşti un „cinematograf pentru copii”, vizavi de Grădina Publică, pe proprietatea lui N. Sachelaride. De asemenea, pe 15 august, cu ocazia sărbătorii de Sf. Maria, în Grădina Publică avea loc o „splendidă serată veneţiană”, cu artificii asigurate de fabrica de artificii „Vulcanul” din Bucureşti, „furnizoarea familiei regale”. Pentru această serată, Primăria a oferit Grădinii Publice muzica şi iluminatul.
Se înfiinţează două bănci în Piteşti
Banca Sindicatului Viticol al judeţelor Argeş şi Muscel a fost înfiinţată pe 19 noiembrie 1920 în Piteşti. Capitalul social era de 5 milioane lei. În acelaşi an, pe 1 decembrie, a fost înfiinţată Banca Comercială „Speranţa”, societate anonimă pe acţiuni cu un capital iniţial de 1 milion de lei.
Construirea Casei Corporaţiunilor şi Asigurărilor Sociale
1923-1931. Construirea Casei Corporaţiunilor şi Asigurărilor Sociale, astăzi sediul Direcţiei Judeţene Argeş pentru Muncă şi Ocrotire Socială Piteşti.
Se deschide Școala Nr. 11 Craiovei
1966, septembrie 1. Se deschide Școala Nr. 11 Craiovei, astăzi „Mihai Eminescu”. O vreme a funcționat în același spațiu împreună cu Liceul Nr. 3 („Alexandru Odobescu”).
(Informaţii selectate din „Piteşti-630, memento” de Petre Popa)
Citește și Sold out la concertul de joi de la Filarmonica Piteşti
Citește și Maria Coman cântă la Târgul de Crăciun din Pitești
0 Comentarii