Web Analytics
scris joi, 29.08.2024

Caleidoscop

S-a înființat la Pitești Loja masonică „Coroana lui Mihai Viteazul”

În 1874, ia fiinţă la Piteşti Loja ”Coroana lui Mihai Viteazul”, avându-l ca prim-venerabil pe rentierul Theodor Socolescu, personalitate marcantă a masoneriei române. Loja număra 59 de membri şi va fi desfiinţată în ianuarie 1877.

Caleidoscop

Tedeum pentru căderea Plevnei la Catedrala ”Sf. Nicolae”

Pe 29 noiembrie 1877, Primăria oraşului Piteşti aduce la cunoştinţă populaţiei, printr-o publicaţie, căderea Plevnei.
Piteştenii erau îndemnaţi să-şi exprime bucuria printr-o baie de lumină. Locuitorii erau chemaţi să vină seara în centrul oraşului însoţiţi de torţe şi lumânări. A doua zi, pe 30 noiembrie, la Catedrala „Sf. Nicolae” piteştenii au asistat la un Tedeum.

Piteşteanul Titus Dunca a colaborat cu Giuseppe Garibaldi

Pe 14 octombrie 1903 a decedat la Piteşti inginerul Titus Dunca, redactor la ziarul „Înainte”. El a fost membru al Internaţionalei I şi a participat, ca partizan, la Războiul franco-prusian din 1870, precum şi la Comuna din Paris din 1871, dar şi la războaiele poloneze. În ultimii ani ai vieţii, el a fost administratorul Spitalului Civil din Piteşti. Inginerul Titus Dunca a colaborat cu personalităţi marcante ale secolului XIX, cum ar fi Giuseppe Garibaldi şi Leon Gambetta.

Citește și Piteştenii au luat apărarea evreilor în timpul războiului

Familia Brătianu a donat bani pentru construirea Teatrului ”Davila”

Primăria Piteşti a semnat pe 22 iunie 1910 un contract de antrepriză cu doi ingineri din Bucureşti, fraţii Virgil şi Panfil Ionescu, pentru construirea teatrului din oraş. Primarul Piteştiului de la acea vreme, Nicolae Dumitrescu, a oferit salariul său pe un an, iar Ion I.C. Brătianu şi Vintilă Brătianu au donat câte 2.000 de lei pentru această construcţie.

Înființarea Întreprinderii de Construcții-Montaj Pitești

1966, decembrie 1. Înființarea Întreprinderii de Construcții-Montaj Pitești, director Traian Bigan, obiectiv primordial, continuarea lucrărilor de investiții de pe Platforma Industrială Pitești-Sud, din 1970, Trustul de Construcții Industriale, directori, Nicolae Veza, Tiberiu Carp, Mircea Ioan Moldovan, Gheorghe Năstase, prin privatizare (1990), SC Argecom SA, manageri Ion Fîntâneru, Gheorghe Axinte. Importante colaborări cu unități specializate în domenii conexe.
(Informaţii selectate din „Piteşti-630, memento” de Petre Popa)

Citește și Festivalul „Sus la munte, la Muscel” și-a desemnat câștigătorii

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Fără Carpaţi în Muscel

Ajuns la o jumătate de secol de exprimare, Festivalul Internațional de Folclor ”Carpați” nu va...

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...