Web Analytics
scris joi, 26.01.2023

Caleidoscop

Doliu naţional la Biserica Sf. Gheorghe din Pitești

La 24 iulie 1927 a fost decretat doliu naţional la Catedrala “Sfântul Gheorghe” din Piteşti, ocazie cu care s-a oficiat serviciul religios pentru odihna sufletului regelui Ferdinand I (1914-1927), cu participarea prefectului, primarului, cetăţenilor, corpului ofiţeresc. În jurul orei 14.10 a trecut prin staţia CFR Piteşti Sud, de la Bucureşti la Curtea de Argeş, trenul mortuar cu trupul neînsufleţit al monarhului României Mari. Pe peron, pentru a aduce un pios omagiu, s-au aflat autorităţile civile şi militare, precum şi numeroşi cetăţeni.

Caleidoscop

Lucrări de modernizare în anul 1933 pe ruta Pitești-Rucăr

În anul 1933, inginerul Alexandru Ionescu (1904-1980) conducea lucrările de modernizare pe DN 73 Piteşti – Câmpulung – Rucăr, reeditate în 1940-1959.

S-a construit clădirea fostului sediu al Tipografiei Argeş

În anul 1938 s-a construit de către industriaşul Constantin Petrescu din Găvana clădirea fostului sediu administrativ al Tipografiei Argeş, ulterior Tiparg Argeş, demolată în perioada 2005-2006. Noul sediu se va amplasa pe şoseaua ocolitoare spre Slatina.

Citește și Corala bărbătească „Dumitru Georgescu Kiriac” din Pitești va reprezenta județul Argeș

Se înfiinţează Comitetul Piteşti al Uniunii Patrioţilor

La 24 septembrie 1944 se înfiinţează Comitetul Piteşti al Uniunii Patrioţilor, aflându-se deseori în localitate. Din conducerea centrală a organizaţiei menţionăm pe Mihail Ralea, Petre Constantinescu-Iaşi, Gheorghe Vlădescu-Răcoasa, Constantin I. Parhon, Ştefan Milcu, George Macovescu sau Stanciu Stoian.

Comunicaţiile feroviare şi rutiere spre Piteşti au fost întrerupte

Între 10 şi 15 decembrie 1945, toate comunicaţiile feroviare şi rutiere spre Piteşti au fost întrerupte din cauza căderilor abundente de zăpadă şi a viscolului deosebit de puternic. Regimentul 4 Infanterie Voluntari a participat la acţiunile de deszăpezire cu trei detaşamente a câte 50-100 de militari.

S-a înfiinţat Corala Oraşului Piteşti

La 17 ianuarie 1946 are loc revigorarea activităţii muzicale, prin înfiinţarea Coralei Oraşului Piteşti, devenită, la 9 februarie 1947, Cântarea Argeşului.

Apare buletinul economic ”Panoramic economic şi comercial”

La 15 martie 1994 apare buletinul informativ ”Panoramic economic şi comercial” nr. 1, publicaţie a Camerei de Comerţ şi Industrie Argeş.
(Informaţii selectate din „Piteşti-630, memento” de Petre Popa)

Citește și Biserica Valea din Câmpulung şi legăturile cu ţarul bulgar Sracimir şi Eftimie, patriarhul de Târnovo

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *