Web Analytics
scris joi, 11.11.2010

Vicele Ionică, cobai la Spitalul Judeţean

# Dr. Cătălin Cârstoiu, managerul Spitalului Universitar Bucureşti, dezvăluie că medicii de la secţia de ortopedie a Spitalului Judeţean i-au pus viceprimarului Ionică mâna în ghips, fără ca acesta să aibă fractură. # Dr. Gabriel Copciag, şeful Secţiei Ortopedie a Spitalului Judeţean, spune că diagnosticul a fost corect şi că viceprimarul Ionică avea un os sărit. La sfârşitul lunii septembrie, viceprimarul Cornel Ionică s-a aflat la un pas de tragedie după ce a căzut de pe o scară de la înălţimea de peste doi metri. Acum vicele este bine, şi vine la primărie în cârje, chiar dacă a primit recomandarea de a sta în concediu medical până pe 15 decembrie. După cum veţi vedea, ca să ajungă aici, Cornel Ionică a fost nevoit să treacă nu numai peste dureri cumplite, ci şi, dacă e să ne luăm după bârfele care au circulat prin Piteşti, peste un diagnostic pus aiurea de ortopezii Gabriel Copciag şi Robert Dumitrache Babalâc de la Spitalul Judeţean. De altfel, reacţia celor doi medici în legătură cu presupusul diagnostic greşit a fost vehementă, aceştia considerând că şi-au făcut datoria, iar vicele a fost tratat ca la carte. Cert este faptul că tot ceea ce s-a întâmplat în cazul viceprimarului adânceşte şi mai mult prăpastia profesională dintre medicina care se practică în provincie şi ce se face la Bucureşti.

Vicele Ionică, cobai la Spitalul Judeţean

Istoricul accidentului

Pentru început vă propunem să refacem filmul accidentului. „În sâmbăta când s-a întâmplat necazul, trebuia să mă duc la o nuntă. Mai aveam vreo oră până să plec şi mi-am făcut de lucru prin curte. Am vrut să tai o creangă de la un prun, pentru că mi se părea mie că nu stă bine. M-am urcat pe o scară de vreo 2,20 metri, m-am întins spre creangă şi atunci s-a dezechilibrat. În acel moment, pentru că scara era cam peste gard, m-am aruncat într-o parte, pentru că altfel cădeam peste uluci şi cine ştie ce se mai întâmpla. Am început să strig, mă durea îngrozitor, dar soţia nu m-a auzit. M-a auzit vecinul de vizavi, a venit la mine şi apoi a sunat la salvare. Am fost internat la Spitalul judeţean o săptămână şi ceva, am mai stat acasă o zi şi apoi am plecat la Spitalul Universitar din Bucureşti.

„Oamenii s-au purtat bine cu mine, dar au aparate din fosta RDG”

Viceprimarul Cornel Ionică se fereşte să-i vorbească de rău pe medicii care l-au tratat. În schimb, spune că aparatura de la Judeţean este învechită şi depăşită. „Oamenii s-au purtat frumos cu mine, m-au sucit pe toate părţile, au venit şi acasă. Cât priveşte diagnosticul, medicii de aici au mers pe aceeaşi idee, fisură de bazin, însă au văzut numai una. De fapt au fost două oase fisurate, unul 80%, celălalt peste 50%. Nu e vina lor, repet, dar ce să-i faci când n-ai cu ce să lucrezi? Sunt nişte aparate din fosta RDG, de dinainte de 1980. Nu vreau să spun mai multe”, ne-a povestit vicele Ionică.

„La Bucureşti sunt alte dotări, e altceva”

L-am întrebat pe Cornel Ionică şi despre motivul pentru care a decis să plece la Spitalul Universitar. „Aveam dureri foarte mari şi mi s-a făcut frică. Plus că, aşa cum v-am zis, cei de aici nu puteau să mă verifice, n-au cu ce, chiar dacă ei vor. Drept urmare, cineva mi l-a recomandat pe domnul doctor Cătălin Cârstoiu care este un profesionist desăvârşit şi de mare caracter. S-a purtat foarte frumos cu mine. La fel şi profesorul Vizitiu, un alt profesionist şi om de viziune. Ca să nu mai vorbesc că la Bucureşti e altă tehnologie, sunt alte dotări, e altceva”, ne-a spus viceprimarul, adăugând că l-a sunat personal pe subprefectul Ion Cârstoiu pentru a-l pune în legătură cu fiul său. De asemenea, şi primarul Tudor Pendiuc s-a numărat printre cei care au intervenit pentru internarea colegului său la Spitalul universitar din Capitală.

Fractura n-a fost… fractură

Ajuns la Spitalul Universitar, Cornel Ionică a fost supus unor investigaţii complete, inclusiv computer-tomograf, care au relevat că diagnosticul pus la Spitalul judeţean Argeş a fost anapoda. Mai exact, fractura de scafoid carpian (n.r.- scheletul încheieturii mâinii) pentru care Ionică a fost anesteziat total pentru a i se pune mâna în ghips n-a fost fractură, ca să nu mai vorbim de neidentificarea uneia dintre cele două fracturi din zona bazinului. Imediat ghipsul a fost dat jos şi înlocuit cu un bandaj elastic care-i permitea mişcarea mâinii. Concluzia este simplă: anestezia totală care i s-a făcut viceprimarului a fost inutilă, iar ghipsul a fost pus degeaba.

Medicul Cătălin Cârstoiu, directorul Spitalului Universitar Bucureşti: „Pe medicii de la Piteşti ar trebui să-i trimiteţi la un curs de perfecţionare”

Medicul Cătălin Cârstoiu, care este şi managerul Spitalului universitar, a rămas surprins de reacţia ortopezilor de la Judeţean: „Ne pierdem vremea. Pe medicii de la Piteşti ar trebui să-i trimiteţi la un curs de perfecţionare, din când în când. Şi nu numai pe ei, ci pe tot Spitalul judeţean. Ieri (n.r. – joi, 3 octombrie) se pregăteau să ne trimită o ocluzie intestinală, că n-au fost în stare s-o opereze acolo. Bineînţeles că am refuzat-o, pentru că acesta e caz pe care-l operează un medic specialist tânăr, iar acolo, un primar de chirurgie nu era în stare să opereze aşa ceva. Ăsta e nivelul de pregătire de la Piteşti, nici nu vreau să comentez mai mult! Erau chestii care puteau fi tratate, dar ei n-au fost în stare. Pe viceprimar l-au trimis la Bucureşti ca să scape de el! Cum au un caz mai delicat, încearcă să scape de el, şi nu e doar în ortopedie, e şi în chirurgie. Să nu cumva să intre în vreo discuţie cu mine! Să tacă din gură!”, a spus dr. Cătălin Cârstoiu care ne-a confirmat că „fractura de scafoid n-a fost fractură, iar în cazul fracturii de ram ischio pubian cu cotil nu văzuseră decât componenta de ram, nu-i văzuseră cotilul. Fractura se ducea mai mult decât au zis ei. Vreau să mai adaug că nu a fost un caz cu probleme, sunt alţii făcuţi pilaf. Medicii din Piteşti să mai facă nişte cursuri, din când în când şi dacă au nevoie îi aştept pe la mine, pe la Universitar, că au multe de învăţat”.

Cum se apără Gabriel Copciag la acuzaţiile dr. Cîrstoiu: „Fiecare zice ce vrea”

Gabriel Copciag, şeful secţiei de Ortopedie de la Spitalul judeţean Argeş, susţine că, din punct de vedere medical, nu-şi reproşează nimic, iar viceprimarul Cornel Ionică s-a bucurat de atenţia cuvenită din partea sa şi a colegilor de la Judeţean. „Diagnosticul nu poate fi făcut public, însă vă pot spune că domnul viceprimar a avut un os sărit şi a avut nevoie de anestezie totală. Diagnosticul n-a fost greşit, puteţi verifica ce i-am scris pe biletul de ieşire. L-am tratat cum trebuie pe domnul vice, dovadă că mi-a şi dat telefon să-mi mulţumească. Problema e că dânsul nu le-a spus medicilor de la Spitalul Universitar ce i-am făcut aici. Oricum, la Bucureşti n-a stat decât trei zile, pentru că totul era în regulă, n-avea nevoie de mai mult timp”, ne-a declarat doctorul Copciag. Şeful de la Ortopedie n-a dorit să comenteze declaraţiile făcute de Cătălin Cârstoiu, cum că „medicii de la Piteşti au nevoie de cursuri de perfecţionare”, şi s-a rezumat la a spune că „fiecare zice ce vrea”.
(Neluţu DINU)

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Bătălia pentru funcţia de prefect

A început și e care pe care. Pentru PSD și Ion Mînzînă e vital ca uleiul pentru candelă să elimine ultima redută pe care o mai dețin liberalii în...

Din ediția tipărită