Web Analytics

Caleidoscop

de | 14.05.2020 13:02 | Cultură

Renovări în decursul istoriei la Mănăstirea Glavacioc

Mănăstirea Glavacioc situată în comuna Ştefan cel Mare din judeţul Argeş există încă de pe vremea lui Mircea cel Bătrân. Ansamblul mănăstiresc Glavacioc a fost refăcut în decursul istoriei de către domnitorii Vlad Călugărul şi de fiul său Radu cel Mare. Biserica a mai fost zugrăvită în două rânduri de Neagoe Basarab şi de Petru Cercel. Decedat în 1495, domnitorul Vlad Călugărul a fost înmormântat chiar la Mănăstirea Glavacioc.

Se deschide, la Piteşti, Institutul de Fete „Karol Buholtzer”

1843. Se deschide, în Piteşti, cu ajutorul profesorului Ioan Rădulescu, de la Şcoala Naţională, Institutul de Fete „Karol Buholtzer”, mentor, profesorul german amintit, având, în 1846, 13 eleve, trei clase, limbile română, germană, franceză, greacă, muzica la chitară, dansul, gospodăria.

Primele vagoane de tren clasa I şi II

În anul 1889 apar primele vagoane de tren clasa I şi II care aveau culoar lateral şi erau înzestrate cu wc-uri şi iluminate cu ulei de rapiţă. Mai târziu, în anul 1893, vagoanele au fost dotate cu frâne.

S-a înfiinţat revista „Junimea”

În 1897 s-a organizat în cadrul Liceului de Băieţi din Piteşti Societatea Literară ”Junimea”. Aceasta va edita începând cu 1908, mai multe reviste cu acelaşi titlu. Printre semnatarii articolelor s-au aflat personalităţi ca Ion Minulescu, Mihail Ghelmegeanu, Ioan Baiulescu, Ştefan Chicoş, Istrate Micescu.

Se deschide Casa Pionierilor din Pitești

1954, august 23. Se deschide Casa Pionierilor din Pitești, astăzi Clubul Copiilor. În 1962 primea, de la Inspectoratul Silvic Argeș, actuala clădire, strada Trivale. Numeroase cercuri științifice și artistice, concursuri, activități externe. Printre directori, Constantin Fulgeanu, Emil Plăpceanu, Stănel Badea, Ștefania Dragnea, Vergil Calciu, Ecaterina Popescu.

Deschiderea Casei de Cultură a Tineretului

1958, august 10. Deschiderea Casei de Cultură a Tineretului, în prezent Casa Studenților din Pitești, directori cunoscuți, Emil Plăpceanu, Mircea Marandici, Dorel Ștefănescu, Gheorghe Dobre, Cristian Meleșteu.

Extinderea spațiului Poștei Centrale

1958-1959. Extinderea spațiului Poștei Centrale (Poșta Veche) din Pitești (1954), prin construirea Pavilionului Centralei Telefonice, ulterior redimensionată.

(Informaţii selectate din „Piteşti-620, memento” de Petre Popa)

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii