Web Analytics

Caleidoscop

de | 13.02.2020 13:01 | Cultură

Se înfiinţează Primăria oraşului Piteşti

În 1831, la Piteşti se înfiinţează primăria oraşului, numită la vremea respectivă maghistrat. Conducerea primăriei era încredinţată sfatului orăşenesc format din trei membri aleşi anual de deputaţi. Membrilor sfatului orăşenesc li se impuneau următoarele condiţii: să fie români, să locuiască în oraş, să aibă vârsta minimă de 30 de ani şi o avere imobilă de 8.000 de lei. Primele alegeri pentru sfatul orăşenesc din Piteşti au avut loc la 21 octombrie 1831, când preşedinte a fost ales Mihai Popescu.

Promulgarea Legii jandarmeriei rurale

La 1 ianuarie 1893 este promulgată Legea jandarmeriei rurale. Astfel, în Argeş se înfiinţează o companie de jandarmi, împărţită în plutoane şi secţii. Compania era comandată de un căpitan ajutat de un locotenent şi îşi avea sediul în prefectura judeţului.

Elogii publice aduse luptătorilor pentru Unire

1918, decembrie 1. La Teatrul Comunal din Pitești entuziastă adunare cetățenească, în alocuțiuni fiind prezentate legăturile permanente dintre zona Argeș-Muscel cu teritoriile transilvane. Elogii publice aduse luptătorilor pentru Unire din Basarabia (27 martie/9 aprilie 1918) și Bucovina (14/27 octombrie 1918).

Militarii piteșteni au depus jurământul de credință față de regele Carol II

1930, iunie 8. În unitățile militare din Garnizoana Pitești s-au desfășurat ceremonialele depunerii jurământului de credință față de regele Carol II al României.

PCR își impune primarul în Pitești

1945, aprilie 13. A fost înlocuit primarul de Pitești, colonelul Constantin Athanasiu, fiind impus în această funcție, sub presiune, armurierul Petre Năstăsescu, reprezentând Partidul Comunist.

Întreprinderea Motoare Electrice Pitești intră în producție

1967, 6 decembrie. Întreprinderea de Motoare Electrice din Pitești a intrat în producție, directori cunoscuți, Gheorghe Petcu, Octavian Abrudan, Simion Brătescu, Theodor Ionașcu, Mihai Zisu, Varlaam Balmuș. Acum societate pe acțiuni, activitate profitabilă.

Preparative pentru deschiderea Centrului de Informații pentru Cetățeni

1998, februarie 3. Preparative privind deschiderea Centrului de Informații pentru Cetățeni în Primăria Pitești, colaboratori, specialiști de la Chemonics, firmă subcontractoare a Agenției USAID.

(Informaţii selectate din „Piteşti-620, memento” de Petre Popa)

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii