Web Analytics

Caricaturistul Jurnalului a ilustrat “Ghidul de prevenire a infracţionalităţii”

de | 11.11.2010 15:17 | Cultură

Talentatul caricaturist al ziarului nostru, Bogdan Pintilie, a fost invitat de IPJ Argeş să ilustreze “Ghidul de prevenire a infracţionalităţii”. Broşura conţine recomandări pe teme de familie, siguranţa personală, a bunurilor, despre hărţuirea rasială, traficul de droguri şi de fiinţe umane, recomandări pentru părinţi şi persoane în vârstă, siguranţa locuinţei, educaţie rutieră şi prevenirea alarmelor false la 112. Pentru a fi uşor de înţeles, ghidul este presărat cu ilustraţii şi caricaturi care înfăţişează, evident în tuşă comică, diferite infracţiuni. Ideea aparţine subcomisarului Corina Bunea-Georgescu şi subinspectorului Alina Radu de la Biroul de Comunicare al IPJ Argeş, care s-au inspirat în realizarea acestui proiect ca urmare a unor schimburi de experienţă în afara ţării. Vă prezentăm în continuare un scurt interviu cu caricaturistul Bogdan Pintilie, colaborator permanent al Jurnalului de Argeş, despre proiectul în care a fost angrenat.
# Cum ai intrat în acest proiect inedit pentru judeţul Argeş?
– Proiectul mi-a fost propus de către doamna subcomisar Corina Bunea-Georgescu şi de subinspectorul Alina Radu de la Departamentul de Prevenire al IPJ Argeş, care s-au gândit la un ghid practic de prevenire a infracţionalităţii, de unde şi titlul broşurii. S-au gândit la o variantă ilustrată şi m-au contactat pentru o colaborare, pentru ca eu să ilustrez această broşură. Proiectul mi-a plăcut încă de la început, a fost ceva ce nu mai făcusem, adică să ilustrez o carte sau o broşură, deşi existau unele proiecte mai vechi ale mele, de a ilustra niste cărţi, dar ele au fost îngropate. M-a plăcut să pot să ajut la finalizarea acestui proiect, mai ales că şi eu, ca absolvent al Facultăţii de Drept, ştiu despre infracţionalitate şi criminalitate, că cele mai vulnerabile persoane sunt bătrânii şi copiii şi orice material cu rol de prevenire este foarte util.
# Practic, cum s-a derulat colaborarea?
– Mi s-au dat posibilele capitole ale acestui ghid şi, pornind de la ele, am făcut desenele. Aşa cum am crezut eu mai bine, raportat la fiecare infracţiune. M-am gândit foarte mult la copii pentru că astfel de ghiduri pot fi citite şi celor mici, de către familie. Mai ales că pot rămâne singuri acasă, pot lăsa uşa descuiată, pot furniza informaţii cu privire la programul familiei sau bunurile din casă sau chiar pot intra în nişte cercuri ce nu fac bine evoluţiei lor viitoare sau de moment. Ca factor de amuzament, ca să le atrag atenţia, m-am gândit la figura unui infractor generic, care să apară aproape în toate capitolele şi subcapitolele ghidului. Restul a fost imaginaţia mea de a ilustra cumva infracţiunile şi de a atrage cât mai multă lume să citească acest ghid, relaxată şi cu zâmbetul pe buze, dar şi de a lua aminte că şi noi putem face ceva, nu doar poliţia, pentru prevenirea infracţiunilor şi scăderea criminalităţii. (M.S.)

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii