Web Analytics

Caleidoscop

de | 10.10.2019 13:03 | Cultură

Prima monetărie a ţării a fost înfiinţată la Curtea de Argeş în timpul lui Vladislav I

Vladislav I a fost unul dintre primii domni munteni care au sprijinit intensificarea legăturilor comerciale dintre Ţara Românească şi oraşele din Transilvania, el fiind cel care a înfiinţat la Curtea de Argeş prima monetărie a ţării. Pe vremea domnitorului Vladislav I a fost creată prima şcoală locală, la care învăţau fiii orăşenilor. De la Vladislav I, al cărui mormânt se păstrează de câteva secole în Biserica „Sf. Nicolae Domnesc”, ne-a rămas cel mai vechi document intern, scris la Argeş la 25 noiembrie 1369.

Nicolae Mavrocordat a incendiat conacul Goleştilor

În timpul războaielor ruso-austro-turce, oraşele Piteşti, Curtea de Argeş şi Câmpulung au fost ţinta atacurilor trupelor otomane, întrucât aici se aflau punctele de concentrare şi aprovizionare ale trupelor imperiale austriece. În timpul războiului dintre anii 1716-1718, boierii din divan conduşi de marele spătar Radu Golescu şi de logofătul Grigore Băleanu au organizat un complot pentru înlăturarea lui Nicolae Mavrocordat – primul domn fanariot. Cătanele nemţeşti au fost găzduite la Mănăstirea Vieroşi, care era ctitoria Goleştilor, şi la conacul Goleşti. Pentru înlăturarea trupelor austriece de la Goleşti, Nicolae Mavrocordat a incendiat conacul, trimiţând trupe formate din turci, tătari şi români.

Căpitanii argeşeni l-au părăsit pe Tudor Vladimirescu

În timpul Revoluţiei din 1821, ţăranii din Argeş conduşi de căpitanii Alexandru Corbu şi Iancu Cociubei s-au alăturat oştii conduse de Tudor Vladimirescu. La 21 mai 1821, Tudor Vladimirescu a fost părăsit de căpitanii săi, fiind arestat de Iordache Olimpiotul la Goleşti şi executat la Târgovişte. Printre conducătorii Revoluţiei de la 1848 din Ţara Românească s-au numărat şi câţiva menbri ai familiei Golescu şi Brătianu: Dumitru Brătianu, I.C. Brătianu, Ştefan Golescu, Al.G. Golescu şi Radu Golescu.

Spital în hanul stolnicului Socolescu

Pe timpul ocupaţiei ţariste, din anul 1829, survenite la încheierea Războiului ruso-turc finalizat prin Tratatul de Pace de la Adrianopol, la Piteşti a fost organizat un spital militar în hanul stolnicului Ion Socolescu.

(Informaţii selectate din „Piteşti-620, memento” de Petre Popa)

 

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii