Caleidoscop

de | 7.02.2019 | Cultura

Gara Regală, sală de bal pentru protipendadă

Gara Regală din Curtea de Argeş a fost construită în anul 1898, pe vremea regelui Carol I, de arhitectul francez Andre Lecomte de Nouy. Inaugurarea şi punerea în circulaţie a căii ferate Piteşti-Curtea de Argeş, în lungime de 38,4 kilometri, a fost făcută chiar de regele Carol I. Investiţia s-a ridicat la 7.887.846 lei aur, potrivit documentelor vremii. Sala de aşteptare a gării era, pe vremuri, folosită ca sală de bal pentru protipendada argeşeană.

Prima femeie avocat înscrisă în baroul argeşean

În septembrie 1920, Margareta Paximade este prima femeie avocat care s-a înregistrat în Baroul Argeş. Spre deosebire de alte barouri din ţară, avocaţii argeşeni nu s-au opus înscrierii colegei lor în barou. Exemplul ei a fost luat şi de alte femei, care au avut curajul să-şi câştige existenţa din practicarea avocaturii.

Şeful legionarilor argeşeni este arestat

După ce pe 29 decembrie 1933, în gară la Sinaia, primul ministru I.G. Duca a fost asasinat de legionari, la Piteşti a început un val de arestări în rândurile acestora. Ion Guter, şeful poliţiei locale, a dispus arestarea lui Ştefan Nicolescu, zis Toto, licenţiat în drept şi comandantul Legiunii ”Garda de Fier” din Argeş.

Organizațiile de stânga se întrunesc în Pădurea Trivale

1942, mai 2-10. Pădurea Trivale, mai multe întruniri ale organizațiilor de stânga din localitate, îndreptate împotriva războiului și regimului politic.

Se înființează Inspectoratul de Jandarmi Piteşti

La 1 noiembrie 1944 ia fiinţă Inspectoratul de Jandarmi Piteşti, care avea în subordine legiunile de jandarmi Argeş, Muscel, Olt, Teleorman şi Dâmboviţa. Acesta funcţionează până la desfiinţarea instituţiei, în 1948. În 1956 fondul jandarmeriei va fi preluat de Miliţia Regională Piteşti.

Întreprinderea Textila a primit Ordinul Muncii Clasa I

1981, martie 25. Prin Decret Prezidențial s-a acordat Ordinul Muncii Clasa I Întreprinderii Textila Pitești, pentru activitatea etalon din 1980, director Mircea Sfetcovici.

Instalarea Comitetului Provizoriu al Sfatului Popular Orășenesc

1949, iulie 1. Instalarea Comitetului Provizoriu al Sfatului Popular Orășenesc, președinte, Gheorghe Medve, secretar, Constantin Duță, membru, Ortansa Stângaciu, avizați de Comisia de Stat din Capitală.

(Informaţii selectate din „Piteşti-620, memento” de Petre Popa)

Distribuie!

Articol scris de Marius Ionel

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

Acest articol este despre: baroul arges,gara regala,padurea trivale

Ultimele articole

Dacia deschide comenzile pentru modelul Jogger
Dacia deschide comenzile pentru modelul Jogger

Dacia Jogger, noul vehicul de familie al mărcii, poate fi comandat începând cu data de 1 Decembrie în întreaga reţea de agenţi autorizaţi, anunţă compania.  Maşina a fost prezentată în premieră mondială la începutul lunii septembrie la Salonul Internaţional al...

DACIA VA SCUMPI  MODELE SANDERO ȘI SANDERO STEPWAY DE LA 1 DECEMBRIE
DACIA VA SCUMPI MODELE SANDERO ȘI SANDERO STEPWAY DE LA 1 DECEMBRIE

Pe fondul creșterii prețurilor mărfurilor și a costurilor de transport, mulți constructori din industria auto au început să scumpească mașinile pe care le produc. Dacia nu face excepție de la acest trend. Scumpirile vor viza toate versiunile în care este oferit...

Pitești. Decizie privind  organizarea Orășelului Copiilor, în acest an
Pitești. Decizie privind organizarea Orășelului Copiilor, în acest an

Primăria Pitești a hotărât ca în acest an, dar și în anii ce urmează să nu se mai organizeze “Orășelul Copiilor”. Nici anul trecut piteștenii nu au mai avut parte de distracție la Orășelul Copiilor, din cauza vremurilor pandemice. Ultima dată, acesta a fost organizat...