Web Analytics

Caleidoscop

de | 7.02.2019 13:55 | Cultură

Gara Regală, sală de bal pentru protipendadă

Gara Regală din Curtea de Argeş a fost construită în anul 1898, pe vremea regelui Carol I, de arhitectul francez Andre Lecomte de Nouy. Inaugurarea şi punerea în circulaţie a căii ferate Piteşti-Curtea de Argeş, în lungime de 38,4 kilometri, a fost făcută chiar de regele Carol I. Investiţia s-a ridicat la 7.887.846 lei aur, potrivit documentelor vremii. Sala de aşteptare a gării era, pe vremuri, folosită ca sală de bal pentru protipendada argeşeană.

Prima femeie avocat înscrisă în baroul argeşean

În septembrie 1920, Margareta Paximade este prima femeie avocat care s-a înregistrat în Baroul Argeş. Spre deosebire de alte barouri din ţară, avocaţii argeşeni nu s-au opus înscrierii colegei lor în barou. Exemplul ei a fost luat şi de alte femei, care au avut curajul să-şi câştige existenţa din practicarea avocaturii.

Şeful legionarilor argeşeni este arestat

După ce pe 29 decembrie 1933, în gară la Sinaia, primul ministru I.G. Duca a fost asasinat de legionari, la Piteşti a început un val de arestări în rândurile acestora. Ion Guter, şeful poliţiei locale, a dispus arestarea lui Ştefan Nicolescu, zis Toto, licenţiat în drept şi comandantul Legiunii ”Garda de Fier” din Argeş.

Organizațiile de stânga se întrunesc în Pădurea Trivale

1942, mai 2-10. Pădurea Trivale, mai multe întruniri ale organizațiilor de stânga din localitate, îndreptate împotriva războiului și regimului politic.

Se înființează Inspectoratul de Jandarmi Piteşti

La 1 noiembrie 1944 ia fiinţă Inspectoratul de Jandarmi Piteşti, care avea în subordine legiunile de jandarmi Argeş, Muscel, Olt, Teleorman şi Dâmboviţa. Acesta funcţionează până la desfiinţarea instituţiei, în 1948. În 1956 fondul jandarmeriei va fi preluat de Miliţia Regională Piteşti.

Întreprinderea Textila a primit Ordinul Muncii Clasa I

1981, martie 25. Prin Decret Prezidențial s-a acordat Ordinul Muncii Clasa I Întreprinderii Textila Pitești, pentru activitatea etalon din 1980, director Mircea Sfetcovici.

Instalarea Comitetului Provizoriu al Sfatului Popular Orășenesc

1949, iulie 1. Instalarea Comitetului Provizoriu al Sfatului Popular Orășenesc, președinte, Gheorghe Medve, secretar, Constantin Duță, membru, Ortansa Stângaciu, avizați de Comisia de Stat din Capitală.

(Informaţii selectate din „Piteşti-620, memento” de Petre Popa)

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole