Web Analytics

CALEIDOSCOP

de | 28.10.2010 19:10 | Cultură

Arestarea lui Vladimirescu, la Goleşti

La 21 mai 1821, arestat din ordinul liderului Eteriei, Alexandru Ipsilanti, la Goleşti, Tudor Vladimirescu a fost adus iniţial la Piteşti, în casele boierului Iancu Mavrodolu, judecat şi trimis apoi prin Câmpulung la Târgovişte, unde avea să fie ucis.

S-a inaugurat Şcoala Profesională de Fete

La 2 septembrie 1897, a fost inaugurată, la Piteşti, Şcoala Profesională de Fete, devenită în noiembrie 1899 Şcoala Teiuleanu după numele familiei care a donat 800 de pogoane de pământ şi o pereche de case pentru întreţinerea instituţiei.

Fabrica de Butoaie din Piteşti şi-a început activitatea

În 1909 a început să producă Fabrica de Butoaie „Gheorghe Iuneş” din Piteşti. Din anul 1948 a devenit Fabrica de cherestea şi a avut activitate până în anul 1991,  pe strada Crinului.

Revista Kalende îşi încetează activitatea

În martie 1929 încetează să mai apară la Piteşti revista Kalende editată prin contribuţia financiară a tinerilor critici literari Pompiliu Constantinescu, Vladimir Streinu şi Şerban Cioculescu. Aceştia au realizat cinci numere începând din noiembrie 1928.

Inaugurarea clădirii Cercului Militar

La 20 octombrie 1941 s-a inaugurat clădirea Cercului Militar din Piteşti. Sediul Diviziei a III-a Infanterie se fixa, până în 1946, în casa dr. Petre Florescu, cumpărată de Ministerul Armatei, construită în 1887 pe Bulevardul Elisabeta, Nr. 2.

Miting electoral pe Garnizoana Piteşti

La 22 octombrie 1946 a avut loc un miting electoral de proporţii pe Garnizoana Piteşti. Printre participanţi s-au numărat avocatul Constantin Chiriac, prefectul judeţului Argeş şi reprezentanţi ai Blocului Partidelor Democrate.

Au fost demolate busturile Brătienilor din centrul Piteştiului

În 1950 au fost demolate busturile Ion C. Brătianu, Vintilă IC Brătianu şi Ion IC Brătianu aflate în zona centrală a oraşului Piteşti, precum şi statuia  Mihail Manolescu, cunoscut prefect de Argeş între anii 1895 şi 1899, amplasată în Rotonda din Pădurea Trivale.
(Informaţii selectate din “Piteşti, memento” de Petre Popa
Rubrică realizată de Marius Ionel)

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii