Web Analytics

Caleidoscop

de | 8.11.2018 12:59 | Cultură

Ion I.C. Brătianu, prezent la inaugurarea Uzinei de Apă de la Mărăcineni

Între 1907 şi 1910 pentru alimentarea cu apă a oraşului Piteşti, pe baza proiectului din anul 1905, s-au expropriat, la Gropeni, 10 hectare de teren, fiind săpate 25 de puţuri, edificându-se totodată, prin compania Vintertur, Uzina de Apă de la intrarea în Mărăcineni, ingineri specialişti, hidrologul W.H. Lidley şi constructorul Ion Rădulescu. Primar, Nicolae Dumitrescu. La inaugurare a participat inclusiv Ion I.C. Brătianu, preşedinte al Consiliului de Miniştri al României. Iniţial se avansase propunerea pentru aducerea apei, prin conducte, de la Curtea de Argeş, soluţie care însă nu a fost acceptată.

S-a stabilit în Piteşti profesorul Remus Macarie

În anul 1910 se stabilea în localitatea Piteşti ca profesor de liceu Remus Macarie (1878-1925), vestit lutier. A călătorit în Germania şi Italia, perfecţionându-se astfel în modelarea manuală a instrumentelor muzicale.

Deschiderea Bibliotecii Regionale Piteşti

În anul 1951 are loc deschiderea Bibliotecii Regionale Piteşti, în prezent Biblioteca Judeţeană Argeş ”Dinicu Golescu”, directori de-a lungul anilor Mircea Ştefănescu, Marcel Ghibernea, Petre Popa, Silvestru Voinescu şi Octavian Mihail Sachelarie. O instituţie urbană cu acest profil este atestată documetar la 1880.

Finalizarea Bazei Sportive Voinţa

În anul 1960 se finalizează construcţia Bazei Sportive Voinţa, finanţată de Cooperaţia Meşteşugărească din Argeş, zona Ştrand, terenuri de antrenament pentru handbal, volei şi tenis de câmp.

Primul turneu artistic occidental al Ansamblului Doina

În perioada 31 iulie-31 august 1969 a avut loc primul turneu artistic occidental al Ansamblului Folcloric Doina de la Palatul Culturii din Piteşti. Cu această ocazie au fost susţinute 21 de spectacole în Franţa, coregrafia, Natalia Petreanu, Dorin Oancea, dirijor, Emil Tănase, regizor, Valeriu Dobrin, în prezent Ansamblul profesionist Dorul.

Lordul Francis Newall vizitează Piteştiul

Pe 7 octombrie 1989 are loc vizita la Piteşti a delegaţiei parlamentare din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Delegaţia prezentă la Piteşti a fost condusă de lordul Francis Newall.

Informaţii selectate din „Piteşti-620,
memento”, de Petre Popa

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii