Web Analytics

Caleidoscop

de | 4.07.2018 18:49 | Actualitate

8 Toparceanu 1251Topârceanu a făcut ultimele trei clase primare în comuna Şuici

În 1894, Paraschiva şi Ion Topârceanu se mută cu atelierul de ţesut, covoare din Bucureşti, la Mănăstirea Văleni, din judeţul Argeş. La vremea aceea George Topârceanu, viitorul mare poet român, avea 9 ani şi absolvise primele două clase primare la Bucureşti. George Topârceanu urmează ultimele trei clase primare în comuna Şuici, la doi kilometri de Mănăstirea Văleni.

150 de familii din Stâlpeni, împroprietărite în urma Reformei agrare din 1864

La 14 august 1864 a fost promulgată reforma agrară. Prin aplicarea acestei legi, la Stâlpeni au fost împroprietărite 150 de familii de clăcaşi. Aceştia au primit 330 de hectare din şase moşii existente la acea dată.

Falsificator celebru arestat la Piteşti

Imaginea poliţiei piteştene s-a îmbunătăţit vizibil în 1902, după o arestare spectaculoasă. Pe 15 iunie, aşa cum a scris presa vremii, comisarul Becescu de la secţia II Piteşti l-a arestat în oraş pe cel mai căutat escroc şi falsificator ploieştean, Ion Gheorghe. Arestarea a fost una spectaculoasă, piteştenii asistând la o urmărire ca în filme, soldată cu focuri de armă.

Răscoala din 1907 în Pitești

Răscoala din 1907 le-a dat mari bătăi de cap autorităţilor piteştene. Poliţia a fost mobilizată ca să păzească oraşul de ţăranii răsculaţi, alături de unităţi de infanterie, cavalerie şi artilerie. Din iniţiativa profesorului de gimnastică Vasile Mândru, în oraş s-a format o gardă civică sub comanda maiorului Vignieru. În ziua de 14 mai 1907, au fost arestaţi 253 de ţărani care au fost închişi în cazarma Regimentului de artilerie din Piteşti.

191 de piteşteni au murit în bombardamentul american din 6 mai 1944

Pe 6 mai 1944, americanii au pornit bombardamentul asupra Piteştiului. În acele momente dramatice au murit 191 de oameni. Printre victime s-au numărat şi câteva personalităţi locale. Este vorba despre profesorul Neculai Pariza, fost director al Liceului Brătianu, macedonean de origine cu un trecut de luptă printre cele mai frumoase pe tărâmul românismului,  profesoara Sevasta Stavrache, directoarea Şcolii normale de fete, dr. Ion Moldovanu şi ziaristul Georgică P. Martinescu, proprietarul ziarului ”Presa” din Piteşti, înfiinţat în anul 1929.

(Informaţii selectate din „Piteşti-620,  memento” de Petre Popa)

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii