Web Analytics

Caleidoscop

de | 27.06.2018 21:02 | Cultură

8 Brancoveanu 1250Constantin Brâncoveanu deținea vii la Ștefănești

Domnitorul Constantin Brâncoveanu, care avea vii la Ştefăneşti, făcea comerţ cu vin în oraşul Braşov. Omul lui de încredere, Radu Golescu, mergea toamna la conacul domnitorului din  Scheii Braşovului, pentru a depozita vinul în pivniţe încăpătoare. Brâncoveanu întreţinea legături amicale cu judele Braşovului, căruia îi trimitea, cu diferite ocazii, câte o bute cu vin de Piteşti, cu specificaţia să o bea cu sănătate. Calitatea vinurilor i-a determinat pe unii negustori braşoveni să ia în arendă sau să cumpere vii în Dealul Piteştilor.

Târgul din Piteşti a funcţionat din timpul lui Matei Basarab

Renumitul Târg săptămânal din Piteşti a funcţionat încă din timpul lui Matei Basarab. În târg se vindeau şi cumpărau produse agricole şi meşteşugăreşti, iar negustorii veneau din toată ţara şi chiar din străinătate. La sfârşitul secolului al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea, târgul a continuat să funcţioneze ca un obor.

Operație importantă cu succes la Spitalul Militar Pitești

1874. Cataracta era operată cu succes la Spitalul Militar din Piteşti, graţie medicului  Ioan Şerbănescu, absolvent al Şcolii Naţionale de Medicină din Bucureşti şi doctor în medicină la Montpellier- Franţa. În 1886, medicul a publicat la Piteşti, la tipografia lui H. Rădulescu, un volum cu 80 de pagini intitulat ”Dare de seamă asupra a 70 de operaţiuni de cataractă şi a 5 iridectomii (pupile artificiale) practicate cu succes la Secţiunea de Ambulanţă Rurală Militară Argeş-Muscel”.

S-a înfiinţat la Piteşti şcoala profesională de fete

1897, septembrie 1. S-a înfiinţat la Piteşti şcoala profesională de fete. Familia Teiuleanu, proprietari şi filantropi piteşteni, a donat Ministerului Instrucţiunii Publice o moşie de 800 de pogoane şi o pereche de case în Piteşti, pentru această şcoală. În urma acestei donaţii, instituţia de învăţământ a trecut în patrimoniul statului cu numele de „Maria Teiuleanu”, şcoală care funcţionează şi astăzi sub denumirea de Colegiul Economic ”Maria Teiuleanu”.

Profesorul Nae Dumitrescu a inaugurat Şcoala primară de băieţi nr. 1

1909, octombrie. Primarul Piteştiului, profesorul Nae Dumitrescu, a inaugurat în octombrie 1909 Şcoala primară de băieţi nr. 1 „Nicolae Simonide”, aflată şi astăzi în apropierea Pieţei Ceair. La inaugurare a fost prezent Spiru Haret, ministrul  Instrucţiunii publice. În această şcoală, cu tradiţie în Piteşti, au studiat: Ion C. Brătianu, Ion I.C. Brătianu şi Armand Călinescu, foşti primi-miniştri ai României.

(Informaţii selectate din „Piteşti-620,  memento” de Petre Popa)

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii