Web Analytics

Caleidoscop

de | 10.05.2018 10:19 | Cultură

8 cale ferataS-a inaugurat calea ferată Piteşti-Curtea de Argeş

Pe 20 noiembrie 1897 a fost inaugurat traseul feroviar Piteşti-Curtea de Argeş, construit după planurile inginerului Elie Radu. La inaugurare au fost prezenţi Ion I.C. Brătianu, ministrul Lucrărilor Publice, şi Anghel Saligny, director general al Căilor Ferate Române.

S-a înfiinţat la Pitești Şcoala de Meserii

În anul 1882 se deschide Şcoala de Meserii din Piteşti, devenită ulterior Liceul Industrial. În perioada 1925-1927 a fost construit imobilul de pe bulevardul I.C. Brătianu, astăzi Colegiul Tehnic „Armand Călinescu”. În 1982, la sărbătorirea unui secol de existenţă, Filip Stănescu, directorul de atunci al liceului, a publicat Monografia instituţiei.

Funcţionarii comerciali solicită repaosul săptămânal

În perioada 1890-1892, funcţionarii comerciali au organizat diverse întruniri publice pentru obţinerea repaosului săptămânal. Ei au înaintat mai multe petiţii Camerei Deputaţilor.

Apare Revista Coroana de Oţel a României

În anul 1906 apare la Piteşti publicaţia bilunară Coroana de Oţel a României. Redactorul, proprietarul şi girantul revistei era Gheorghe Drăghescu, mic întreprinzător, veteran al Războiului de Independenţă.

Partidul Social-Democrat a condamnat Primul Război Mondial

Pe 10 august 1914, un reprezentant al Secţiei Locale din Piteşti a Partidului Social-Democrat, Florea Ispas, a participat la Congresul Extraordinar care a condamnat Primul Război Mondial, solicitând unirea Transilvaniei cu Statul Român. De asemenea, rapoartele congreselor III şi IV evidenţiază acţiunile antirăzboinice de la Piteşti.

Liceul „Brătianu” este ocupat de trupele germane

Din 1916, Liceul „I.C. Brătianu” a devenit în anii Primului Război Mondial spital pentru armata română. După retragerea acesteia, clădirea a fost ocupată de trupele germane.

Unificarea PSD cu PCR

1948. ianuarie 17. Lucrările Conferinței pentru alegerea Comitetului Pitești al Partidului Muncitoresc Român, rezultat prin unificarea PSD cu PCR, redenumit din 1965 Partidul Comunist Român. La Pitești, până în 1989, sistematic reuniuni ale partidului unic de guvernământ.

(Informaţii selectate din „Piteşti-620,  memento” de Petre Popa)

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii