Caleidoscop

de | 25.04.2018 18:27 | Cultură

8 legionariTrenul mortuar al legionarilor Moța și Marin trece prin Pitești

1937. Trenul mortuar ce venea din Spania cu trupurile neînsuflețite ale fruntașilor legionari Ion Moța și Vasile Marin, luptători în armata lui Francisco Franco, uciși în confruntările din 13 ianuarie 1937, a trecut prin gara Pitești-Sud spre București, având loc o procesiune religioasă.

Importante lucrări de sistematizare a Cimitirului Eroilor

1938. Importante lucrări de sistematizare a Cimitirului Eroilor din localitate, atestate de placa fixată pe zidul exterior dreapta: ”Cultul Reconstruit de Societatea Cultul Eroilor, Comitetul Central București, cu sprijinul autorităților militare și civile locale. 1938”.

Instalarea la Pitești a sediului unui Comandament militar sovietic

1944. Instalarea în reședința Argeșului a sediului unui Comandament militar sovietic, subordonat Armatei 26, folosindu-se clădirea Tribunalului. După 1945, mai mulți ofițeri și civili reprezentau, la Pitești, Comisia Aliată de Control, comandant, 29 martie 1945, locotenent colonel de gardă, Alexei Ciurumov. Se vor monitoriza refugiații veniți din Basarabia și Bucovina de Nord, activitatea administrativă, tipăriturile, atitudinea cetățenilor, programele economice productive.

Plecarea pe front a Regimentului 6 Artilerie Pitești

1944. octombrie 5. Plecarea, pe frontul antihitlerist, a Regimentului 6 Artilerie Pitești, format din trei divizioane (36 de guri de foc), o baterie antiaeriană, una de tunuri antitanc, alte subunități auxiliare. Va lupta până la încheierea războiului distingându-se, în special, în luptele pentru regiunea Zlin din Slovacia, unde, alături de mulți alții, a căzut eroic, la 4 mai 1945, căpitanul Emil Cornescu, din Albeștii de Argeș, reînhumat, 2 iunie 1945, în Cimitirul Eroilor din Pitești.

Comunicat oficial privind victoria Aliaților împotriva Germaniei

1945. mai 9. Comunicat oficial privind victoria Aliaților împotriva Germaniei, receptat cu deosebit entuziasm la Pitești. Data de 9 Mai devine în România, tradițional, Ziua Independenței, Ziua Eroilor, Ziua Europei. Ample activități în reședința Argeșului consacrate acestor semnificații.

Școala Normală din Pitești a școlarizat 60 de greci

1947-1948. Școala Normală din Pitești a școlarizat 60 de greci, stabiliți în Argeș după Al Doilea Război Mondial.

(Informaţii selectate din „Piteşti-620,  memento” de Petre Popa)

Distribuie!

Articol scris de Jurnalul de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii