Web Analytics

Caleidoscop

de | 18.04.2018 18:20 | Cultură

8 MovilaSimion Movilă a expediat o scrisoare din Piteşti regelui Poloniei

În 1601, domnul Ţării Româneşti, Simion Movilă, a expediat o scrisoare din Piteşti prin care îl anunţă pe regele Poloniei, Sigismund III, că, ajutat de trupele polone conduse de generalul Ioan Potocki, a înfrânt pe susţinătorii domnului Radu Şerban.

Locaş sfânt din Pitești, închinat unei mănăstiri de pe Muntele Athos

Radu Mihnea, domn al Ţării Româneşti, a dăruit, în anul 1616, marelui comis Bratu, pentru dreaptă şi credincioasă slujbă, viile lui Leca spătarul situate în dealul Piteştilor. În anul 1626, voievodul Ţării Româneşti, Alexandru Coconul, a predat, în semn de supunere, lăcaşul de cult din Piteşti, existent pe locul unde se află astăzi Biserica Sfânta Treime Mănăstirii Simopetra, de la Muntele Athos.

Căpitanul Monnier s-a oprit din călătoria sa și la Piteşti

La 1786, poştalioanele care veneau din străinătate opreau şi la Piteşti, întrucât aici se găsea o staţie de poştă. În acelaşi an, pe 15 septembrie, căpitanul Joseph Gabriel Monnier, călătorind din Turcia spre Franţa, s-a oprit şi la Piteşti. El a fost găzduit şi ospătat de ispravnicul Frangopol.

A fost dat în folosinţă blocul Modern din Piteşti

În anul 1962 a fost dat în folosinţă blocul Modern din Piteşti, de pe strada Doamna Bălaşa, la parter Agenţia Piteşti a CFR, teatrul de Păpuşi Aşchiuţă amenajat parţial în clădirea unei foste instituţii bancare şi magazine. Arhitect a fost G. Horn, şef de şantier Alexandru Popescu de la Trustul de Construcţii Argeş.

Lucrări importante de canalizare în zona centrală a Piteștiului

1971-1975. Ample lucrări de canalizare în zona centrală, bulevardele Republicii și Nicolae Bălcescu, Calea București, șef de șantier Ion Nicolescu, fiind înlocuite aproape integral vechile rețele datând de la începutul secolului XX, acțiuni reluate în 2000-2001.

Inaugurarea Spitalului Județean Argeș

1973, iunie 27. Inaugurarea Spitalului Județean Argeș, arhitect N. Mureșan, șef de șantier, Gheorghe Măndiță, șefi de lot, Eugen Mazilu, Ion Șișcă, Trustul de Construcții Argeș.

(Informaţii selectate din „Piteşti-620,  memento” de Petre Popa)

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii