Web Analytics

Caleidoscop

de | 28.03.2018 17:58 | Cultură

8 SturdzaDimitrie Sturdza a ales terenul pentru construcţia Şcolii normale din Câmpulung

Terenul pe care urma să se construiască Şcoala normală de la Câmpulung  a fost ales, personal, de către Dimitrie Sturdza, ministrul Instrucţiunii Publice. Piatra de temeilie a localului şcolii a fost aşezată pe 26 octombrie 1892, în prezenţa lui Tache Ionescu, ministrul Învăţământului, dar şi a altor personalităţi ale judeţului. Investiţia a costat, la vremea respectivă, 600.000 lei. Planul şcolii a fost întocmit de arhitectul Socolescu, iar lucrările de construcţie au fost coordonate de Giovani Batista Dreina.

Mitropolitul Daniil a fost originar din Topoloveni

Argeşul a dăruit ţării slujitori de seamă ai bisericii ortodoxe române. Unul dintre ei a fost logofătul Dumitraşcu, născut în 1665 la Topoloveni şi călugărit la Mănăstirea Aninoasa, pe care o va restaura ulterior. De asemenea, înalta faţă bisericească a ctitorit Biserica Vergu din Bucureşti şi a tipărit numeroase cărţi, cum ar fi „Octoihul”, „Evanghelia”, „Molitfelnicul” şi „Ceaslovul”.

Prefectura Argeş, construită pe locul Bisericii Buliga

Între anii 1898 şi 1899 a fost ridicat palatul administrativ al judeţului Argeş peste vechile proprietăţi ale Schitului Buliga. Pe locul unde fusese altarul Bisericii Buliga, prefectul de Argeş, Mihail Manolescu, a pus o piatră cu inscripţia: „Aici a fost altarul Sfintei Biserici Buliga, zidită în anul 1600 de Martin şi refăcută de Petru Martin Buliga în anul 1700. Din cauza ruinii s-a dărâmat în anul 1900, cu ocazia construirii palatului administrativ, 1900, octombrie 1”.

Ia fiinţă Inspectoratul de Jandarmi Piteşti

La 1 noiembrie 1944 ia fiinţă Inspectoratul de Jandarmi Piteşti, care avea în subordine legiunile de jandarmi Argeş, Muscel, Olt, Teleorman şi Dâmboviţa. Acesta funcţionează până la desfiinţarea instituţiei, în 1948. În 1956 fondul jandarmeriei va fi preluat de Miliţia Regională Piteşti.

Traficul rutier şi feroviar spre Pitești, oprit din cauza viscolului şi a ninsorii

În perioada 10-15 decembrie 1945, toate comunicaţiile feroviare şi rutiere spre Piteşti au fost întrerupte din cauza căderilor abundente de zăpadă şi a viscolului deosebit de puternic. Regimentul 4 Infanterie Voluntari a participat la acţiunile de deszăpezire cu trei detaşamente a câte 50-100 de militari.

(Informaţii selectate din „Piteşti-620,  memento” de Petre Popa)

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii