Web Analytics

Caleidoscop

de | 7.03.2018 19:23 | Cultură

8 GolescuTârgul de pe moşia boierului Radu Golescu

Începând cu a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, în satul Goleşti-Ştefăneşti, a funcţionat târgul de pe moşia boierului Radu Golescu. Bâlciurile constituiau o sursă de mari venituri pentru domnie, boieri, mănăstiri, oraşe şi orăşeni. O parte dintre veniturile bâlciurilor de sub Dealul Piteştilor era folosită pentru întreţinerea spitalului mănăstirii Pantelimon.

Ciuma din 1829 din Piteşti

La 11 noiembrie 1829 Divanul Săvârşitor al Valahiei porunceşte celor doi ispravnici de Argeş să ia măsurile ce se impun pentru combaterea ciumei. Zece suspecţi de ciumă din Piteşti fuseseră izolaţi încă de pe 10 octombrie, dintre care 3 muriseră deja.

În 1864 s-a înfiinţat la Pitești Camera de Comerţ

La 30 septembrie 1864, s-a înfiinţat la Piteşti Camera de Comerţ şi Industrie. Graţie acestui fapt, oraşul Piteşti a devenit un important nod de cale ferată. La 13 septembrie 1872 s-a dat în folosinţă calea ferată Piteşti-Bucureşti-Buzău. La 3 ianuarie 1875 a intrat în circuitul feroviar calea ferată Piteşti-Slatina-Vârciorova, iar în anii următori s-au construit căile ferate spre Câmpulung şi Curtea de Argeş. În 1875 s-au inaugurat depoul şi revizia de vagoane.

S-a înființat cinematograful pentru copii

1912. În anul 1912, Isac Abramovici a înfiinţat la Piteşti un cinematograf pentru copii, vis-a-vis de Grădina Publică, pe proprietatea lui N. Sachelaride. De asemenea, pe 15 august, cu ocazia sărbătorii de Sf. Maria, în Grădina Publică avea loc o „splendidă serată veneţiană”, cu artificii asigurate de fabrica de artificii „Vulcanul” din Bucureşti, „furnizoarea familiei regale”. Pentru această serată, Primăria a oferit Grădinii Publice muzica şi iluminatul.

Înființarea Întreprinderii de Construcții-Montaj Pitești

1966, decembrie 1. Înființarea Întreprinderii de Construcții-Montaj Pitești, director Traian Bigan, obiectiv primordial, continuarea lucrărilor de investiții de pe Platforma Industrială Pitești-Sud, din 1970, Trustul de Construcții Industriale, directori, Nicolae Veza, Tiberiu Carp, Mircea Ioan Moldovan, Gheorghe Năstase, prin privatizare (1990), SC Argecom SA, manageri Ion Fîntâneru, Gheorghe Axinte. Importante colaborări cu unități specializate în domenii conexe.

(Informaţii selectate din „Piteşti-620,  memento” de Petre Popa)

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole