Web Analytics

Caleidoscop

de | 28.02.2018 19:41 | Cultură

8 01Primului liceu din judeţ i s-a atribuit numele marelui om politic Ion C. Brătianu

Înfiinţat în anul 1866 prin ordinul Ministrului Cultelor şi Instrucţiunii Publice, Colegiul „Ion C. Brătianu” este prima unitate de învăţământ liceal din judeţ şi una din primele din ţară. Între anii 1897-1899 a fost construit localul liceului, din fondurile Ministerului Instrucţiunii Publice, pe un teren oferit de autoritatea locală. Pe 26 ianuarie 1898, prin decret regal, s-a atribuit liceului numele marelui om politic Ion C. Brătianu.

Școala de la Buliga a devenit şcoala muzicii oştirii împărăteşti ruseşti

După ce servise ca seminar pentru pregătirea candidaţilor la preoţie, în 1848, şcoala de la Buliga va deveni, o dată cu intrarea trupelor ţariste în Piteşti, şcoala muzicii oştirii împărăteşti ruseşti, iar mai apoi un pension de fete condus de Eliza Veldin.

În incinta Tribunalului a funcţionat clubul revoluţionarilor paşoptişti

În perioada 20 august-1 septembrie 1848, Tribunalul din Piteşti a fost închis din cauza epidemiei de holeră. În această perioadă în incinta Tribunalului a funcţionat clubul revoluţionarilor paşoptişti, al cărui secretar a fost ales scriitorul tribunalului Tache Grigorescu, în vârstă de numai 17 ani.

Cutremur resimțit violent la Piteşti

Până în 1746, Piteştiul avea şapte-opt biserici, iar numărul caselor ajunsese la 250, estimându-se că ar fi adăpostit 1.250 de locuitori. O mărturie din anul 1791, caracteriza oraşul ca pe „un târguşor cu opt biserici, o mânăstire, mai multe case boiereşti şi locuinţele ispravnicilor de district”. Pe 26 octombrie 1802, în jurul orei 11, un cutremur de adâncime, cu o magnitudine de 7,9 grade pe scara Richter s-a resimţit violent la Piteşti. Biserica Sfântul Nicolae a fost distrusă de intensitatea seismului. După dezastru, biserica a fost reconstituită.

Familia Teiuleanu a donat o moşie pentru şcoala de fete

La 1 septembrie 1897 s-a înfiinţat la Piteşti şcoala profesională de fete. Familia Teiuleanu, proprietari şi filantropi piteşteni, a donat Ministerului Instrucţiunii Publice o moşie de 800 de pogoane şi o pereche de case în Piteşti, pentru această şcoală. În urma acestei donaţii, instituţia de învăţământ a trecut în patrimoniul statului cu numele de Maria Teiuleanu, şcoală care funcţionează şi astăzi sub denumirea de Colegiul Economic „Maria Teiuleanu”.

(Informaţii selectate din „Piteşti-620,  memento” de Petre Popa)

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii