Web Analytics

Caleidoscop

de | 13.12.2017 19:54 | Cultură

8 StirbeiProclamaţia de la Piteşti a domnitorului Barbu Știrbei

În momentul declanşării Războiului Crimeii, Barbu Ştirbei, domnitorul Ţării Româneşti, părăseşte ţara, în octombrie 1853, fără să renunţe la tron. În acest sens, domnitorul a dat proclamaţia de la Piteşti. După un an, Barbu Ştirbei a revenit în ţară.

La 1632 trăiau la Piteşti doi negustor celebri

La 1632 trăiau la Piteşti doi negustor celebri. Necula, fiul lui Apostol din Piteşti, avea obiceiul să meargă prin sate şi să arvunească mierea. Atunci când datornicii săi nu-şi puteau plăti datoriile numerar, negustorul le lua caii în loc. Stamatie era, de asemenea, un negustor cu dare de mână care îşi cumpărase proprietăţi în Bucureşti.

În 1920 se înființează în Pitești două bănci

Banca Sindicatului Viticol al judeţelor Argeş şi Muscel a fost înfiinţată pe 19 noiembrie 1920 în Piteşti. Capitalul social era de 5.000.000 lei. În acelaşi an, pe 1 decembrie, a fost înfiinţată  Banca Comercială „Speranţa”, societate anonimă pe acţiuni cu un capital iniţial de 1.000.000 lei.

Şcolile din Piteşti în 1925

În anul 1925 funcţionau în Piteşti Şcolile de Băieţi Nr. 1,2,3, Şcolile de Fete Nr. 1,2,3, Şcoala Primară Romano-Catolică, Liceul IC Brătianu, Şcoala Normală de Băieţi Alexandru Odobescu, Şcoala Normală de Fete, Şcoala Secundară de Fete, Şcoala Profesională de Fete Maria Teiuleanu, Grădina de Copii a Societăţii Frăţia, Grădina de Copii a Societăţii Îndrumarea şi Şcoala de Meserii.

Inundaţii masive în 1941 la Corbeni

În urma unor ploi torenţiale, în luna iulie 1941, lemnele exploatării CAPS de pe apa Argeşului au format un zăgaz natural în apropiere de comuna Aref. Datorită presiunii, apele s-au revărsat în cantităţi uriaşe, astfel că vatra satului Căpăţâneni, aparţinând de comuna Corbeni, a fost distrusă aproape în întregime. Toate podurile din comunele Corbeni, Oeşti şi Albeştii de Argeş au fost distruse. La locul dezastrului a venit şi vicepreşedintele Consiliului de Miniştri, Mihai Antonescu, care a promis oamenilor refacerea gospodăriilor distruse.

Pitești – coordonate în timp

1980, aprilie 26 – mai 9. Sub genericul Pitești – coordonate în timp, activități științifice, artistice, sportive, ediții anuale până în anul 1990, ulterior Zilele municipiul Pitești.

Casa de Cultură a Tineretului devine Casa Studenților

1980, septembrie 15. Casa de Cultură a Tineretului (și Elevilor), construită în 1958 devine Casa Studenților. Anterior, în Complexul Gheorghe Doja, funcționase Clubul Studenților, directori Dumitru Mateescu, Gheorghe Dobre.

(Informaţii selectate din „Piteşti-620,  memento” de Petre Popa)

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii