Web Analytics

Caleidoscop

de | 28.12.2016 10:50 | Actualitate

Sir Robert Liston, noul ambasador al Angliei la Înalta Poartă a trecut prin Piteşti

La 1 mai 1794, a trecut prin Piteşti, în drum spre Constantinopol, noul ambasador al Angliei la Înalta Poartă, Sir Robert Liston, însoţit între alţii şi de botanistul şi medicul John Sibthorp. Cel din urmă a notat în jurnalul său: „am călătorit spre Piteşti, peste un câmp acoperit cu pâlcuri de pădure deasă şi fâşii de teren cultivat. Am fost primiţi de autorităţile judeţului care ne-au tratat cu o cină rece aleasă. Printre felurile de mâncare am avut melci şi o salată din frunze de gălbenele”.

Planul de reaşezare a zonei centrale a oraşului Piteşti

1850. Departamentul Trebilor din Lăuntru a aprobat un „Plan de reaşezare a zonei centrale a oraşului Piteşti”. Începe ordonarea gârlelor şi pâraielor, care umblau prin oraş, demolarea magherniţelor, alinierea străzilor şi a caselor.

Promulgarea legii jandarmeriei rurale

La 1 ianuarie 1893 este promulgată legea jandarmeriei rurale. Astfel, în Argeş se înfiinţează o companie de jandarmi, împărţită în plutoane şi secţii. Compania era comandată de un căpitan ajutat de un locotenent şi îşi avea sediul în prefectura judeţului.

Şcolile care funcţionau în Piteşti în 1925

În anul 1925 funcţionau în Piteşti Şcolile de Băieţi Nr. 1, 2, 3, Şcolile de Fete Nr. 1, 2, 3, Şcoala Primară Romano-Catolică, Liceul „I.C. Brătianu”, Şcoala Normală de Băieţi „Alexandru Odobescu”, Şcoala Normală de Fete, Şcoala Secundară de Fete, Şcoala Profesională de Fete „Maria Teiuleanu”, Grădina de Copii a Societăţii Frăţia, Grădina de Copii a Societăţii Îndrumarea şi Şcoala de Meserii.

Lucrări de extindere la Teatrul „Alexandru Davila”

1977-1979. Lucrări de modernizare şi extindere a clădirii Teatrului „Alexandru Davila” din Piteşti, arhitect Nicolae Ernst, şef de şantier Dumitru Gherăsoiu, Trustul de Construcţii Argeş.
(Informaţii selectate din „Piteşti-620,  memento” de Petre Popa. Rubrică realizată de Marius Ionel)

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii