Web Analytics
scris joi, 25.08.2016

Caleidoscop

Piteştenii fac donaţii pentru telegraf

În iarna anului 1859, piteştenii sunt invitaţi să contribuie prin donaţii la susţinerea cheltuielilor făcute de guvern cu introducerea telegrafului. După ce a fost dat în folosinţă telegraful electric de la Piteşti, prima legătură a fost stabilită cu Bucureştiul.

Corporaţia brutarilor şi măcelarilor

În 4 martie 1866 se constituie Corporaţia brutarilor şi măcelarilor din care făceau parte peste 25 brutari şi simigii, 10 măcelari, 35 pescari şi precupeţi. Aceasta era singura corporaţie acceptată după desfiinţarea starostiilor.

Dr. Petru Groza a luat cuvântul la Piteşti în fața a 3.000 de ţărani din judeţele Argeş, Muscel şi Dâmboviţa

Pe 7 octombrie 1944, în Piteşti, a avut loc o amplă întrunire a Frontului Plugarilor al cărui lider era dr. Petru Groza. Un an mai târziu, sub egida Frontului Plugarilor, a avut loc, tot în Piteşti, o adunare cu participarea a 3.000 de ţărani din judeţele Argeş, Muscel şi Dâmboviţa, la care a luat cuvântul şi primul-ministru al României, dr. Petru Groza.

Regimentul 4 Infanterie Voluntari a participat la acţiuni de deszăpezire

În perioada 10-15 decembrie 1945, toate comunicaţiile feroviare şi rutiere spre Piteşti au fost întrerupte din cauza căderilor abundente de zăpadă şi a viscolului deosebit de puternic. Regimentul 4 Infanterie Voluntari a participat la acţiunile de deszăpezire cu trei detaşamente a câte 50-100 de militari.

Spectacol inaugural la Teatrul de Păpuşi

Pe 1 octombrie 1949 a avut loc la Piteşti un spectacol inaugural la Secţia de Păpuşi a teatrului de Stat. La vremea respectivă director era Victor Handoca, iar şef de secţie, Gigi Nicolescu. O lună mai târziu a fost înfiinţat Ansamblul Coral al Sfatului Popular Orăşenesc, al cărui dirijor a fost Tache Sâmbotin.

S-a născut pianistul Bogdan Georgescu

Pe 27 ianuarie 1952 s-a născut, în Piteşti, pianistul Bogdan Georgescu. El a absolvit Conservatorul din Bucureşti şi a fost bursier al Conservatorului Naţional din Paris. Ca solist al Filarmonicii din Cluj-Napoca a avut o bogată activitate concertistică în Germania şi Franţa unde s-a stabilit definitiv.

(Informaţii selectate din “Piteşti-620,  memento” de Petre Popa. Rubrică realizată de Marius Ionel)

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Averi pierdute la Câmpulung

Cei din administrația câmpulungeană au anticipat decizia recentă a Curții Constituționale a României conform căreia declarațiile de avere nu trebuie...

Începe distracţia în Câmpulung

Deși nu a avut parte de manifestările încadrate în Festivalul Internațional de Folclor ”Carpați”, municipiul Câmpulung nu va fi lipsit de agitație...

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...