Web Analytics
scris joi, 24.03.2016

Caleidoscop

Deputaţii de Argeş din 1937

La 20 decembrie 1937, la alegerile pentru Adunarea Deputaţilor au fost aleşi deputaţi de Argeş Constantin I.C. Brătianu, Petre Tudor (PNL- Brătianu), I. Constantinescu – Pion (P. Naţional-Creştin), Armand M. Călinescu, Vasile Viespescu (PNŢ) şi Alexandru Cantacuzino (Partidul Totul pentru Ţară).

Ziua intrării în Bucureşti a lui Cuza este sărbătorită la Piteşti

Administratorul judeţului Argeş stabileşte în februarie 1859 programul pentru ziua de 7 februarie 1859, ziua intrării lui Alexandru Ioan Cuza în Bucureşti astfel: protopopul oraşului să săvârşească un tedeum la ora 10 dimineaţa la biserica catedrală unde erau invitaţi amploiaţii statului din Piteşti şi locuitorii în costume de gală. Negustorii erau rugaţi să-şi ţină tarabele închise iar toţi locuitorii oraşului erau obligaţi a-şi ilumina locuinţa.

Ciuma din 1829 din Piteşti

La 11 noiembrie 1829, Divanul Săvârşitor al Valahiei porunceşte celor doi ispravnici de Argeş să ia măsurile ce se impun pentru combaterea ciumei. Zece suspecţi de ciumă din Piteşti fuseseră izolaţi încă de pe 10 octombrie din care 3 muriseră deja.

Reamplasarea Monumentului Independenţei

La 25 octombrie 1969, Monumentul Independenţei realizat în anul 1906 este reamplasat pe strada Crinului într-un cadru festiv, de ziua forţelor armate. A fost mutat din vechea locaţie datorită lărgirii străzilor şi sistematizării zonei.

Reorganizarea mişcării sindicale locale

În luna octombrie a anului 1918 este reorganizată la Piteşti mişcarea sindicală locală, înfiinţându-se structuri pe ramuri de producţie aşa cum ar fi Căi Ferate, Ţesătoria Română, Lemn – Mobilă sau Fier-metal.

1.900 de militari erau înhumaţi în Cimitirul Eroilor din Piteşti în 1920

După evidenţele vremii, în cimitirul Eroilor din Piteşti, sfinţit la 9 iunie 1920 aflat sub egida Societăţii Mormintelor Eroilor Căzuţi în Război, Filiala Argeş erau înhumaţi 1.900 de militari inclusiv germani.

Sportivi piteșteni obțin medalii de aur la Campionatul Balcanic de Lupte din Bulgaria

1989, noiembrie 6-12. În cadrul Campionatului Balcanic de Lupte (tineret), din Bulgaria, Marin Sandu (categoria 52 de Kg) și Ilie Minciună (categoria 57 de Kg), de la Clubul Sportiv Municipal Pitești, au câștigat medaliile de aur.

(Informaţii selectate din “Piteşti-620,  memento” de Petre Popa. Rubrică realizată de Marius Ionel)

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...