Web Analytics

Caleidoscop

de | 27.01.2016 21:39 | Cultură

Recensământul la Piteşti în anul 1859

Oraşul Piteşti avea la 1859 nu mai puţin de 1.889 de clădiri din care 1.400 de case, 7.229 de locuitori dintre care 65% erau agricultori şi liberi profesionişti, 20% meseriaşi şi 15% comercianţi şi fabricanţi, Şcoala Normală în limba română, două şcoli private, una în limba germană şi alta în limba elină, un pension de fete în limbile franceză şi germană, zece biserici ortodoxe, una armenească, o sinagogă şi un spital cu 30 de paturi.

S-a semnat contractul privind proiectarea căii ferate Bucureşti- Piteşti

La 4 august 1866 Consiliul de Miniştrii al României a încheiat printr-un Jurnal Special, aprobat de principele Carol I (Decretul Nr. 1.193) contractul cu Eugeniu Gavand pentru proiectarea căii ferate Bucureşti- Piteşti, termen 31 decembrie 1866.

Societatea Frăţia editează primul număr al revistei Păstorul

În ianuarie 1904 Societatea Frăţia a Clerului Mirean din judeţul Argeş editează la Piteşti primul număr din revista Păstorul la Tipografia Transilvania Iosif Schryer din strada IC Brătianu, nr. 58.

Hanul Gabroveni a intrat în proprietatea lui Raiciu Vasiliu Cuţitaru

Cel mai important han din Piteşti, Gabroveni, aflat pe strada Sfânta Vineri a intrat în proprietatea lui Raiciu Vasiliu Cuţitaru, clădire existentă şi astăzi, folosită după naţionalizarea din 1948 pentru birouri şi spaţii comerciale de stat.

Este construit în 1915 podul de peste râul Argeş

1915. Este construit din beton armat sub conducerea inginerului piteştean Dimitrie G. Dima podul de peste râul Argeş, refăcut după Primul Război Mondial, dublat şi modernizat în etapele postbelice.

Traficul rutier şi feroviar oprit din cauza viscolului şi a ninsorii

În perioada 10-15 decembrie 1945, toate comunicaţiile feroviare şi rutiere spre Piteşti au fost întrerupte din cauza căderilor abundente de zăpadă şi a viscolului deosebit de puternic. Regimentul 4 Infanterie Voluntari a participat la acţiunile de deszăpezire cu trei detaşamente a câte 50-100 de militari.

Spectacol inaugural la Teatrul de Păpuşi

Pe 1 octombrie 1949 a avut loc la Piteşti un spectacol inaugural la Secţia de Păpuşi a teatrului de stat. La vremea respectivă director era Victor Handoca, iar şef de secţie, Gigi Nicolescu. O lună mai târziu a fost înfiinţat Ansamblul Coral al Sfatului Popular Orăşenesc, al cărui dirijor a fost Tache Sâmbotin.

(Informaţii selectate din “Piteşti-620,  memento” de Petre Popa. Rubrică realizată de Marius Ionel)

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii