Web Analytics
scris miercuri, 02.12.2015

Caleidoscop

S-a născut la Piteşti Teodor Zavaidoc

La 8 martie 1896, s-a născut la Piteşti renumitul creator şi interpret de muzică populară românescă Teodor Zavaidoc (nume real Marin Teodorescu). Astăzi este venerat prin Festivalul Naţional de Muzică Lăutărească Veche iniţiat de Primărie şi Centrul Cultural Piteşti.

Piteștiul, un târguşor cu potenţial economic scăzut

În anul 1930, Piteştiul avea 19.532 de locuitori, fiind considerat, din cele 141 de oraşe ale României, printre localităţile mici cu potenţial economic asemănător cu Bacău, Lugoj şi Mediaş. În schimb, Piteştiul era apreciat ca punct de schimb pentru produsele agricole.

Şcoala Normală de Învăţători susţinută de prefect

Pe 15 iunie 1933, în ziarul piteştean „Presa” a apărut un articol semnat de prefectul judeţului Argeş, Ion I. Rădulescu, în favoarea menţinerii în oraş a Şcolii Normale de Învăţători Alexandru Odobescu, existentă din anul 1919.

S-a construit la Pitești un azil de bătrâni

Consiliul oraşului Piteşti i-a conferit lui Ion Stănescu din Bucureşti, în data de 6 iulie 1934, titlul de Cetăţean de Onoare, pentru construirea Azilului de Bătrâni din localitate, astăzi demolat.

S-a construit clădirea fostului sediu al Tipografiei Argeş

În anul 1938, s-a construit de către industriaşul Constantin Petrescu din Găvana clădirea fostului sediu administrativ al Tipografiei Argeş, ulterior Tiparg Argeş, demolată în perioada 2005-2006. Noul sediu se va amplasa pe şoseaua ocolitoare spre Slatina.

S-a înfiinţat Şcoala Populară de Artă

La 1 septembrie 1960, la Palatul Culturii s-a înfiinţat Şcoala (Populară) de Artă, transferată ulterior, unde funcţionează şi astăzi, în Bulevardul Republicii, directori cunoscuţi Mircea Ştefănescu, Ion Grecu sau Vasile Rizeanu. În 1980 se consemnează împlinirea a două decenii de activitate.
(Informaţii selectate din “Piteşti-620,  memento” de Petre Popa. Rubrică realizată de Marius Ionel)

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...