Argeșeanul Gheorghe Golescu în Divanul Judecătoresc
Pe 10 martie 1831, Gheorghe Golescu, participă la deschiderea Adunării Obşteşti pentru revizuirea Regulamentului Organic. În calitate de membru al Divanului Judecătoresc a prezentat Mesajul generalului rus Pavel. D. Kiseleff.
Cazinoul revoluţionarilor
În 1844, a luat fiinţă la Piteşti un cazinou. Aici erau dezbătute, printre altele, ideile viitoarei Revoluţii de la 1848. Din primăvara şi până în toamna anului 1848, la Piteşti au activat mai mulţi comisari revoluţionari de propagandă printre care Andrei Pretorian, Mihai Marghiloman, Toma Furduiescu şi Ilie Trifonescu.
Învăţătorul lui Caragiale a predat şi la Piteşti
În perioada 1853-1858, a funcţionat la Şcoala Naţională din Piteşti institutorul transilvănean Basil Drăgoşescu. Ulterior, el a fost transferat la Ploieşti, unde l-a avut elev pe Ion Luca Caragiale.
Avocatul Dimancea, modelul lui Farfuridi
În perioada 1882-1883, I. L. Caragiale a fost revizor şcolar al Circumscripţiei Argeş-Vâlcea, care îşi avea sediul la Piteşti. În această perioadă, dramaturgul a scris „O scrisoare pierdută”, modelul personajului Farfuridi fiind avocatul piteştean N. Dimancea.
Apare săptămânalul satiric „Ţăndărică”
Pe 23 februarie 1887 apare la Piteşti o publicaţie săptămânală satirică intitulată „Ţăndărică”. Redactorii ziarului erau E. Gr. Kiriţescu, C.N. Cernăţeanu şi Grinduş. În anul 1888 mai apar la Piteşti încă trei publicaţii. Este vorba despre periodicul „Ciocanul”, ziarul „Economistul”, editat de Camera de Comerţ şi Industrie şi ziarul liberal conservator „Gazeta de Piteşti”.
(Informaţii selectate din “Piteşti-620, memento” de Petre Popa. Rubrică realizată de Marius Ionel)