Web Analytics
scris miercuri, 19.08.2015

Caleidoscop

Stindardul tricolor, o amplă activitate culturală

1903, ianuarie 2. Cercul studenților, originari din Argeș, a organizat în sala Uklar, ulterior Fabrica de Butoaie, astăzi dezafectată, strada Crinului, o amplă activitate culturală sub genericul Stindardul tricolor.

Contractul pentru alimentarea orașului cu apă

1905. Primăria Pitești realiza un contract pentru alimentarea orașului cu apă, prin firma inginerului W. H. Lidley, proiectantul propunând folosirea surselor subterane de la Gropeni, Mărăcineni.

Unitățile industriale reprezentative ale Piteștiului la 1906

1906. Ca unități industriale reprezentative orașul Pitești avea Moara Sistematică de Făină, Abatorul, Fabrica de Pielărie și Încălțăminte din Găvana (comună suburbană).

Temperatură negativă record în Pitești de – 27 grade Celsius

1907, ianuarie 24. Se înregistra, la Pitești, o temperatură negativă record de -27 grade Celsius, Scară termometrică centisimală. Anders Celsius (1701-1744), fizician și astronom suedez.

Școala de Ofițeri și Subofițeri de Artilerie a fost dislocată din Garnizoana Pitești

1948, octombrie 29. Școala de Ofițeri și Subofițeri de Artilerie a fost dislocată din Garnizoana Pitești, transferându-se în Garnizoana Sibiu, transport, cinci garnituri feroviare a câte 45 de vagoane.

Epurarea bibliotecilor de importante volume tradiționale

1949. Apare Hotărârea Guvernului Republicii Populare Române privind epurarea bibliotecilor de importante volume tradiționale, urmări nefaste inclusiv pentru instituțiile publice și cititorii din Pitești.

Demontarea vechiului Monument al Independenței

1950. Demontarea vechiului Monument al Independenței (1906), aflat la intersecția de atunci dintre Bulevardul Elisabeta și Calea Craiovei, reconstruit pe strada Crinului (1969).

Construirea sediului Grupului de Pompieri Căpitan Nicolae Puică

1978. Construirea actualului sediu pentru Grupul de Pompieri Căpitan Nicolae Puică Argeș, în prezent, dotări tehnice moderne, militari profesioniști.
(Informaţii selectate din “Piteşti-620,  memento” de Petre Popa. Rubrică realizată de Marius Ionel)

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...