Web Analytics

Caleidoscop

de | 3.06.2015 17:43 | Cultură

Cel mai vechi document epigrafic medieval din Ţara Românească

În primele decenii ale secolului XIII, în Câmpulung încep să pătrundă şi să se stabilească meseriaşi şi negustori saşi. Comunitatea săsească care se formează aici era condusă de un greav, ultimul dintre ei fiind Laurencius de Longo Campo. Piatra lui funerară se află astăzi în biserica Bărăţiei şi constituie cel mai vechi document epigrafic medieval din Ţara Românească şi în acelaşi timp prima menţiune scrisă a oraşului. Inscripţia este datată în anul 1300.

Fondarea gazetei Reforma

Ziaristul şi traducătorul Ioan G. Valentineanu s-a născut pe 5 iulie 1834. El a fost un susţinător al Unirii Principatelor şi a participat la Revoluţia de la 1848. În septembrie 1859, Valentineanu fondează gazeta Reforma, apărută cu intermitenţe, până la 1888.

Profesorii au strâns bani pentru soldaţi

În vara anului 1877, cadrele didactice din Piteşti au decis să îi sprijine pe soldaţii argeşeni plecaţi pe front. Profesorii au organizat reprezentaţii teatrale din care au adunat suma de 300 de lei. Banii au fost depuşi la Prefectură, ca o contribuţie obştească în favoarea luptătorilor români de pe frontul din Bulgaria. Pe 13 noiembrie 1877, locuitorii Piteştiului au sărbătorit căderea Rahovei şi ulterior capitularea Plevnei.

S-a înființat la Pitești Şcoala Normală de Învăţători

1915. La 1 octombrie 1915 s-a înfiinţat la Piteşti şi Şcoala Normală de Învăţători, mai apoi şi de învăţătoare. La început spaţiile de desfăşurare erau închiriate. După primul război mondial, în urma aprobării luate de Ministerul Instrucţiunilor Publice, se deschide la Piteşti o şcoală secundară de fete, care-şi deschide cursurile începând cu anul şcolar 1921-1922.

Militarii piteşteni au participat la încoronarea regelui Ferdinand şi a reginei Maria

În toamna anului 1922, subunităţi din Garnizoana Militară Piteşti, cu drapele de luptă, au plecat spre Alba Iulia pentru a participa la festivitatea încoronării regelui Ferdinand şi a reginei Maria. Garnizoana a fost prezentă şi la festivitatea de încoronare organizată în Capitală.

Principele japonez Naru Hika Kito a vizitat Piteştiul

Principele japonez Naru Hika Kito a vizitat în primăvara anului 1924, România. În periplul său prin ţară, trenul princiar s-a oprit şi la Piteşti. Pe peronul Gării de Sud, o companie, cu drapel de luptă şi Muzică Militară, aparţinând Regimentului 4 Dorobanţi, i-a dat onorul principelui japonez.
(Informaţii selectate din “Piteşti-620,  memento” de Petre Popa. Rubrică realizată de Marius Ionel)

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii