Web Analytics
scris joi, 19.02.2015

Caleidoscop

Premierul Mihail Kogălniceanu a vizitat Piteştiul

Pe baza Decretului Domnesc promulgat în 1864 de Alexandru Ioan Cuza, la Piteşti s-a stabilit sediul unei Circumscripţii pentru întreţinerea drumurilor şi podurilor, aparţinând Ministerului Agriculturii, Industriei, Comerţului şi Lucrărilor Publice. În vara aceluiaşi an premierul României Mihail Kogălniceanu a vizitat Piteştiul, aici fiind adoptate importante hotărâri privind dezvoltarea edilitară şi urbanistică a localităţii.

Principele japonez Naru Hika Kito a trecut prin Gara Piteşti Sud

Principele japonez Naru Hika Kito a vizitat în primăvara anului 1924, România. În periplul său prin ţară, trenul princiar s-a oprit şi la Piteşti. Pe peronul Gării de Sud, o companie, cu drapel de luptă şi Muzică Militară, aparţinând Regimentului 4 Dorobanţi, i-a dat onorul principelui japonez.

Locuitorii Piteştiului au sărbătorit căderea Rahovei

În vara anului 1877, cadrele didactice din Piteşti au decis să îi sprijine pe soldaţii argeşeni plecaţi pe front. Profesorii au organizat reprezentaţii teatrale din care au adunat suma de 300 de lei. Banii au fost depuşi la Prefectură, ca o contribuţie obştească în favoarea luptătorilor români de pe frontul din Bulgaria. Pe 13 noiembrie 1877, locuitorii Piteştiului au sărbătorit căderea Rahovei şi ulterior capitularea Plevnei.

Fondarea gazetei „Reforma”

Ziaristul şi traducătorul Ioan G. Valentineanu s-a născut pe 5 iulie 1834. El a fost un susţinător al Unirii Principatelor şi a participat la Revoluţia de la 1848. În septembrie 1859, Valentineanu fondează gazeta „Reforma”, apărută cu intermitenţe, până la 1888.

Ciuma din 1829 din Piteşti

La 11 noiembrie 1829 Divanul Săvârşitor al Valahiei porunceşte celor doi ispravnici de Argeş să ia măsurile ce se impun pentru combaterea ciumei. Zece suspecţi de ciumă din Piteşti fuseseră izolaţi încă de pe 10 octombrie, dintre care 3 muriseră deja.

Este rescrisă istoria stolnicului Dumitrache

În anul 1782, Nicolae Piteşteanu, fiul comisului Manul Piteşteanul, termină de copiat istoria stolnicului Dumitrache în care sunt povestite unele evenimente din războiul ruso-turc, cu referire la perioada noiembrie 1769 – februarie 1775.
(Informaţii selectate din “Piteşti-620,  memento” de Petre Popa. Rubrică realizată de Marius Ionel)

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...